Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Lassítson! / Sebességmérőt helyeztek ki a Cserepes utcára

2008. október 9. 20:42
Sebességmérő műszert szereltek fel a Cserepes és Mester utca találkozásához. Az önkormányzat és rendőrség abban bízik, hogy a berendezés elrettenti majd a száguldozókat és kevesebb lesz a baleset az útszakaszon. A modern, adatok tárolására is alkalmas sebességmérőt, mely fél millió forintba került, Vereskuti Béla, a városrész képviselője finanszírozta képviselői keretéből. Ezzel együtt az önkormányzat három újabb ilyen műszert szereltetett fel, így mostantól 5 helyen figyelmezteti tábla a gyorshajtókat Veszprémben.

Az amúgy is balesetveszélyes útszakaszon a megfigyelések szerint tíz autósból legalább négy 60 km/h-s sebességénél gyorsabban hajt végig. Több alkalommal fordult elő, hogy száguldó gépjármű átszakította a járda túloldalán húzódó kerítést, sőt az is megtörtént, hogy egy autó, kerítésen átrepülve landolt egy családi ház udvarán. A rendőrség sem érti miért a sietség, hiszen néhány száz méterrel később körforgalomba torkollik az út, ami amúgy is lassításra kényszeríti a sofőröket.

Az aggodalmat fokozza, hogy ha a közeljövőben elkelnek a Cédrus lakópark lakásai, jelentősen meg fog nőni a célforgalom. A sebességmérő felszerelését Vereskuti Béla és Gyimesi Károly együtt szorgalmazták, ez ügyben már egy éve felvették a rendőrséggel a kapcsolatot. Azt szeretnék elérni, hogy közlekedési szempontból is biztonságosabb legyen a városrész. A berendezést a felfelé vezető oldalon erősítették egy kandeláberre, mert bár nem tűnik logikusnak, ebben a sávban gyakoribb a sokszor gyorsulási versenyre emlékeztető száguldozás – mondták a képviselők. A műszer egyébként a régi mérőknek egy továbbfejlesztett változata, mely nem csak az adott pillanatban méri és mutatja az áthaladó autók sebességét, hanem tárolja is az adatokat, így akár forgalomszámlálásra is alkalmas.

 

Volf Péter őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője a Vehírnek elmondta, hogy a sebességmérőnek elsősorban pszichikai hatása van, hiszen egymás előtt szégyelljük, ha nem megfelelően választjuk meg a sebességet. A tapasztalatok arra utalnak, hogy ahol már kihelyeztek ilyen eszközt, visszaszorult a gyorshajtás. A kirívó esetekkel persze nem tudnak mit kezdeni, a krónikus száguldozókra nincs hatással ez a módszer sem. Volf Péter hozzátette, hogy főleg az őszi időszakban gyakoriak itt a balesetek, amikor csapadékos időben csúszóssá válik a burkolat – holott ilyenkor még figyelmesebbnek kellene lennünk az utakon. Hasonlóan hatékony megoldás a járdasziget, vagy terelősziget, melyet a Cholnoky utcán már korábban megépítetett az önkormányzat.

 

Jelenleg 5 sebességmérő van a veszprémi utak mentén, egy a József Attila, egy másik az Aradi vértanúk útján. Az város vezetése most két újabbat is felszereltet az Akácfa, illetve a Görgey utcára. A Cserepes és Mester utcák találkozásánál 10 napja működik a berendezés.

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.