Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Régészet és Biblia / – egyre több új lelet kerül elő –

2008. október 15. 16:35
Sokaknak ellentmondó a bibliai régészet fogalma, hiszen olyan korban jártak iskolába, amikor erről nem nagyon folyt tanítás sem alsó sem középfokon – mondta Nagy Viktória régész keddi veszprémi előadásán, melynek a Március 15. úti klubkönyvtár adott otthont.

A vendég a Biblia éve rendezvénysorozat kapcsán kapott meghívást Veszprémbe, ahol lelkes érdeklődők hallgatták végig a rendkívüli alaposságról tanúságot tevő előadást.

                

Nagy Viktória bevezetőjében elmondta azt is, hogy a bibliai régészet egészen új tudományág, Magyarországon nem is folyik egyik egyetemen sem, ám Európa- és világszerte is csak a XIX-XX. század fordulóján kezdődött a magas szintű oktatás.

A régész maga is külföldön folytatta Szegeden megszerzett diplomája után a tanulást, többször járt a Szentföldön, s most is oda készül egy elnyert pályázat révén.

Nagy Viktória leszögezte: kevés az ősi eseményekkel kapcsolatos tényadat, de ami van, az nagyon figyelemre méltó. A vízözön legendáját nem kevesebb, mint 300 nép, népcsoport őrizte, őrzi. Mindemellett számos olyan rejtély és titok van világunkban, amit a tudomány mai állása nem képes megmagyarázni. Ilyenek a Húsvét-szigeti óriás arcok. (A rejtélyes dolgokról született egy nagyon sok vitát megért könyv is „Tiltott régészet” címmel.)

               

Hasonló viták forrása a Biblia is. Vajon megtörténtek-e, s ott, azon a földrajzi ponton az események vagy sem. Nos, úgy tűnik, egyre inkább bebizonyosodik: a Szentírás szereplői, időpontjai, helyszínei nem a szabad szellem termékei.

Az előadó Ur városából Ábrahám történetével indult diavetítéses előadásán, s eljutott az Újszövetségig.

A hallgatóság vázlatos képet kaphatott a bibliai régészet legújabb kutatási eredményeiről. Óriási érdeme volt, hogy napjaink eredményeit is (többek közt ideieket is!) felvonultatta. Mindeközben a hallgatóság megbizonyosodhatott afelől, hogy az elmúlt évezredek kincsei felbecsülhetetlenek, közülük nagyon sok már ismertté vált (oszlopok, pergamentekercsek, törvények stb.

Az előadás végeztével lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre is.  

Zatkalik András
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.