Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

A békét és a biztonságot nem adják ingyen: tovább kell fejlesztenünk katonai erőinket / Lezárult a Bevetési Irány 2008

2008. október 8. 17:42
A szakmai nap után szerdán a politikai elit is megtekinthette a Bevetési Irány idei állományának, a NATO-nak is felajánlott gépesített lövész zászlóaljnak komplex harcászati bemutatóját. Több mint 1900 katona, 400 haditechnikai eszközzel egy hónapon át gyakorolta a szárazföldi, logisztikai és légi egységek együttes mozgását, közös, egymást támogató feladat végrehajtását. A szimulált háborút megnyerték katonáink. A profinak értékelt bemutatót többek közt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Vadai Ágnes a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, valamint a környező városok vezetői is láthatták. A Magyar Honvédség éves legnagyobb és egyben legösszetettebb gyakorlata az idén 530 millió forintba került.

Szekeres Imre megnyitó beszédében utalván a pénteki NATO csúcsértekezletre elmondta, jövőre az észak-atlanti katonai szövetség 12 államának el kell fogadnia új stratégiáját. Csatlakozásunkkor sziget voltunk, hiszen a szomszédos országok egyike sem volt tagja akkor a NATO-nak. Azóta megváltozott a világ, a szövetség kibővült és új feladatok elé nézünk – jelentette ki a honvédelmi miniszter. A Bevetési Irány, mint a Magyar Honvédség évi legnagyobb és legkomplexebb gyakorlata szövetségi kötelezettségeink szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Ezért az idei évben a gyakorlatot, egy a NATO-nak felajánlott gépesített lövész zászlóalj hajtotta végre, összehangolva a szárazföldi, légi és logisztikai egységeket. Az elmúlt egy hónap azt bizonyítja, hogy a Magyar Honvédség alakulatai ütőképesek, és tökéletesen készek mind a szövetségi feladatok ellátására, mind a haza védelmére – fogalmazott Szekeres Imre. Felidézte, hogy jó néhány misszióban teljesítettek kiválóan szolgálatot a magyar katonák, így többek közt Kabulban és Koszovóban is. A honvédelmi tárca vezetője bejelentette, hogy jövőre 7 százalékkal növelik a védelmi költségvetést, vagyis ennyivel többet kap a büdzséből a honvédség. Már csak arra kell odafigyelnünk, hogy ezt a lehető leghatékonyabban használjuk fel – tette hozzá. Meglátása szerint ma nagyon magas a katonáink társadalmi elfogadottsága. A magyar állam büszke önökre – zárta gondolatait a honvédelmi miniszter.

 

A közel 50 perces bemutatón a szakmai napon már látott harcászati feladatot, szimulált harci helyzetet mutatták be, melynek végeztével természetesen győzelmet arattunk, az ellenséget sikerült kiszorítani az ország határain kívülre.

 

A látottakat végül Gyurcsány Ferenc értékelte, miután a statikai bemutatón is végigvezették.

Magyarországot ma hála Istennek, nem fenyegeti közvetlen katonai kihívás, ahogy szövetségeseinket sem – de az önök kollégái közül sokan, távoli országokban teljesítenek szolgálatot háborús körülmények között – mondta a felsorakozott gyakorló állománynak a miniszterelnök. A kormányfő megjegyezte, hogy véget ért a nagy átalakulás, melyen átesett a közelmúltban a magyar haderő. A strukturális átalakulást a parancsnokok sikeresen levezényelték – mondta Gyurcsány Ferenc. A missziókról szólva hozzátette, hogy kötelezettségvállalásunk bizony több kiváló katonánknak életét követelte. A mi feladatunk, kötelességünk az, hogy megteremtsük azokat a feltételeket és körülményeket, ami után elmondhatjuk, mindent megtettünk az önök biztonsága érdekében – hangsúlyozta a miniszterelnök. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy most a magyar haderőnek nyugalomra, valamint további fejlesztésekre van szüksége. A békét és a biztonságot nem adják ingyen – mondta, majd megerősítette a honvédelmi miniszter korábbi kijelentését, miszerint a honvédség költségvetésre az ideinél 7 százalékkal nagyobb összeget biztosítanak.

A miniszterelnök köszöntő szavait követően Havril András vezérezredes, a vezérkari főnök egy dísztőrt ajándékozott emlékül a gyakorlatról Gyurcsány Ferencnek.

 

A vezérkar főnöke végezetül a sajtó előtt is értékelte az elmúlt egy hónapot, illetve a gyakorlat záró feladatának végrehajtását. Mint mondta, korábban már bemutatták, sikeresen alakították ki a Force Protection képességeket, melyet most a feladat végrehajtásra kijelölt lövész zászlóalj is sikeresen alkalmazott. Összesen 5 ilyen típusú kötelékünk van hadseregünkben, melyek magasabb szintű kötelékekké, összesen két harcoló dandárrá építhetők. Háborús helyzetben tartalékosokkal 7-re töltik fel ezen zászlóaljak számát.

A Vehírnek Havril András vezérezredes elmondta, hogy a többletforrást elsősorban a személyi állományra fordítják, hogy meg tudják tartani akár hosszútávon is a szerződéses katonákat. Ahhoz, hogy ők hivatásuknak tekintsék a katonai szolgálatot, megfelelő élet és lakhatási körülményeket kell teremteni számukra. Kérdésünkre Tömböl László altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka elmondta, hogy hasonló jellegű gyakorlat évente csak egy van, hiszen rendkívül költséges, de a légierő és a szárazföldi csapatok közös feladat végrehajtásának gyakorlását folyamatosan végzik a várpalotai szimulációs központban, mely akár komplett dandárt is képes fogadni.

 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.