Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C

Egyre több gyerek választja a futsalt

2012. december 23. 12:19
Az óvodásoktól az U19-es korosztályig jelenleg már több mint nyolcvanan alkotják a veszprémi futsal közvetlen utánpótlásbázisát. Finta Péter bízik benne, hogy rövid időn belül játékosokat adhat az NB I-es felnőtt együttesnek.

Az élvonalba jutás nem csak a felnőtt együttes irányítása, hanem az utánpótlásvonal kiépítése miatt is komoly kihívás elé állította a megyeszékhely első futsalcsapatát az idény elején. Mivel a versenykiírás három utánpótlás együttes (U15, U17, U19) szerepeltetését írja elő az első osztályban, a klub a nyár végén együttműködési megállapodást kötött a Szilágyi Diáksport Egyesülettel. Célként definiálták, hogy az ott pallérozódó fiatalok megismerkedhessenek a sportággal, s megfelelő bázist alakítsanak ki a felnőtt csapat számára. A szakmai munka irányítására a nagypályán NB III-as bajnoki címmel büszkélkedő, ám az ősztől csak a futsalra összpontosító Finta Pétert kérte fel a klubvezetés.


Fotó: szilagyi-dse.hu

– Milyen kihívások elé állította az utánpótlás-vonalat az NB I-es indulás, s mi volt az alap célkitűzés az idény elején? – kérdeztük a klub utánpótlás-szakmai vezetőjét.
– A csapat fél éve jutott fel az NB I-be. Az utánpótlásbázis felépítését teljesen elölről, egy toborzóval kezdtük, amely megadta a megfelelő alapot a kezdéshez. Azóta persze már nagyot léptünk előre, amit a jelenlegi hatvan fő feletti létszámunk is bizonyít. Az alap célkitűzés a tisztes helytállás volt, de én már az induláskor bíztam benne, hogy ennél többet is elérhetünk.

– Ami a szakmát illeti, feltételezem, hogy az első félév a tanulásról szólt. Mennyire sikerült belerázódni a fiataloknak ebbe az új sportágba?
– Valóban a tanulásról szólt a mögöttünk hagyott időszak, de a srácok nagyon fogékonyak az újdonságokra, s a heti három edzésen mindent megtesznek azért, hogy minél jobban elsajátítsák a futsal elemeit. Bízom benne, hogy ennek eredményeként rövid időn belül játékost tudunk adni a felnőtt csapatba.


Finta továbbra is meghatározó tagja az 1. FCV felnőtt csapatának

– Az említett tanulási fázisban néhány biztató eredményt is sikerült elérni… Összességében mennyire elégedett a fiúk őszi teljesítményével?
– A U15-ösök átlagban egy-két évvel idősebbek ellen szerepelnek, biztató játékot mutatva mégis felveszik a versenyt az ellenfelekkel. Az U17-es gárda – melynek létszámával akadtak problémáink az induláskor – nagy meglepetéseket okozott: az Aramist és a Haladást is megverte, az ETO ellen pedig kétszer is egyetlen góllal kapott ki. Kiemelném, hogy itt három-négy kiemelkedő játékossal is büszkélkedhetünk. Ha csapatként is összeérik ez a társaság, nagy jövő állhat előttük. Az U19-es nagyon jó képességű alakulat, többre képesek, mint amit eddig mutattak.
Összességben elégedett vagyok. A látottak alapján úgy vélem, hogy pár év munkával, s tapasztalattal a hátunk mögött mindenkit képesek lehetünk legyőzni.

– A most megszerzett tapasztalatokkal felvértezve miben vár előrelépést a tavaszi folytatásra?
– Annyit biztosan, hogy megismertük az ellenfeleket, a közeget, a szabályokat, s magát a sportágat. Biztos vagyok benne, hogy tavasszal többször térünk haza győztesen, mint ősszel.

– A megyeszékhelyen már a legkisebbek is ismerkednek a sportággal. Sőt, a Báthory iskolával is született együttműködési megállapodás az ősz folyamán.
– Heti egy alkalommal közel húsz kisgyereknek tartunk edzést a Hársfa óvodában. Velük együtt így összesen már nyolcvan feletti a létszámunk, amely szinte folyamatosan nő. Ez is bizonyítja, hogy jó úton járunk. Az U7, U9 és U11-es csapataink a Bozsik programban szerepelnek, de szeretnénk beindítani ez utóbbi és az U13-as korosztály versenyeztetését is.
Bízunk benne, hogy a Báthoryból is minél többen csatlakozhatnak hozzánk. Sőt, szeretnénk még további iskolákat bevonni, hogy minél több gyerkőccel megismertessük ezt a szép és látványos sportágat.

Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt
további cikkek
Ezüstérmes a Magyar Kupában az 1. FC Veszprém 1. Futsal Club Veszprém Ezüstérmes a Magyar Kupában az 1. FC Veszprém A férfi futsal Magyar Kupa vasárnapi döntőjében a Veszprém egy félidőn keresztül tudta tartani a lépést a Haladással, a második felvonásban aztán érvényesítette a papírformát a címvédő, amely 3-0-s sikerével aranyérmes lett. 2024. május 12. 18:05 Döntős a futsal Magyar Kupában a Veszprém 1. Futsal Club Veszprém Döntős a futsal Magyar Kupában a Veszprém Félidei döntetlen után 5-1-re legyőzte a Maglódot a Veszprém a férfi futsal Magyar Kupa szombati, budapesti elődöntőjében. Fehér Zsolt együttese a címvédő Haladással találkozik a vasárnap délutáni (kezdés: 16.30) fináléban. 2024. május 11. 19:42 Sokat javíthat az idénye megítélésén a hétvégén az 1. FCV 1. Futsal Club Veszprém Sokat javíthat az idénye megítélésén a hétvégén az 1. FCV A hétvégén immáron nyolcadik alkalommal szerepelhet a futsal Magyar Kupa négyes döntőjében a 2021-es győztes Veszprém, amely a szombati (kezdés: 18.00) második elődöntőben a Maglóddal találkozik fővárosi Koltay Jenő Sportközpontban. 2024. május 10. 12:36 Két új játékos érkezését jelentette be az 1. FC Veszprém 1. Futsal Club Veszprém Két új játékos érkezését jelentette be az 1. FC Veszprém Hivatalossá vált, hogy Horváth Benedek és Lipl Noel nyártól Veszprémben folytatja pályafutását – jelentette be az 1. FCV pénteken délelőtt közösségi oldalán. 2024. május 10. 8:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.