Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Veszprémi kezdeményezésre módosul a családtörvény / – ötvenezer családot érint –

2008. október 16. 11:56
Az országgyűlés szeptember 13-i ülésén (szinte példa nélküli módon) 371 igen szavazattal (nem volt sem ellenszavazat, sem tartózkodás) elfogadta azt a törvénymódosítási javaslatot, mely Veszprémből indult. A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület még az elmúlt év októberében kereste fel Katanics Sándor és Pál Béla országgyűlési képviselőket azzal, hogy az édesanyák, illetve a legalább három gyermeket nevelő családok számára tiszta helyzetet teremtsenek a gyermekgondozási segélyre való jogosultság terén.

A törvény szerint ugyanis csak akkor dukál a 27.130 forintnyi támogatás, ha a gyermek intézményi elhelyezése a napi öt órát nem haladja meg (szélsőséges esetben akár azt is megteheti vagy megtehetné például egy óvodavezető, hogy az éppen alvó gyermeket felébreszti, mert lejárt az öt óra). Ebből számos konfliktusa származott több olyan szülőnek is, aki pl. délutáni szakkörre, valamilyen „intézményi” foglalkozásra vitte óvodás vagy kisiskolás gyermekét.

               

A törvénymódosítási javaslat pártállástól független meghallgatásra talált, s az öt órás korlátozás kikerült a törvényből.

A két képviselő veszprémi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a civil kezdeményezés eredményre vezetett, s az egyébként világszerte egyedülálló gyermeknevelési támogatás immáron azok számára (ötvenezer családról volt szó!) is elérhető lesz, akik ennek hátrányát szenvedték.

A törvényt csak január elsejétől alkalmazzák, ennek ellenére a képviselők bizakodnak abban, hogy az intézmények vezetői rugalmasak lesznek (maradnak), s nem kerül sor olyan esetre, hogy haza kell küldeni egy gyermeket valahonnan. Már csak azért is – hangsúlyozta Pál Béla, mert ennek anyagi vonzata nincs.   

Zatkalik András
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.