Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Lakossági fórum az új Közgazdaságiban

2008. október 9. 22:28
Csütörtök este a Közgazdasági Szakközépiskola új épületében tartott lakossági fórumot a városrész önkormányzati képviselője, Némedi Lajos és a város alpolgármestere, Porga Gyula. Bemutatkozott a lakóknak az iskola igazgatója, Kópházi Ferenc, és kérték a lakókat, mondják el véleményüket az elmúlt időszakról és ötleteiket a jövőre vonatkozóan.
A két évvel ezelőtti önkormányzati választásokon lehettem az Önök jóvoltából képviselő. Ezt a megtiszteltetést és bizalmat köszönöm! - kezdte Némedi Lajos -  Veszprém egyik legszebb iskolájában találkozhatunk most, melyet a napokban adhattunk át a közgazdasági szakközépiskola tanulóinak és tanári karának.
A fórumon megjelenteknek bemutatta az intézmény igazgatóját, Kópházi Ferencet, majd átadta a szót a város kulturális, oktatási és idegenforgalmi ügyekért felelős alpolgármesterének, Porga Gyulának.


Másfél évvel ezelőtt lakossági fórumot tartottunk nem messze innen. Akkor rákényszerültünk, hogy egy általános iskolát zárjunk be, de most egy nagy múltú intézménynek adhatunk át egy felújított épületet - mondta Porga Gyula - A választások után úgy láttuk, hogy hiányzik az a párbeszéd, amelyre a városvezetés és a lakosok között szükség van, és igyekeztünk azt több területen is elindítani. Egy nap egy 11 éves fiú jelentkezett be hozzánk a hivatalba, és elmondta, hogy reggelente a 4-es vonalán nagy a zsúfoltság, és fiatalok és idősek egymásban látják ennek az okát. Megvizsgáltuk a problémát, és még egy járat indításával sikerült enyhítenünk a helyzeten. Ez az eset is azt példázza, hogy bárkinek lehet olyan ötlete, amit érdemes meghallgatni.


Tíz percben elmondani, hogy mi minden változott az elmúlt két évben és, hogy mi mindent tervezünk, nem egyszerű, és úgy gondolom, elsősorban az a fontos, amit Önök gondolnak - szólt a megjelentekhez, majd néhány mondatban összefoglalta az elmúlt két év legfontosabb intézkedéseit: az elaprózódott cégeket kiváltó VKSZ Zrt. létrehozását, az Aréna építését, a Mártírók útjának és az Óvári Ferenc utcának jelenleg is folyó rekonstrukcióját.
Ahogy bármely háztartásban, a városban is a költségvetés a legföbb szentség - mondta-, és az első időszakban igyekeztünk felmérni, hogy minőségi visszaesés nélkül hol csökkenthetünk a kiadásokon. Ennek szellemében alakult át a közüzemi vállalat, amely az új formájában egy hatékonyabban szolgáltató szervezet. A működési kiadások csökkentése következtében került sor a Nagy László iskolát érintő összevonásra is. A Közgazdasági Szakközépiskola várbeli épületének felújítása olyan sokba került volna, hogy jobban megérte ezt a felújított épületet átadni nekik.
A Nagy László iskola összevonásakor megígértük a pedagógusoknak, hogy a megtakarított pénzt az oktatásba forgatjuk vissza - tette hozzá Némedi Lajos -, 180 millió forintot fektettünk ennek az épületnek a felújításába, így ennek derekasan eleget is tettünk.
Az alpolgármester kitért a hajléktalanellátás átalakítására és a jövőbeni tervekre is: a családsegítő központ, a Dózsa iskola, az Egry óvoda, a Városi Művelődési Központ várható felújítására, átalakítására, az integrált szakképzési központ kialakításának elképzelésére, a Kolostorok és kertek programra, a belváros rehabilitációjára.
Ezek mellett apróbb dolgok is történtek - folytatta Porga -, mint például a Kamera Hungária Veszprémbe való visszatelepülése és a helytörténeti tankönyv kiadása.


Ezek után a szakközépiskola igazgatója, Kópházi Ferenc vette át a szót: Önök általános iskolához szoktak hozzá több mint 30 éven át, és most egy másik iskola költözik ide. 450 tanulónk van, ebből csupán 110 fiú. A diákok 8%-ával vannak visszatérő problémáink, ahogy néhány lakó is jelezte, például megnövekedett az eldobált csikkek száma egyes házak előtt. Jogilag nem cselekedhetünk akkor, ha a fiatal elhagyja az iskola területét, de remélem, hogy komolyabb problémák nem lesznek, a tanulók pedig koruknak megfelelő módon viselkednek. Középiskolai és azt követő szakképzés folyik az intézményben, így vannak 18-20 éves tanulóink, a nagykorúak számára dohányzásra kijelölt helyet is biztosítunk szabadtéren, ott, ahol a tanároknak.
Az iskola történetét néhány szóba ismertetve említette azt is, hogy a Közgazdasági életében ez már a negyedik épület, és nem volt könnyű a várbeli épület után ezt megszokni, de pozitív visszajelzéseket kapott már tanulóktól.

