2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Exkluzív interjú Jeffrey D. Levinnel az „Amerika Hét” alkalmából

2008. április 17. 19:12
Az Amerikai Egyesült Államok budapesti helyettes nagykövete előadást tartott a Pannon Egyetemen „Az amerikai-magyar kapcsolatok tartóssága a 2008-as választások után” címmel. A diplomata visszaemlékezett Kossuth Lajos híres 1852-es washingtoni beszédére, amikor is az egykori magyar politikus a világhoz intézett felhívást a magyarság érdekében. A diplomata hét évig újságíróként dolgozott Washingtonban az USA Today című hetilapnál. Magyarország a hetedik missziós ország, ahol szolgálatot teljesít. Az előadás után nyilatkozott a Vehír munkatársának.

Előadása során hallhattuk, hogy Magyarország fontos szerepet tölt be a két ország kapcsolatrendszerében, mivel egészítené még ki az elhangzottakat?

Magyarország fontos, földrajzi stratégiai szerepéből fakadóan és a NATO tagságának következtében találkozhatunk a magyar katonai részvétellel Afganisztánban és egy kis kiképző csoporttal Irakban. Két évtizeddel ezelőtt még gondolni sem mertünk arra, hogy egyszer Magyarország is megszabadul a kommunizmustól és demokratikus, kapitalista útra lép. Ehhez óhatatlanul szükség van az ország stabil gazdaságára, azért, hogy az amerikai befektetők például ne Kínát, hanem Magyarországot válasszák. Természetesen az utóbbi 4-5 évben megjelenő globális világválság nem kerülheti el az országot. Az előadásom után a diákok ilyen mértékű pesszimista jövőképére, amelyet önmagukról festettek le, ez még engem is meglepett. Viccesen úgy fogalmaznék, hogy a magyarok arra büszkék, hogy Európa egyik legpesszimistább nemzete. Mindettől függetlenül elismeréssel szólunk a Közép-Kelet európai országokról, gratulálunk az eddigi változásokhoz. Egy kis frusztráció azért még érezhető.

Az egyetemisták előtt tartott előadásában utalt a tengeren túli tanulmányi lehetőségekre.

Immáron több éve tanulnak nálunk diákok, közel háromezer egyetemmel rendelkezünk. Érdemes megpályázni az ösztöndíjak nyújtotta lehetőségeket, a nyári diákmunka-lehetőségeket, és a posztgraduális továbbképzéseket. Így a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy személyesen is betekinthetést nyerjenek az amerikai társadalom mindennapjaiba. Minden kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők itt Veszprémben is a megyei könyvtárban kialakított Amerikai Sarokban.

Nem gondolja, hogy ehhez a nem éppen túl vidám világképhez nagyban hozzájárul a magyar gazdaság jelenlegi helyzete és a kormány instabil állapota?


A kérdés első felére azt válaszolnám, hogy biztosan közrejátszik, a másik felére, mint diplomata azt mondom, hogy Budapesten, kívülállóként figyeljük az eseményeket. A magyar társadalomnak és a magyar parlamentnek kell az eseményeket befolyásolni.

Beszédében utalt a vízummentességre is.

Az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush ígéretet tett arra, hogy hivatali idejének utolsó napjáig, 2009. január 20-ig megszűnik a vízumkényszer. Politikai szinten ez a kérdés már eldöntöttnek látszik.

Mit szól az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemhez?

Mindenképpen izgalmas és nagyon érdekes választási harcnak lehetünk tanúi. Első ízben fordulhat elő, hogy Hillary Clinton esetében női, Barack Obama személyében fekete elnöke lehet az Egyesült Államoknak, vagy John McCain lesz a befutó. Elég izgalmas lesz a választások utolsó éjszakája, nem sokat fogunk aludni. Bárhogyan is alakul az elnökválasztás, az amerikai-magyar gazdasági és politikai kapcsolatokat döntően nem fogja befolyásolni.

Beke G. László

További cikkek

Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.