Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Információk gépjárműadó kedvezményhez

2012. szeptember 26. 12:39

Tájékoztató a súlyos mozgáskorlátozottak gépjárműadó kedvezményéhez szükséges igazolások beszerzéséhez.

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy a 164/1995. (XII.27.) Korm. rendelet alapján korábban kiadott 7 pontos orvosi szakvélemény a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) Korm. rendelet 14. § (4) bekezdése alapján legkésőbb 2012. december 31-ig használható fel.
A korábban benyújtott 7 pontos orvosi igazolás alapján 2012. december 31-ig jár a gépjárműadó kedvezmény illetve gépjárműadó mentesség.

A 102/2011. (VI.29.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdésének a) pontja szerint súlyos mozgáskorlátozott személy az, aki
a) a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. Törvény (Fot.) 23. § (1) bekezdés e) pontja alapján mozgásszervi fogyatékosnak minősül, vagy f) pontja alapján halmozottan fogyatékosnak minősül és halmozott fogyatékosságai közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosság,
b) a 18. életévét be nem töltött, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet (Mr.) 1. számú mellékletének L) pontjában meghatározott mozgásszervi fogyatékosságban szenvedő személy, vagy aki a P) pontban meghatározott többszörös és összetett betegségben szenved, amennyiben többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik mozgásszervi eredetű fogyatékosság,
c) a Korm. rendelet 8/A. § szerinti minősítési rendszer szerint a közlekedőképességében súlyosan akadályozott személy, amennyiben ez az állapota várhatóan legalább 3 éven át fennáll.
A súlyos mozgáskorlátozottság ténye a következőkben nevesített okiratok valamelyikével igazolható:
1. a Veszprém Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve (Veszprém, Komakút tér 1.) által a közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvélemény másolatával
2. a Fot. szerinti fogyatékossági támogatás (Magyar Államkincstár általi) megállapításáról szóló hatósági határozat, vagy a megállapítás alapjául szolgáló hatályos szakhatósági állásfoglalás, szakvélemény másolattal vagy
3. az Mr. 3. számú mellékletében meghatározott igazolás másolattal. (tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekről)
A Kormányrendelet szabályaiból következően a 2013. évtől az ún. „7 pontos igazolással” rendelkező személyek nem tekinthetők súlyos mozgáskorlátozottnak, így gépjárműadó-mentességre sem jogosultak. Ahhoz, hogy ezen személyek – függetlenül attól, hogy egészségügyi állapotuk évek, esetleg évtizedek óta véglegesnek tekintendő - továbbra is jogosultak legyenek az adómentességre a következőket kell tenni.

A fent felsorolt okiratok közül a 2. és 3. esetben nevesített dokumentumokat a Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adóhivatalához kell eljuttatni postán az alábbi címre:

8200 Veszprém, Szabadság tér 15. vagy a 88/549-354. fax számon elküldeni.

Az 1. pontban foglalt szakvélemény megszerzésének menete az alábbi:
A mozgásszervi betegséget igazoló legfrissebb orvosi dokumentációját kell az Adóhivatalhoz postai úton elküldeni vagy ügyfélfogadási időben személyesen vagy képviselője útján benyújtani.
A közlekedőképesség minősítéséhez szükséges szakvélemény beszerzéséről az okiratok továbbításával az Adóhivatal gondoskodik. A hatóság által kiadott szakvélemény eredeti példányát postai úton juttatjuk el valamennyi érintett ügyfelünk részére.

Ha a „régi igazolással” rendelkező személy csak 2012. december 31-ét követően kezdeményezi az adóhatóságnál a szakvélemény kiadásának elindítását, akkor az adómentesség/adókedvezmény csak az új igazolás kiállítását követő hónap 1. napjától jár.


VMJV Polgármesteri Hivatal Adóhivatala 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.