Némedi Lajos a városrészben történt változások ismertetésével folytatta. A főleg családi házas, sűrűn lakott terület fő problémája az utak, járdák, közterületek nem megfelelő állapota. A fokozatos közműmunkálatok után első az utak és járdák újraburkolása, mely több utcában már elkezdődött, és a következő évek programja is. Megoldották a megfelelő csapadék-elvezetést is a legproblémásabb helyeken, játszótér épült a Pipacs utcában és még egyet terveznek a Bolgár és Zápor utca kereszteződésének közelében. A képviselő reméli, hogy a nem rég felszerelt sebességmérők visszafogják a felelőtlen vezetőket, és növelik a közlekedés biztonságát.
A városrész legnagyobb problémáit is sikerül a közeljövőben megoldanunk - mondta - A Szatmári Malom és a Veszprémi Nyomda üzeme nem való ilyen sűrűn lakott területre, az előbbi nemsokára kitelepül a területről, és az utóbbi vezetőségével is együttműködünk, hogy ez minél hamarabb megtörténhessen. A Budapesti úti Pepsi diszkó épületében hamarosan motorszalon, és emeleti irodák nyílnak, és a Balaton plaza zajhatását is sikerül csökkenteni. A bevásárlóközpont szellőző rendszerének éjszakai állandó zajára többen panaszkodtak, és a tulajdonosok is fel szeretnék oldani ezt a konfliktust - tudtuk meg -, így néhány napon belül zajvédő falak kerülnek a ventilátorok köré.
A volt bútorgyár területére magas színvonalú üzleti szolgáltatók települnek a tervek szerint - mondta Némedi -, amint konkrét elképzelések vannak a hasznosításról, első kézből informáljuk az itt lakókat.


Egy közelben lakó idősebb hölgy gratulált az iskola igazgatójának, elmondta, elégedett a fiatalok viselkedésével. Aztán Porga Gyulához fordult, és felvetette, hogy a hajléktalan-ellátás átalakításával csökkenhet a közbiztonság. Mivel regionális központ leszünk ezen a területen, félő, hogy három megye hajléktalanjai jönnek Veszprémbe.
Az alpolgármester elmondta, hogy a regionális központtá válás nem jelenti a hajléktalanok létszámának növekedését, csupán magasabb szintú problémakezelést, jobb ellátást hozhat, amit a korábbi rendszerben az önkormányzat nem tudott biztosítani.
Sajnos hajléktalanok voltak és lesznek - tette hozzá -, a nagyvárosi élet egyik velejárója a jelenség. A Máltai Szeretetszolgálat ugyanazokat a feladatokat látja majd el, amit mi is korábban, csak megfelelőbb módon teszi azt. A stagnáló ellátási rendszer konzervált egy állapotot, melyben nem tudtunk azokon sem segíteni, akik kis segítséggel vissza tudnának illeszkedni a mindennapi életbe.


Egy úr felvetette, hogy jó lenne a környékbeli fiatalokat beengedni az iskola sportpályáira, és szeretné, ha a tanárok és autóval rendelkező fiatalok az iskola parkolójában, és nem az amúgy is szűk utcákban állnának meg. Reméli, hogy elkészülhet a városrészt a Dózsavárossal összekötő út és, hogy bizonyos helyekre még kerül ki sebességmérő, hiszen nem csak ott vannak problémák a gyorshajtással, ahova eddig felszerelték őket.
Kópházi Ferenc válaszul elmondta, hogy hétköznapokon megteremtik a lehetőségét a sportpályák használatára, de hétvégére nem tudnak portást biztosítani. Az autóval rendelkező diákok és tanárok figyelmét pedig felhívja arra, hogy lehetőség szerint az iskola parkolójában álljanak meg.

Némedi Lajostól péntek délelőtt telefonon megtudtuk, hogy a következő évi költségvetésből igyekeznek további sebességmérőket elhelyezni a városrészben, elsősorban a Haszkovó utca elején. Egyébként ez nem csak a városrész problémája - mondta a képviselő -, hanem általános gond a városban. A sebességmérőkre szükség van, jó hatással vannak a közlekedésre. Felmerült az is, hogy a malom kitelepülésével mi kerülhet annak helyére. Azon leszünk, hogy ne egy újabb "malom" vagy hasonló, a lakókat zavaró üzem települjön a területre. Szó volt a Hold utca gyalogos közlekedéséről: az út egyik oldalán van járda, a másikon, amely bicikliút is egyben, véget ér. Szeretnénk, ha ez utóbbi út egészen a Kádártai útig vezethetné a kerékpárosokat, illetve amíg ez nem készül el, egy gyalogosátkelővel tegyük biztonságosabbá a közlekedést. Az Akácfa és Csap utca fáira ráfér egy visszametszét, már a gyalogos forgalomra is veszélyes lehet a jelen állapot, ezért a város hamarosan intézkedik ennek megoldásáról is.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.