Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Exkluzív interjú Jeffrey D. Levinnel az „Amerika Hét” alkalmából

2008. április 17. 19:12
Az Amerikai Egyesült Államok budapesti helyettes nagykövete előadást tartott a Pannon Egyetemen „Az amerikai-magyar kapcsolatok tartóssága a 2008-as választások után” címmel. A diplomata visszaemlékezett Kossuth Lajos híres 1852-es washingtoni beszédére, amikor is az egykori magyar politikus a világhoz intézett felhívást a magyarság érdekében. A diplomata hét évig újságíróként dolgozott Washingtonban az USA Today című hetilapnál. Magyarország a hetedik missziós ország, ahol szolgálatot teljesít. Az előadás után nyilatkozott a Vehír munkatársának.

Előadása során hallhattuk, hogy Magyarország fontos szerepet tölt be a két ország kapcsolatrendszerében, mivel egészítené még ki az elhangzottakat?

Magyarország fontos, földrajzi stratégiai szerepéből fakadóan és a NATO tagságának következtében találkozhatunk a magyar katonai részvétellel Afganisztánban és egy kis kiképző csoporttal Irakban. Két évtizeddel ezelőtt még gondolni sem mertünk arra, hogy egyszer Magyarország is megszabadul a kommunizmustól és demokratikus, kapitalista útra lép. Ehhez óhatatlanul szükség van az ország stabil gazdaságára, azért, hogy az amerikai befektetők például ne Kínát, hanem Magyarországot válasszák. Természetesen az utóbbi 4-5 évben megjelenő globális világválság nem kerülheti el az országot. Az előadásom után a diákok ilyen mértékű pesszimista jövőképére, amelyet önmagukról festettek le, ez még engem is meglepett. Viccesen úgy fogalmaznék, hogy a magyarok arra büszkék, hogy Európa egyik legpesszimistább nemzete. Mindettől függetlenül elismeréssel szólunk a Közép-Kelet európai országokról, gratulálunk az eddigi változásokhoz. Egy kis frusztráció azért még érezhető.

Az egyetemisták előtt tartott előadásában utalt a tengeren túli tanulmányi lehetőségekre.

Immáron több éve tanulnak nálunk diákok, közel háromezer egyetemmel rendelkezünk. Érdemes megpályázni az ösztöndíjak nyújtotta lehetőségeket, a nyári diákmunka-lehetőségeket, és a posztgraduális továbbképzéseket. Így a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy személyesen is betekinthetést nyerjenek az amerikai társadalom mindennapjaiba. Minden kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők itt Veszprémben is a megyei könyvtárban kialakított Amerikai Sarokban.

Nem gondolja, hogy ehhez a nem éppen túl vidám világképhez nagyban hozzájárul a magyar gazdaság jelenlegi helyzete és a kormány instabil állapota?


A kérdés első felére azt válaszolnám, hogy biztosan közrejátszik, a másik felére, mint diplomata azt mondom, hogy Budapesten, kívülállóként figyeljük az eseményeket. A magyar társadalomnak és a magyar parlamentnek kell az eseményeket befolyásolni.

Beszédében utalt a vízummentességre is.

Az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush ígéretet tett arra, hogy hivatali idejének utolsó napjáig, 2009. január 20-ig megszűnik a vízumkényszer. Politikai szinten ez a kérdés már eldöntöttnek látszik.

Mit szól az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemhez?

Mindenképpen izgalmas és nagyon érdekes választási harcnak lehetünk tanúi. Első ízben fordulhat elő, hogy Hillary Clinton esetében női, Barack Obama személyében fekete elnöke lehet az Egyesült Államoknak, vagy John McCain lesz a befutó. Elég izgalmas lesz a választások utolsó éjszakája, nem sokat fogunk aludni. Bárhogyan is alakul az elnökválasztás, az amerikai-magyar gazdasági és politikai kapcsolatokat döntően nem fogja befolyásolni.

Beke G. László
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.