2020. április 7. // Herman névnap

Világrekorderek a siófoki locsolók / Négyszázan locsoltak egyszerre hétfőn Siófok főterén

2008. március 25. 13:46
Locsolkodási világrekordot állítottak fel húsvét hétfőn Siófokon. A Balaton parti város főterén négyszázan egyszerre harsogták a Zöld erdőben jártam kezdetű locsolóverset, majd egy-egy vödör vízzel nyakon öntötték a népviiseletbe öltözött lányokat.

A rekordkísérlet - amely most már bejegyzett világrekord - célja az volt, hogy felelevenítsük azokat a szép népi hagyományokat, melyeket még nagyszüleinktől tanultunk, de lassan kezdjük elfelejteni őket - mondta Kovács József a rendezvény főszervezője. A rekordot egyébként regisztrátor is rögzítette, így a siófoki locsolók hamarosan bekerülhetnek a Guiness Könyvbe. A Balatoni Húsvéti Napok című, három napos rendezvény résztvevői a locsolkodás mellett számos egyéb népi hagyományt is felelevenítettek. A Fő téren népi iparművészek míves tojásait csodálhatta meg a Balatonnál húsvétolók. A gyerekeket régi ősi magyar népi játékokkal szórakoztatták. Aki pedig valami igazán különleges programra vágyott, az birkafogatos kocsin járhatta körbe Siófok belvárosát.

Füssy Angéla

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Közel sem egyszerű, de egyben szerencsés helyzetben vannak a Veszprémi Jéglovagok utánpótláskorú jégkorongozói. Az egyesületnek a közelmúltban ugyanis több költözést is meg kellett élnie az uszoda beruházása miatt. A város támogatásával azonban a sátras kispálya kibővülhet, és szabványos méretű jégfelületre növelve a Tüzér utcába költözik az őszi évszak folyamán.
A sport és a tanulás erősítik egymást
A sport és a tanulás erősítik egymást
Jó hangulatú beszélgetésen vehettek részt, akik szombaton kora délután a Vasas Sportpályára látogattak. A Fiatalok Napján sportról, karrierről és tanulásról beszélt Rasovszky Kristóf, Nagy László, Porga Gyula, Orbán Éva és Szentgyörgyi Rómeó.
2020. április 7. // Herman névnap