Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szembenézés a múlttal

2013. január 17. 17:35
Merész előadással készül a Petőfi Színház az Ádámok és Évák napjára, tudhattuk meg a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Oberfrank Pál, az intézmény igazgatója elmondta, a január 20-i előadásról többen is próbálták őt lebeszélni, annyira súlyos téma. Elhangzott, a diákok által előadott produkció címe „Emberek az embertelenségben” és szomorú, olykor tragikus emberi sorsokról, elhallgatott történetekről szól.

Kéri Kitty színésznő, a színház munkatársa elmondta, sokan megriadtak a darabok témáitól. Hozzátette, ahhoz, hogy az emberek feldolgozzák a traumáikat és sérüléseiket szembesülniük kell velük. Kiemelte, a komoly és nehéz produkció személyes hangvételű lesz és olykor kínos történeteket dolgoz fel.

Rácz Katalin, a színdarab megvalósítását kezdeményező Hét Domb egyesület elnöke közölte, 2009-ben már élt egy elképzelés egy emlékkonferenciáról, ami megismerteti az itt élőkkel a város történetét. Az akkori koncepció átalakult, és így lett belőle ez az előadás. Ez sokkal több, mint amit eredetileg terveztek - jelentette ki.


Márkusné Vörös Hajnalka, Kéri Kitty, Oberfrank Pál, Eperjes Károly, Rácz Katalin

Eperjes Károly, a Petőfi Színház művészeti tanácsadója méltatta a bátor kezdeményezést, és a legjobbakat reméli tőle.

Márkusné Vörös Hajnalka, az előadáshoz anyagot gyűjtő Veszprém Megyei Levéltár munkatársa elmondta, intézményük minden élő közösség lenyomatát őrzi. A náluk megtalált történetekben sokan olyan dolgokat vallanak be, amikkel rendkívül nehéz lehet szembenézni. Hozzátette, azonban azzal, ha valaki leírja a történetét részben helyre is teszi a traumát.

Kositzkyné Tiszavölgyi Gyöngyvér, a Lia Iskola munkatársa ezt a kijelentést megerősítette. Elmondta, ő is saját élményét írta le, és ezzel valóban úgy érzi tisztább lett minden.

Asztalos István, aki a történetek színdarabba ültetéséért felelős közölte, tanulságos volt ez a munka, mert láthatta mennyire nem csupán egy történelem van. Elhangzott, igyekezett hű maradni az eredeti koncepcióhoz és nem a fájdalmat és a tragédiát emelte ki, hanem azt, hogy akármilyen szomorú is a világ, az emberség soha nem szűnik meg. Elmondta, azért is fontos a múltra emlékezni, hogy annak a hibáit ne kövessük el újra.


Kositzkyné Tiszavölgyi Gyöngyivér és Asztalos István

Az előadás jelenetei:

- Közgazdasági Szakközépiskola – Jelenetük címe: Levelet hoz a tábori posta (a Rácz család visszaemlékezései alapján,1942-1943)
- SÉF Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola – Jelenetük címe: Drága virág (Bódi Magdi élete, 1935-1945)
- Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény – Jelenetük címe: Az örökség (“málenkij” robot 1945-től 1947-ig)
- Lóczy Lajos Gimnázium (Balatonfüred) – Jelenetük címe: A Grábler-tó halai (a várpalotai romák Grábler-tavi tömeggyilkosságának története, 1944-45)
- LIA Alapítványi Iskola – Jelenetük címe: 1956-os történetek
- Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola (Várpalota) – Jelenetük címe: Itt élned… (1957)
- Magyar – Angol Kéttannyelvű Gimnázium (Balatonalmádi) – Jelenetük címe: Málenkij robot

 

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.