Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C

Válaszúton / Országgyűlési képviselők válaszolnak

2008. október 20. 7:49
A nemzeti csúcs után , az elmúlt hónapok politikai viszályai után, az egyesek szerint kormányválságnak tartott helyzetben, kíváncsiak voltunk, hogy országgyűlési képviselőink hogy látják az elmúlt két év történéseit, az ország helyzetét és lehetőségeit. Kérdéseinkre Nagy Jenő (MSZP) balatonfüredi országgyűlési képviselő válaszolt.

Röviden az elmúlt két évről:

Az öszödi beszédet követően az eddiginél is jobban kiéleződtek a politikai ellentétek jobb és baloldal között. A tandíj, a kórházi napidíj, valamint a vizitdíj bevezetését hosszas harcok után népszavazás követte, melynek eredményét követően eltörölte azokat a kormányzat. Részben az egészségügyi reformok, részben az adóreform kapcsán kialakult nézet különbséget követően szakadt a koalíció. Az MSZP kitart a mellett, működik a kisebbségi kormányzás. Gyurcsány Ferenc egy Megegyezés elnevezésű programmal állt elő, mely nem nyert öt párti, széleskörű támogatottságot. Az elmúlt hónap során az SZDSZ először világossá tette, a miniszterelnök távozását óhajtják, majd finomítottak az elképzelésen.  Szombaton, Gyurcsány Ferenc javaslatára nemzeti csúcson egyeztetnek az ország jövőjét illető alapvető kérdésekben.

 

 

- Gazdasági és morális szempontból, milyennek látja az országos politika alakulását, illetve a kormány munkáját?

- A gazdaság területén sokkal jobb a helyzet, mint ahogyan az emberek megélik. Hogy ez így van, az összefügg a társadalom morális helyzetével is. Az örökös szembenállás, acsarkodás kiábrándító! Rossz közérzetet okoz minden normális embernek. A kormány munkáját közepesre értékelem. Ilyen "szembe széllel" ez nagyon jó eredménynek mondható.

- A kormányválságnak is nevezett elmúlt másfél hónap, mennyiben változtatta a hozzáállását, vagy akár a reményeit a jövőre nézve?

- Kormányválság nincs, kisebbségi kormányzás van. Sajnálom, hogy így alakult. Az SZDSZ -nek nem feltétlen most és így kellett volna demonstrálni, hogy egy másik önálló párt. Ezt eddig is tudtuk. Az ország sorsa előbbre való a pártérdekeknél.

- Képviselőinknek mennyire kell belefolyniuk véleménye szerint ezen országos ügyekbe, s mindezek mellett mennyi idő, energia marad a térségünk fejlődését elősegítő munkára?

- Ha a választókerület, a megye ügyeit intézzük az is országos ügy. Nekünk elsősorban természetesen a megye, a választókerület ügyeivel kell foglalkoznunk.

- Megviselték az elmúlt hónapok viharai? Nevezetesen melyek?

- Megviseltek. Úgy egyben. Nem tudom, mekkora bajnak kell itt történni, hogy tudomásul vegye mindenki: elsősorban magyarok vagyunk ez a haza minden tisztességes magyar ember hazája nemre, vallásra, politikai hovatartozásra tekintet nélkül.

 - Mi a véleménye a nemzeti csúcsról? Lehet jelentős eredménye?

- Látom értelmét. Nagy, a nemzet egészét érintő ügyekben ez lenne normális. És az ha a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnök is ott lenne.

- Összesítve a választások óta eltelt több mint két évet: Mennyire tudunk élni az unió adta lehetőségekkel?

- Az unió adta lehetőségekkel jól éltünk. A pályázati pénzek lehívásában élen járunk. A döntések, bírálatok, kifizetések rendje nagyon  bürokratikus, de tudomásul kell venni az Unió polgárainak pénzével fillére pontosan illik és el is kell számolni.

 

- A Balaton régió képviselőinknek a célkitűzései, az Ön személyes lobbija a választókerületében milyen mértékben lett eredményes?

 

- Üdítő a munkámban, hogy a II. sz. választókerületben kitűnő az összhang ellenzéki képviselő társammal. Remélem választóink is úgy érzik, ennek van is eredménye.

Zatkalik András
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.