2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Világrekorderek a siófoki locsolók / Négyszázan locsoltak egyszerre hétfőn Siófok főterén

2008. március 25. 13:46
Locsolkodási világrekordot állítottak fel húsvét hétfőn Siófokon. A Balaton parti város főterén négyszázan egyszerre harsogták a Zöld erdőben jártam kezdetű locsolóverset, majd egy-egy vödör vízzel nyakon öntötték a népviiseletbe öltözött lányokat.

A rekordkísérlet - amely most már bejegyzett világrekord - célja az volt, hogy felelevenítsük azokat a szép népi hagyományokat, melyeket még nagyszüleinktől tanultunk, de lassan kezdjük elfelejteni őket - mondta Kovács József a rendezvény főszervezője. A rekordot egyébként regisztrátor is rögzítette, így a siófoki locsolók hamarosan bekerülhetnek a Guiness Könyvbe. A Balatoni Húsvéti Napok című, három napos rendezvény résztvevői a locsolkodás mellett számos egyéb népi hagyományt is felelevenítettek. A Fő téren népi iparművészek míves tojásait csodálhatta meg a Balatonnál húsvétolók. A gyerekeket régi ősi magyar népi játékokkal szórakoztatták. Aki pedig valami igazán különleges programra vágyott, az birkafogatos kocsin járhatta körbe Siófok belvárosát.

Füssy Angéla

További cikkek

MEGVALÓSULT A „MOZDULJ KÖZÉP-DUNÁNTÚL!” CÍMŰ PROJEKT
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.