Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

5-6 százalékkal nőtt a krónikus betegek száma

2008. október 28. 12:01 // Forrás: Szinapszis Kft
Egyre gyakoribb hazánkban a magas vérnyomás, allergia, a cukorbetegség és a mozgásszervi megbetegedések. A Szinapszis Kft. Által végzett napokban lezárult kutatásai azt mutatják, hogy 5-6 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben a krónikus betegek száma Magyarországon. Gyakorlatilag ma minden második ember valamilyen visszatérő betegségben szenved.

A fenti szám már csak azért is aggasztó, mivel a krónikus betegségek állnak a halálozási lista élén, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legújabb haláloki lista szerint világszerte megelőzték a fertőző betegségeket. Hazánkban a betegek aránya valamivel magasabb az 55 év felettiek, a Kelet-Magyarországon élők, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelemmel rendelkezők körében. Elgondolkodtató adat az is, hogy a legfiatalabb felnőtt - 18 és 25 közötti - korosztályhoz tartozók 39 százaléka is valamilyen krónikus betegségben szenved. Magyarországon a leggyakrabban előforduló krónikus betegség továbbra is a magas vérnyomás, amely hazánkban a vezető halálokok egyike - e betegségben a teljes magyar lakosság 20 százaléka szenved. Előfordulása az életkor emelkedésével nő: míg fiatalabb korban jóval az átlag alatti, 55 éves korig pedig átlag körüli, addig ezen életkor felett már 30-40 százalék a magas vérnyomással rendelkezők aránya. Kiugróan magas a betegségben szenvedők aránya a nyugdíjasok körében: 69 százalék. A krónikus betegségek listájában második helyen találjuk az allergiás megbetegedéseket, amely a lakosság 13 százalékát érinti. Ez a szám is drasztikusan nőtt az elmúlt 1-2 évben, hiszen korábban csak 7-9 százalékos volt az allergiában szenvedők aránya. A magas vérnyomással szemben az allergia inkább a fiatalokat érinti. Előfordulási aránya a 18-25 év közöttiek körében a legmagasabb (27 százalék), de a 26-45 év közötti korosztály esetében is átlagon felüli az érintettség. További gyakran előforduló krónikus betegségkör a mozgásszervi megbetegedéseké, illetve a cukorbetegség. Előbbi probléma jelenleg a felnőtt magyar lakosság 12 százalékát érinti, elsősorban az idősebb korosztályt (65 év felett 26 százalék), utóbbiban pedig minden 10. magyar lakos szenved.

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.