Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Lelki egészség Magyarországon / A pszichiátriai kezelés még mindig stigma

2008. október 15. 15:11 // Forrás: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért
Az október 10-i lelki egészség világnapja alkalmából ismét vita indult a magyar pszichiátriai ellátórendszer állapotáról – egyes nézetek szerint a magyar pszichiátria állapota lesújtó, mások arról nyilatkoznak, hogy küzdeni kell a pszichiátriai kezelés okozta stigma ellen.

Számos döntéshozó gondolja úgy, hogy a népesség lelki egészségének javításához a kulcsot a pszichiátria fejlesztése jelenti, és a jobb lelki egészséghez vagy a hatékonyabb prevencióhoz vezető út a pszichiátriai programok erőteljesebb finanszírozásán keresztül vezet. A legfőbb probléma az, hogy ez alapvetően téves kiindulópont – mutat rá az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, az a civil szervezet, amely közel másfél évtizede küzd a pszichiátriai visszaélések ellen. A mai pszichiátria ugyanis, bármennyi pénz vagy eszköz álljon is rendelkezésükre, nem képes helyreállítani az emberek lelki egészségét. Ez azonban nem pusztán az alapítvány véleménye; erről sok esetben nyilatkoztak már vezető pszichiáterek, így például a Pszichiátriai Világszövetség elnöke, dr. Norman Sartorius 1994-ben: „Az az idő, amikor a pszichiáterek úgy gondolták, hogy képesek meggyógyítani a mentális betegeket, elmúlt. A jövőben a mentális betegeknek meg kell tanulniuk együtt élni a betegségükkel.” Dr. Rex Cowdry pszichiáter, az USA Országos Mentális Egészségügyi Intézetének igazgatója 1995-ben elismerte: „Nem ismerjük az okokat [a mentális betegségekét]. Még nincsenek módszereink arra, hogy »meggyógyítsuk« ezeket a betegségeket.” Ez alól Magyarország sem kivétel, az OPNI korábbi főigazgatója, Veér András ezt írta: „Mindaddig tehát, amíg nem ismerjük az elmebetegségek valódi okait, az ellenük való védekezés sem lehetséges.” A hasonló pszichiátriai nyilatkozatok listáját még hosszan lehetne folytatni.

A pszichiátriai osztályokon kezelés gyanánt gyógyszerezett embereknek mindössze a tüneteit nyomják el, a valódi problémát ezek a szerek nem oldják meg, ráadásul sok esetben függőséget okozhatnak. Ezek az emberek azután – hatékony segítség híján – újra és újra visszakerülnek a pszichiátriai ellátórendszerbe, amely többszörösére növeli az elmeegészségügy területére fordítandó költségeket. Az, hogy ezeket az embereket a pszichiátriai szerek gyakran egész életen át tartó szedésével „tünetmentessé” teszik, nem jelent valódi gyógyítást, ellenben folyamatos plusz költséget jelent az egészségbiztosítás számára.

Ha a pszichiátriai kezelés helyre tudná állítani az emberek lelki egészségét, a kezelés nem jelentene stigmát – hiszen a páciensek valóban gyógyultan hagyhatnák el a pszichiátriai osztályokat. A pszichiátriai kezelések stigmatizáló volta árulkodik legjobban e módszerek működésképtelenségéről.

Dicséretes minden törekvés, amely a társadalom lelki egészségének javítására törekszik, és nagy a szükség egy olyan ellátórendszerre, amely segítséget nyújt a mentális problémákkal küzdő embereknek, ez azonban nem a mai pszichiátria programjaiban keresendő. Nem egy példa van viszont a világon olyan intézetekre, ahol a mentális zavaroktól szenvedő embereket pszichiátriai szerek mellőzésével, humánus módon, működőképes módszerekkel kezelték. Ezek azok a módok, amelyek bevezetésével nagyban csökkenteni lehet az egészségügy költségeit és a rászorulók lelki egészségét javítani lehet.

Zatkalik András
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.