Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Történelmi évforduló: ezerévesek a megyék / – négy megye ünnepel együtt a millenniumon –

2008. október 13. 13:04 // Forrás: Veszprém megyei önkormányzat sajtóreferense
Együtt ünnepli meg a négy szomszédos megye: Fejér, Pest, Veszprém és Zala, továbbá Visegrád az ezeréves évfordulót 2009-ben. Erről egyeztettek a keszthelyi Festetics kastélyban a megyék elöljárói, a múzeumok igazgatói és kulturális szakemberek.

A találkozón Veszprém megyét Talabér Márta közgyűlési alelnök, V. dr. Fodor Zsuzsanna megyei múzeumigazgató és Németh József kulturális referens képviselte.

A Veszprém megyei Sólyban 1009-ben, István király kérésére írt adománylevél említette először Fejér, Veszprém, Zala (régi nevén Kolon) megyéket, illetve Visegrád megye nevét. Utóbbi az országban az egyetlen István kori vármegye, amelyre nem épült város.  

Dr. Vándor László, Zala megyei múzeumigazgató köszöntője után Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés elnöke és Pintér László alelnök a találkozót követő sajtótájékoztatón kifejtette:  a megyék, a megyerendszer hagyományainak megőrzésében, megismertetésében, népszerűsítésében, az ezeréves kultúra és történelem felidézésében meghatározó szerepe lesz a jövő évi programsorozatnak, amelyet részben közösen szervezett, másfelől önálló, rendkívül gazdag programokkal köszöntenek a megyék. Zala megyében terveik szerint jövő nyáron, augusztusban Zalaváron és környékén szervezik a nagyszabású ünneplést. Az elnök kiemelte a fiatalok szerepét, akiket önálló programokkal várnak.  A megyék közösen szerveznek többek között virtuális kiállítást, és internetes vetélkedőt, emlékérmet bocsátanak ki, a sportkedvelőket kerékpáros-, és futóversenyre hívják.

Veszprém megye egyebek mellett várjátékokkal köszönti az ünnepet Szigligeten, Cseszneken, Sümegen, Nagyvázsonyban, Csobáncon és Várpalotán – adott ízelítőt a tervezett programból Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke.

                              

Az ezer év, ezer emlék elnevezéssel díszkönyvet állítanak ki, amelybe ismert szervezeteket, személyiségeket kérnek fel, hogy jegyezzék fel gondolataikat a megyéről. Programjaik között szerepel fotó vándorkiállítás összeállítása, illetve történelmi gyermekprogramok szervezése. A levéltár és a múzeum történelmi konferenciákat szervez, a közművelődési intézet is sok, színes programmal készül. A négy megye közös ünneplésének nyitóeseményét május 23-án, Sólyban rendezik meg, amelyre meghívják a teljes megyegyűléseket.

Fejér megyében állandó kiállításokkal készülnek – avatott be a részletekbe Törő Gábor Fejér megyei alelnök. Erre az alkalomra többek között felújítják a levéltárat, a nemzeti emlékhelyet, a múzeumban fotó-, és néprajz kiállítást nyitnak, Ezer év elnevezéssel eseménykönyvet adnak ki.

A záró programot Pest megyében, illetve Visegrádon tartják meg – hangsúlyozta dr. Gyöngyössy Márton adjunktus, Pest megyei múzeumigazgató, és Szőke Mátyás, a Visegrádon működő Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás király Múzeum igazgatója. Pest megyében is több tucat programmal készülnek az ezeréves ünnepre.

 

Zatkalik András
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.