Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

"Átláthatatlan és követhetetlen a rendszer" / A Fidesz az uniós támogatások hazai rendszeréről

2008. október 8. 17:48
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) körülbelül 150 oldalban értékelte az uniós pénzek elosztásáért felelős intézményrendszer 2007 évi működését, és megállapította, hogy a hazai szabályozó és irányítási infrastruktúra teljesen kiépült, a korábbi 2004-2006-os időszakot értékelő vizsgálat által feltárt hiányosságokat zömében kijavították, de így is bőven van még min változtatni, hogy a rendszer megbízhatóan, hatékonyan és megfelelően működjön - tudtuk meg Horváth Zsolt országgyűlési képviselőtől.
A rendszerben magas a fluktuáció, állandó az időszakos vezetőcsere, rossz a feladatok elosztása és nem megfelelő a szakemberek felkészültsége - tárta fel az Számvevőszék vizsgálata. Ezek és a folyamatos átszervezések is bizonytalanságot teremtenek a pályázati rendszerben - mondja Horváth Zsolt - Az ellenőrző rendszer sem hatékony, az ellenőrzést végző, úgynevezett monitoring szervezetek pedig eltérő módszerekkel dolgoznak. A korábban bevezetett, a Welt 2000 Kft. által megvalósított pályázati nyomkövető rendszerrel kapcsolatban is merültek fel aggályok: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség önállósága nem biztosított, mert a rendszer üzemeltetését is a Kft. végzi úgy, hogy rendelkeznek azokkal a jogosultságokkal, melyekkel módosítható a pályázók és a sikeres és sikertelen pályázatok adatait, az elutasítások okát, a megvalósult pályázati eredményeket is tartalmazó adatbázis. Az ÁSZ mellett több pályázó és az az eseti bizottság is, amelynek tagja vagyok, nem megfelelő állapotnak tartja ezt - mondja a képviselő.
A forrásfelhasználással kapcsolatban felmerült, hogy nem érvényesül kellően az esélyegyenlőség elve, ugyanis a tőkeerős, nagy pályázók sikeresebbek, mint a kisebbek, a tőkeszegények, akiknek az utófinanszírozásos támogatási rendszer is pénzügyi problémát okoz. Továbbá területileg sem kiegyensúlyozott az elosztás. Rendszeresen alábecsülik a lehetséges pályázók számát, és több mint ezer olyan pályázat van, ahol több mint egy éve nincs semmiféle eredmény, nem kötik meg a szerződést, nincs elszámolás és nincs semmiféle cselekvés az ügyben - tudjuk meg - Bajnai Gordon Nagytakarítás nevű akcióterve részben megoldás volt erre a problémára, de azóta újra növekedett a késedelmes pályázatok száma.
A tanácsadói hálózatok munkája nincs összehangolva - állapítja meg a vizsgálat -, bár a korábbi 4 helyett ma már csak 3 párhuzamosan működő, hasonló feladatot ellátó szervezet van. A pályázatok gyakori hiányosságai és formai hibái arra engednek következtetni, hogy a pályáztatás segítésére, az információk közvetítésére létrejött tanácsadók felkészületlenek sok esetben.


A Pólus program megbukott, nincsen támogatás, nincsenek szerződések, nincsenek felelősök. Több zászlóshajó program el sem indult. Ez veszteség, hiszen egyes összegek nem csoportosíthatóak át máshova - fogalmazza meg a Fidesz álláspontját Horváth Zsolt - Általános a bizonytalanság, a jelenlegi rendszer alkalmatlan a pályáztatások lefolytatására. Ésszerűsítésre van szükség: a párhuzamosan működő szervezetek helyett lehet, hogy egy is el tudná látni megfelelően a feladatokat, továbbá egy stabil struktúrát kell kialakítani. Az uniós támogatások elszámolási rendszerének nincsen törvényi háttere, ami ugyan nem elvárás az EU részéről, de fontosnak tartanánk egy ilyen szintű rendszer esetén. Vannak ugyan rendeletek, de átláthatatlan, követhetetlen a rendszer.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.