Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emberek az embertelenségben

2013. január 20. 20:16
Lezajlott vasárnap a 2013-as Ádámok és Évák ünnepe a Petőfi Színházban. Az idei év témája az emberség megjelenése embertelen szituációkban. A tizenévesek által előadott darabok emellett igaz történeteken alapulnak.

A produkciók megtekintése előtt az színház igazgatója, Oberfrank Pál köszöntötte a nézőket. Elmondta, a színdarabok igyekeznek a mélyére nézni a történelemnek, és segíteni szembenézni a múlttal. Hozzátette, a témák miatt az előadások inkább komolyak lesznek, mint humorosak. A köszöntő után a közönségnek levetítettek egy rövid dokumentumfilmet a Petőfi Színház múltjáról, majd a színdarabok következtek.


Levelet hoz a tábori posta (a Rácz család visszaemlékezései alapján,1942-1943)

El kell ismerni, a diákok kitettek magukért. Nem profi színészek, de a történeteket képesek voltak nagyon hatásosan és meggyőzően előadni. A huszadik század tragikus eseményekkel leginkább teletűzdelt éveit elevenítették meg a fiatalok. A történetek az ünnepség tematikájának megfelelően az embertelen szituációkban megjelenő emberségről szóltak. Amellett, hogy a közönségnek egy színvonalas produkciót nyújtottak, más haszna is volt az előadásnak. A darabban játszó fiatalok beleélték magukat egy sötét korszakba. Nemcsak olvastak ezekről a történetekről, hanem felelevenítették, és ezzel együtt átélték őket. Kaptak egy kis ízelítőt egy tragédiákkal teletűzdelt korszakból, egy felfoghatatlan világba rántották bele őket néhány pillanatra. Megismerhették azokat a szörnyűségeket, amiket nagy- és dédszüleik átéltek egy fél évszázada, és ők is levonhatták belőle a tanulságokat.


 A Grábler-tó halai ( a várpalotai romák Grábler-tavi tömeggyilkosságának története, 1944-45)

Láthatták hova fajulhat a világ, ha hagyjuk kiveszni belőle az emberséget, közvetve megtapasztalhatták a háború tragédiáit, az elhurcolásokat, a kivégzéseket. 10-20 év múlva ezek a fiatalok veszik át tőlünk a világot. Amit a darabok készítése és előadása közben tapasztaltak és átéltek, megmutatta nekik melyek azok az utak, amire nem szabad rálépni.

Amíg azonban nem jött el az ő idejük, rajtunk van a felelősség.

Tanuljunk elődeinktől a fiataljainkon keresztül! 

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.