Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Szeged - Toronto - Paris - New York

2008. október 9. 9:37 // Forrás: prim.hu
A Szegedi Tudományegyetem internetes videótelefonnal szünteti meg a földrajzi határokat. A Gazdaságtudományi kar ezentúl lehetővé teszi külföldön tanuló diákjai számára, hogy a hálózat segítségével több ezer kilométer távolságból is nyomon követhessék a szegedi tantermekben folyó oktatást, virtuálisan vegyenek részt az előadásokon.
A Skype ingyenes videótelefon szoftvere bármely átlagos számítógépre telepíthető, és egy fülhallgató-mikrofon-webkamera hármas segítségével teljes értékű távtanulóvá válhatunk. A korábban külföldön tanuló diákok legalább fél éves tanulmányi csúszással számolhattak, mert a legtöbb esetben nem tudták maradéktalanul teljesíteni az itthoni tantárgyak feltételeit. Az egyetem oktatói szerint az ittenieknek is motivációt jelent egy-egy külföldi szaktárs bejelentkezése.
A módszer Magyarországon újszerű, de az elv egyes országokban már korántsem az. Német egyetemeken egyes tárgyak teljes anyaga (jegyzettel, videóval, hanganyaggal) elérhető az interneten keresztül a távoktatásban résztvevők számára, Ausztrália belső, ritkán lakott területein pedig már évtizedekkel ezelőtt létezett az a megoldás, hogy a gyerekek rádión sugárzott tanórákon "vettek részt", és csupán évente néhányszor, vizsgák alkalmával kellett a nagyvárosba utazniuk.
A modern technológiák sok olyan lehetőséget biztosítanak akár az oktatás, akár más területek számára, amit tíz évvel ezelőtt elképzelni sem tudtunk. A magyar oktatási rendszer tud ugyan felmutatni innovatív megoldásokat, általánosságban viszont nehezen alkalmazkodik a változásokhoz. A szegedi egyetemen bevezetett rendszer az internet világában jártas fiatal számára se nem újszerű, se nem innovatív, de annak jele, hogy egyes felsőoktatási intézmények igyekeznek azért lépést tartani a világgal.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.