Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Merre tovább? - pályaválasztási nap

2008. október 12. 8:46
Szombaton tizedik alkalommal rendezték meg a veszprémi pályaválasztási napot. A korábbi években az egyetem aulájában szervezett eseményt idén már az Aréna fogadta. A közel ötven középfokú iskola, szakképző intézmény és más képzéseket nyújtó cégek kínálatára közel ezer fiatal volt kíváncsi - tudtuk meg a szervezőktől, a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ munkatársaitól.
Az intézmények és vállalkozások kínálata mellett pályaválasztási és pszichológiai tanácsadás várta az érdeklődöket. A szervezők információkkal szolgáltak a Foglalkozási Információs Tanácsadó (FIT), Rehabilitációs Információs Centrum (RIC) és az Álláskereső Klub (ÁK) által nyújtott lehetőségekről. A FIT teljeskörű információs szolgáltatást nyújt tanulóknak, szülőknek, pedagógusoknak, munkanélkülieknek, pályakezdőknek minden szakmáról, foglalkoztatási és képzési lehetőségről. Az RIC a megváltozott munkaképességűek, a fogyatékkal élők és egészségi problémákkal küzdők számára nyújt egyéni és csoportos tanácsadást és tudnivalókat. Az ÁK regisztrált álláskeresők számára szervez 3 hetes, mindennapos, álláskereső workshopot, az intenzív keresést a szükséges infrastruktúrával (például szabad telefon és számítógéphasználattal) megtámogatva.


A program során az érdeklődők átfogó képet kapnak a régió munkaerő-piaci igényeiről és keresletét tükröző képzési kínálatáról, szakképzésekről, hiányszakmákról, és a túltelített foglalkozásokról is - mondták el a szervezők - A  mesterségekről szóló videofilmek, szakmaismertető mappák, dvd-k, prezentációk, számítógépes programokhoz, szakmai ismertetőkhöz, szakmaismertető kiadványokhoz való hozzáférhetőség, motivációs jellegű különféle személyes tanácsadások, beszélgetések is hozzájárulhatnak a pályaválasztás sikeréhez.

Három fontos dolog van a pályaválasztásban - tudtuk meg -, ám ezek az egyéni tapasztalatok szerint ritkán teljesülnek mind. A megfelelő döntés meghozatalához szükséges a kellő önismeret, a szakmák ismerete, és ezek után ezek összevetése és végül a döntéshozatal. A nem reprezentatív, ismeretségi körünkben elvégzett "felmérés" alapján elmondható, hogy a legtöbb fiatal még középfokú tanulmányai végén sem rendelkezik megfelelő ismeretekkel a választható szakmákról. Általában csak arról a néhány lehetőségről tud, amelyet szülei, oktatói aktuálisan "jó szakmának" tartanak, de ezekről sem rendelkezik valódi információkkal, azaz nincs tisztában vele, hogy hogyan néznek ki a mindennapok az adott területen. Az oktatási intézmények nyílt napjait a megkérdezettek túlnyomó többsége egyértelműen PR és marketing tevékenységként értékeli, nem hiszi, hogy megalapozott, valódi információkhoz jut ilyen alkalmakkor. Sok, az adott gazdasági helyzetben bizonyos értelemben perifériára szoruló szakma pedig képbe sem kerül a kereséskor. Észrevettük, hogy a budapesti ismerősök általánosságban szélesebb látókörrel rendelkeznek a fentiek tekintetében, ami fakadhat abból, hogy egy fővárosi baráti társaságban nem szokatlan, ha antropológus, joghallgató, drámatagozatos, médiaiskolás és sportoló találkozik.
vehir.hu
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.