Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Nemzeti csúcs szombaton / A pártok vezetői elmennek, a volt és a jelenlegi államfő nem

2008. október 15. 16:28 // Forrás: MTI, MTV, HírTV
Teljes társadalmi és gazdasági összefogással teremtené meg Gyurcsány Ferenc a nemzeti felemelkedés programját. A miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy az egyeztetést nemzeti csúcson kívánja lefolytatni saját vezetése mellett. Meghívást kaptak többek közt a parlamenti frakcióvezetők, az önkormányzati szövetségek, a volt államfők, valamint Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, a Jegybank, valamint a Tudományos Akadémia elnöke. A szocialisták úgy vélik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben azt kell deklarálni a magyar emberek számára, hogy képesek vagyunk a bajban összefogni, és nemcsak a politikai elit, és a közjogi méltóságok, hanem a pénzügyi , tudományos és kulturális élet vezetői is részt tudnak venni a jövőkép megalkotásában. Az újabb miniszterelnöki kísérletet sokan kétkedve fogadták, sőt felelősségi jogkörét is tisztázatlannak látják.

Kedd estig hárman, Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt államfő, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke is jelezték, nem vesznek részt a nemzeti csúcson, szombaton. Míg Paczolay arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság vezetőjeként nincs helye egy ilyen politikai egyeztetésen. Sólyom László és Mádl Ferenc is úgy látják, hogy a miniszterelnök által összehívott tanácskozásnak felelősségi viszonyai sem tisztázottak, továbbá azt technikailag sem látják célravezetőnek. A köztársasági elnökünk szó szerint úgy fogalmazott: az állam nem így működik!

Az öt parlamenti párt vezetője, a frakcióvezetők, három volt miniszterelnök, a tudományos akadémia jelenlegi és két volt elnöke, továbbá a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi és három korábbi elnöke jelen lesz a találkozón, de közülük is többen aggályainknak adtak hangot, s nem túl bizakodóak a nemzeti csúcs eredményességét illetően. Pálinkás József, az MTA elnöke, Vizi E. Szilveszter és Glatz Ferenc szintén eleget tesznek a meghívásnak.

A pénzügyi szférából részt vesz a csúcson Simor András, a jegybank elnöke, Járai Zsigmond, Surányi György, valamint Bod Péter Ákos is, aki 1991 és 94 között állt a Nemzeti Bank élén.

Az SZDSZ, akinek szerepe kiváltképp érdekes lehet a történetben, csatlakozván Medgyessy Péter volt miniszterelnökhöz, akinek nincsenek illúziói a csúcsot illetően, fenntartásokkal kezeli a miniszterelnök újabb kísérletét. Horn Gábor szerint a jelenlegi nehéz helyzetben van értelme párbeszédet folytatni, hiszen Magyarországot egyszerre sújtja strukturális és pénzügyi válság, valamint gazdasági recesszió, ám nem valószínű, hogy ezt egy szombati csúcs bármilyen módon megoldaná.

A Fidesz, egyetértésben az ellenzéki pártok vezetőivel úgy látja, a Gyurcsány-csúcs szinte sehogy sem tudja azokat a szempontokat követni, amelyeknek a kezdeményezés megfogalmazásakor a miniszterelnök hangot adott az MSZP múlt hét végi kongresszusán, illetve hétfői parlamenti hozzászólásában. Világos, egyértelmű, határozott és gyors cselekvésre lenne szükség. Ha bármikor egy miniszterelnök ilyen kezdeményezést fogalmaz meg, akkor a magára valamit is adó parlamenti pártok magukat demokratának gondoló vezetői nem mondhatnak nemet – ezt Deutsch Tamás, Orbán Viktor pártelnök kabinetfőnöke mondta budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A tanácskozást a házelnök nyitja meg, majd a tervek szerint Simor András, az MNB elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad rövid tájékoztatást a pénzügyi válságról. Ezt követően az öt parlamenti párt elnöke fogja mintegy negyedórában kifejteni álláspontját. A további meghívottak tíz percben élhetnek a hozzászólás lehetőségével. A keddi tanácskozáson az a döntés született, hogy a korábbi meghívottak mellett a nemzeti csúcsra meghívást kap a Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke is, aki el is fogadja az invitálást.

A pártok kedd délután egyeztettek a találkozó részleteiről. A nemzeti csúcsra összesen 63 embert hívtak meg. Gyurcsány Ferenc elképzelései szerint a szombati egész napos tanácskozáson a csúcs résztvevői programot dolgoznak ki, melyben javaslatot tesznek az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójára.

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.