Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Politikusok sportcipőben

2012. szeptember 29. 16:58
Közéleti személyiségek, politikusok is részt vettek az I. Vehír Futógálán szombaton. Porga Gyula polgármestert és Balogh Gábort, a Miniszterelnökség sportügyekért felelős tanácsadóját a sportról kérdeztük.

A Vehír első futógáláján sportolók, tanárok, diákok és családok mellett politikusok is részt vettek. Önkormányzati képviselőink megmutatták, hogy a gombnyomogatás mellett a cseppet sem egyszerű veszprémi terepen is megállják a helyüket. A rendezvényt a celjei városvezetők tették nemzetközivé. A szlovén város polgármestere este már ellenünk szurkolt az Arénában (egyébként sikertelenül), a Vehír futógáláján azonban még városatyáink oldalán népszerűsítette a testmozgást.


A 8x500 méteres váltófutásban a közéleti csapat élén, első versenyzőként küzdötte le a kijelölt távot Porga Gyula polgármester.

– A futás a legegyszerűbb és éppen ezért sokak által űzött sportág. Itt Veszprémben pedig különösen népszerűek az amatőr futógálák. Ön szerint ez minek köszönhető?

– Veszprém egy sportos város. Van egy nagy hírű atlétikai klubunk, ami magas színvonalú tömegsport-rendezvényeket szervez. Azon a két-három futórendezvényen, ami a városban van egész családok vesznek részt. De nem csak a futás népszerű. Ha megnézzük például a kispályás futballcsapataink számát, és azt, hogy hány embert mozgatnak meg, akkor a város méretéhez képest magas számot kapunk. Úgy gondolom, nagyon örömteli, hogy mi veszprémiek ennyire sportosak vagyunk. Ebben nagy szerepe van az egyesületeinknek is, hiszen a profi sport mellett szinte mindegyik nagy energiákat fektet a tömegsport szervezésébe, az egészséges életmód népszerűsítésébe is.


A futógála fővédnöke Balogh Gábor, a Miniszterelnökség sportügyekért felelős tanácsadója volt, aki szintén nagy lelkesedéssel falta a métereket.

– Az ilyen rendezvények mennyire járulnak hozzá ahhoz, hogy az emberek felfigyeljenek a tömegsportra?

– Nagy mértékben. Azért is vagyok itt, hogy a rendezvényen keresztül felhívjuk az emberek figyelmét az egészséges életmódra. Az ilyen kezdeményezések segítik ezt a célt. Emellett azt gondolom, hogy a kormány lépése a mindennapos testnevelésórák bevezetésére még egy fontos lépcsőfok volt, hiszen a testmozgást már fiatal korban el kell kezdeni beépíteni az életünkbe.

– Melyek azok a sportágak, amelyek a leginkább alkalmasak ennek a célnak a népszerűsítésére?

– Azok a sportágak, amik a legegyszerűbben űzhetők. Monspart Saroltának, a Magyar Szabadidősport Szövetség alelnökének van egy jó mondása: „a láb mindig kéznél van”. Ahhoz nem kell semmi, hogy a futást űzni tudjuk, mindenki számára elérhető, és épp ezért alkalmas arra, hogy az életünket egészségesebbé tegyük.


A megkérdezettek nem csak a sokakat megmozgató rendezvényeken húznak sportcipőt. Balogh Gábor a futást, úszást preferálja, és az utóbbi években a tenisz vált az egyik kedvenc sportágává. Porga Gyula szívéhez a futball áll a legközelebb, és a gyerekeivel is sokat mozog: velük például tollaslabdázni vagy kidobózni szokott. A polgármester azt is elárulta, hogy az autójában mindig van egy futball-labda, szükség esetére.  

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.