2020. szeptember 22. // Móric névnap

Világrekorderek a siófoki locsolók / Négyszázan locsoltak egyszerre hétfőn Siófok főterén

2008. március 25. 14:46
Locsolkodási világrekordot állítottak fel húsvét hétfőn Siófokon. A Balaton parti város főterén négyszázan egyszerre harsogták a Zöld erdőben jártam kezdetű locsolóverset, majd egy-egy vödör vízzel nyakon öntötték a népviiseletbe öltözött lányokat.

A rekordkísérlet - amely most már bejegyzett világrekord - célja az volt, hogy felelevenítsük azokat a szép népi hagyományokat, melyeket még nagyszüleinktől tanultunk, de lassan kezdjük elfelejteni őket - mondta Kovács József a rendezvény főszervezője. A rekordot egyébként regisztrátor is rögzítette, így a siófoki locsolók hamarosan bekerülhetnek a Guiness Könyvbe. A Balatoni Húsvéti Napok című, három napos rendezvény résztvevői a locsolkodás mellett számos egyéb népi hagyományt is felelevenítettek. A Fő téren népi iparművészek míves tojásait csodálhatta meg a Balatonnál húsvétolók. A gyerekeket régi ősi magyar népi játékokkal szórakoztatták. Aki pedig valami igazán különleges programra vágyott, az birkafogatos kocsin járhatta körbe Siófok belvárosát.

Füssy Angéla

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.
2020. szeptember 22. // Móric névnap