Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Blaha Lujza mosolya sorokba vetve / – Krúdy írásai a nemzet csalogányáról –

2008. október 21. 10:22
Érdekes, hogy egyetlen hangfelvétel sem készült a nemzet csalogányával, Blaha Lujzával, jóllehet akkortájt már elfogadható minőségű volt a technika – mondta dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész hétfő esti könyvbemutatóján. Így aztán csak a fényképek, s az írók, újságírók feljegyzéseiből maradt az utókorra emlék.

A balatonfüredi városi könyvtár olvasóterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akiket a könyvtár újabb öt évre megbízott vezetője, Sárköziné Sárovits Hajnalka igazgató köszöntött.

Azt est vendége, a kötet szerkesztője, Praznovszky Mihály volt, aki először kis Krúdy irodalomórával lepte meg hallgatóságát a tőle megszokott humoros stílusban.

                

Krúdy, akiről sokan azt hiszik, hogy a Nyírség írója, nagyon szerette a Dunántúlt. Gyökerei várpalotaiak (itt élt nagyanyja, akit nagyon szeretett), de testvérei révén Veszprémbe is ellátogatott. Rendszeres vendége volt Balatonfürednek, ahová nemcsak az őszi hangulat, a történelmi légkör, az Anna-bálok, a színház vonzotta, hanem a szép női szemek és fürtök is.

Krúdyról a Prospektus Nyomda kiadásában számos (16) kis füzetecske jelent meg Várpalotán. Ezeket a kiadványokat Praznovszky Mihály szerkesztette, ám könyvesbolti forgalomba nem kerültek. Értékük ezáltal is nagyobb.

A szerkesztő most Balatonfüredre tette át székhelyét (legalábbis jelképesen), s készítette el a Krúdy-írásokra alapozó könyvecskéjét, a Blaha Lujza mosolyát.

                  

Jó lenne – hangsúlyozta Praznovszky –, ha Jókai és Krúdy kultusza mellett kialakulna Blaha Lujzáé is, hiszen ma már kevésbé méltányolt személyiség, akit életében elképesztő szeretet, tisztelet, rajongás övezett. Pályájának befejezte után még évtizedekig népszerű volt. Szívesen hallgatták nyitott ablaka alatt dalait a helybéliek. Sőt: az ország minden pontjáról érkező cigányzenészek azon vetélkedtek, ki tud szívrehatóbb szerenádot adni a művésznőnek…

A félszáz oldalon olvashatunk a művésznő debreceni tartózkodásáról, varázslatos mosolyáról, meséiről, Nemzeti Színházbeli előadásairól, Jászai Mariról, de még egy szöktetésről is.

A mindvégig magas színvonalú előadáson közreműködött énekkel Veressné Petrőcz Mária, Krúdy írásaiból felolvastak a Lóczy Lajos gimnázium diákjai.

A könyvtár vezetője meglepetéssel is szolgált: Blaha Lujza receptje alapján készült süteményekkel kínálta a vendégeket.

Ajándék is dukált minden hallgatónak: egy-egy könyvecske Blaha Lujza mosolyával…     

Zatkalik András
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.