Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Tanárt és állatorvost díjaztak

2012. október 23. 22:24
Borián Tibor és dr. Kégl Tamás vehette át a Veszprém Városért Pro Urbe díjat október 23-án a Petőfi Színházban.

Borián Tibor 1952-ben érettségizett a Veszprémi Állami Gimnáziumban,majd belépett a piarista rendbe. Az '50-es években rendi teológiai, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. 1959- után Kecskeméten, majd a Budapesti Piarista Gimnáziumban tanított, ez utóbbi igazgatóhelyettese, igazgatója volt. 1977-től a Kalazancius Kórus, 1983-tól a Sík Sándor Kamarakórus vezetője. 1998 után a veszprémi Padányi Iskola igazgatója nyugdíjazásáig. Brusznyai-díjas.

Borián atya több mint 50 éve piarista szerzetes, aki ezen idő alatt ezreket tanított, generációk nőttek fel keze alatt, számtalan diákja tanult tőle magyar nyelvet, történelmet, éneket és emberséget. Nyugdíjasan is tevékeny életet él: vezetője a Piarista Rend kulturális örökségének, felügyeli Budapesten a rendi könyvtárat, levéltárat és múzeumot, s elnökségi tagja a Piarista Diákszövetségnek is.


Borián Tibor (b), dr. Kégl Tamás

Dr. Kégl Tamás állatorvos hosszú időn át a város termelőszövetkezetének üzemi állatorvosaként, majd Veszprém főállatorvosaként szoros kapcsolatban áll a városunk polgáraival. Évekig látta el magas színvonalon a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark állatállományát, hozzájárulva ezzel városunk kiemelt idegenforgalmi értékének elismertségéhez. Mindig nagyon fontosnak tartotta a képességnek megfelelő szakmai munkát, és az emberséges magatartást. Ez vezérelte akkor, amikor a Veszprém Megyei Állategészségügyi Állomás volt igazgatójának tiszteletére megalakította a Bödecs Lajos Emlékérmet.

Kégl doktor irodalmi munkásságát is elismerés illeti. Két kötete is megjelent, melyekből a gyakorló állatorvos kivételes emberismerete mutatkozik meg. Mindennapi tevékenysége mellett kiemelt figyelmet fordít városunk és környékünk bemutatására is. Életrajzi ihletésű elbeszélései az általa megélt évek korrajzát adják. Szakmai találkozók szervezésével hozzájárult városunk nemzetközi hírnevének öregbítéséhez. Önkéntes idegenvezetőként rendszeresen megmutatta Veszprém nevezetességeit határon túli állatorvosoknak. 

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Adatrögzítői képzés zárult a börtönben Adatrögzítői képzés zárult a börtönben Harminckét fogvatartott teljesítette a Veszprémi Szakképzési Centrum által szervezett adatrögzítői képzést a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A tanfolyam zárásaként hétfőn osztották ki a bizonyítványt a vizsgát sikeresen teljesítőknek.  tegnap 16:20 Ezt látta a rendőrségi drón a veszprémi utakon kék fény Ezt látta a rendőrségi drón a veszprémi utakon Veszprém vármegye útjain a rendőrök folyamatosan ellenőrzéseket tartanak a szabályszegő sofőrök kiszűrése érdekében. Munkájukat pedig sokszor a levegőből drón is segíti. Most egy videóban megmutatták, hogy hányféle szabálytalanságot sikerült lefülelniük így, amiknek meg is lett az eredménye a járművezetőkkel szemben. tegnap 15:57 Országos sikereket értek el a Deák diákjai Országos sikereket értek el a Deák diákjai A Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói a közelmúltban kiemelkedően szerepeltek a Bendegúz nyelvészverseny és matematikaverseny országos döntőjében. tegnap 13:47 Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába Megérkezett a 8-as út mellé, a szentkirályszabadjai repülőtér bekötőútjához az az egykori NDK-s helikopter, ami nemsokára méltó emlékműként őrzi tovább Veszprém katonahagyományait. tegnap 12:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.