Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Miért nem kap állami támogatást a viadukt?

2008. október 28. 15:16
A Szent István-Völgyhíd hazánk legnagyobb, legszebb völgyhídja, egyben Veszprém jelképévé is vált az elmúlt fél évszázad során. 2005 óta, Debreczenyi János és Horváth Balázs több éves munkájának köszönhetően műemlék, ráadásul közlekedés szempontjából országos szinten is stratégiai jelentőséggel bír. Állapota mára kritikussá vált, ezért kötelességünk, és nem halogatható tovább az állagmegóvás. Állami támogatást ez ideáig nem kapott rá a város – mondta dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, aki hétfőn kérdésként szegezte a viadukt ügyét a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez. Molnár Csaba államtitkár két lehetséges utat lát, hogy központi forráshoz jussunk völgyhidunk felújításához.
Folyamatosan napirenden van a Szent István nevét viselő völgyhíd felújítása, de miután a rekonstrukció csak speciális kivitelezési eljárással végezhető, igen költséges. Máig csak a kisívet sikerült rendbe tenni. Utoljára 2005-ben nyertünk a Pályázati Előkészítő Alapon egy akkora összeget, amiből a teljes rekonstrukció terveit elkészíttettük. Két éve vettük célba az Új Magyarországi fejlesztési tervet, melyben kiemelt projektként kértünk forrást a munkálatokra, mintegy 480 millió forintot, s bár a KDRFT támogatandónak ítélte elképzelésünket, a projekt mégsem futott be. Meddig marad így ez az állapot, s miért nem tartja fontosnak a kormány egy műemlék állagmegóvását? – tette fel a kérdést a plenáris ülésen Horváth Zsolt. 

Válaszában dr. Molnár Csaba, a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztérium államtitkára megerősítette, hogy a veszprémi viadukt kérdése országos jelentőséggel bír. A politikus elmondása szerint azért nem lehetett ennek ellenére kiemelt projekt, mert a KDRFT-től a kormány felé ilyen javaslat nem érkezett. Pályázati úton két módon szerezhetnénk támogatást az államtitkár javaslata szerint: mivel az önkormányzati belterületi utakra 250 milliós keret a forrásplafon, egy 480 milliós projekt ebbe nem fér bele. Viszont ha etapokra bontjuk a rekonstrukciót, akkor kisebb összegekkel jó esélyekkel pályáznánk. A másik lehetőség, hogy a 2009-2010-es akciótervek társadalmasítása során megemeljük az ilyen jellegű pályázati keretösszegek felső határát 250-ről, akár 450-500 millió forintra.

Horváth Zsolt szerint ez utóbbi azért nem jó ötlet, mert így több esélyes pályázati anyag bukhatna el forráshiány miatt. A képviselő mindenesetre fontosnak tartja a konzultációt az illetékes minisztériummal, hogy következő alkalommal, valóban sikeresen pályázhassunk. Az egyeztetést Molnár Csabának is javasolta, aki készségesen ajánlotta fel segítségét.

A teljes rekonstrukció tehát várat magára, és vár a központi támogatásra. Ugyanakkor az önkormányzat idei költségvetésében 200 millió forintot különített el a felújítási munkálatokra.

Már a kivitelezési tervek is elkészültek, ezzel egyben az előkészítés is. A polgármester abban bízik, hogy 2009 nyár elejére, vagyis a híd elkeresztelésének 50. évfordulójára befejezik a munkálatokat. A tervek szerint az időjárási viszontagságok során megrepedezett tartókat kicserélik, a régi aszfalt szőnyeget felbontják, s új burkolatot kap az építmény, s egyben meg is erősítik azt. Továbbá kicserélik a csapadékvíz elvezető rendszert és a világítást is korszerűsítik. Ami a rekonstrukciós munka legérdekesebb eleme, az a pihenő sziget kialakítása. Ugyanis a kis és a nagy ív között, ahol egy kiöblösödésből elénk tárul a völgy teljes panorámája leválasztanak és díszburkolattal látnak el egy szakaszt – tudtuk meg Debreczenyi Jánostól. A kis viadukti pihenőhelyen díszkivilágítás és padok is szolgálják majd a kilátásban gyönyörködni vágyókat.

Nyilvánvalóan a 200 milliós önkormányzati forrás nem váltja ki azt a 480 milliót, ami a korábban már megtervezett teljes rehabilitációhoz szükséges lenne. De az önkormányzat, és országgyűlési képviselőnk is bízik abban, hogy megnyílhatnak még számunkra egyéb csapok is

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.