2019. december 7. // Ambrus névnap

Ötven méterrel a város felett

2012. december 20. 11:03
Gelencsér Imre elsők között költözött be feleségével a húszemeletesként elhíresült veszprémi belvárosi toronyházba. 38 év alatt sok minden változott, de ma is saját gyermekeként tekint az épületre.

A Marton István Ybl-díjas építész által tervezett toronyház Veszprém jelképévé vált az elmúlt évtizedekben. A hatalmas épület 5,2 méter mély alapon és 16 oszlopon nyugszik. Az egykori gépészeti vezetővel beszélgettünk a ház múltjáról, aki szinte a gyermekének tekinti az épületet, minden csavart ismer, s a mai napig szívesen segít, ha szükség van a tapasztalatára.


Gelencsér Imre

- 1974 tavaszán találkoztam azzal az újsághirdetéssel, amiben különböző végzettségű szakemberek jelentkezését várta az ingatlanközvetítő vállalat. Később kiderült, az épülő húszemeleteshez kerestek üzemeltetőt, végül a nejemet mint gondnokság, engem pedig gépészeti vezetőnek vettek fel, az első emeleten szolgálati lakást is biztosítottak. 1983-ban költöztünk ide a 18. emeletre, 50 méter 20 centivel a talajszint fölé.

- Mióta élnek itt?

- 1975. január 28-án költöztünk be. A gépészeti berendezések átvizsgálásával kezdődött a munka, a kazánháztól a liften keresztül a vízszolgáltató berendezésekig. A vízrendszert egyébként kétfelé osztották a házban, a városban meglévő víznyomás csak a ház feléig elegendő, a 10. emelettől felfelé a tetőn elhelyezett 120 köbméteres tározó adja a szükséges vizet. Az eredeti szivattyúk még mindig működnek, a liftberendezések motorjai is 38 évesek. Ezek egyébként 60 másodperc alatt teszik meg a teljes szakaszt, ez akkoriban nagy sebességnek bizonyult.


Így működik a "radiátor"

- Sehol nem látni radiátort a lakásban.

- Közép-Európa egyik legjobb fűtési rendszerét alakították ki a házban, ami ráadásul rendkívül hatékony. Az előszobában építettek be egy 35 wattos motort, ami egy ventilátort hajt meg (nyáron hűtésre is használható), ez fújja a lakásokba a házban keringetett meleg víz hőjét.

- Kik költözhettek be a házba?

- Jöttek a fűzfői gyárból, érkeztek VÁÉV dolgozók, korábban a várban élők. Tanácselnök és segédmunkás egyaránt lakást kapott, ezért volt jó a közösség. 1,5 hónap alatt megtelt a 130 lakásos ház, hetente 5-6 család költözött be. A mintegy 400 lakó indokolttá tette, hogy gazdag kereskedelmi hálózat épüljön ki, olyan volt, mint egy város a városban, szinten mindent el lehetett intézni úgy, hogy nem tettük ki a lábunkat az utcára. Számos üzlet és szolgáltató sorakozott fel a félemeleten, a legfelső szinten pedig egy gyönyörű panorámával megáldott éterem működött, ezer adagos konyhával, magyaros ételekkel, élő zenével. Senki sem főzött otthon, itt étkeztek, ezért ilyen kicsik a lakásokban lévő konyhák.

- Milyen intézkedésekkel garantálták az itt élők biztonságát?

- Mindennek alapja a város legjobb tűzjelző rendszere. Korábban saját emelőkosárra is rendelkezett a ház, aminek segítségével a teljes külső homlokzat elérhető volt, illetve a tetőn - mielőtt tele rakták antennákkal - még egy helikopter is le tudott szállni.
Reprezentatív épületnek számított, rengeteg gyárigazgató, párttitkár otthona, a bíróság akkor elnöke is itt élt, de mellette sok gyári munkás ide költözött, közösek voltak a problémáik, sokat beszélgettek. Mindenki büszke volt arra, hogy ideköltözhetett.


Kilátás a 18. emeletről

- Mi maradt meg mára ebből a közösségből?

- A 90-es években zajló privatizáció idején meggondolatlanul kezdték meg a lakások eladását, felhígult a lakóközösség. Egy-egy közgyűlés alkalmával zömében csak a régebb óta itt élők vannak jelen, mi döntünk a felmerülő kérdésekről. 

Cseh Zoltán

További cikkek

Felmentésüket kérték a vörösiszap ügy vádlottai
Felmentésüket kérték a vörösiszap ügy vádlottai
A vörösiszapper mind a tizenhárom vádlottja tagadta bűnösségét és felmenését kérte pénteken az utolsó szó jogán felszólalva a Győri Ítélőtáblán. A másodfokú eljárásban egy hét múlva, december 13-án hirdetnek ítéletet.
Vörösiszap: elkezdődött a másodfokú per
Vörösiszap: elkezdődött a másodfokú per
Elkezdődött a vörösiszapper másodfokú tárgyalása csütörtökön a Győri Ítélőtáblán, amelyen a másodrendű vádlott védője a Győri Törvényszék megismételt elsőfokú ítéletének abszolút hatályon kívül helyezését vagy módosítását kérte.
Évet értékelt a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara
Évet értékelt a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara
A karácsonyi koccintással összekötött évértékelőn Zalavári István elnök összegezte az elmúlt esztendő eredményeit, valamint átadták az Év mérnöke díjat és az Örökös tag okleveleket is.
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester számolt be az idén Veszprémben megvalósult fásításokról.
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Új történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint.
2019. december 7. // Ambrus névnap