Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban

ma 19:06
Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt.

A veszprémi székesegyház, a város legfontosabb vallási épülete, már a 11. század óta áll, és a Magyarországon élő keresztény közösségek szellemi központja. Porga Gyula kiemelte, hogy a székesegyház nem csupán építészeti csoda, hanem a város és a püspökség történetének szimbolikus helyszíne is. Az Árpád-korban, a 10-12. század között, Veszprém lett a magyar királyi udvar egyik központja, ahol megalakult a veszprémi püspökség, amely a királyi hatalom és az egyház összefonódását tükrözte. Az épület falai között koronázták meg a magyar királynékat, így Veszprém nemcsak a királyok, hanem a királynék városa is, ami különlegessé teszi a város történelmét.

Az érseki - korábban püspöki - palota, amely barokk stílusával lenyűgöző látványt nyújt, a város másik fontos építménye. Az 18. században épült palota évszázadokig az egyházi hatalom székhelyeként szolgált, ahol a püspökök politikai befolyásukkal a magyar politikai életben is komoly szerepet játszottak. Porga Gyula külön említette Volka Ottó püspököt, aki a 19. században fontos reformokat vezetett be, amelyek hozzájárultak a város fejlődéséhez. Az ő püspöksége alatt a palota jelentős átalakuláson ment keresztül, modernizálva az egyházat és támogatva a város kulturális életét.

A palota dísztermében nemrég befejeződött a közel 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása, így a látogatók Johann Ignaz Cimbal, Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének alkotásait most eredeti pompájukban csodálhatják meg. A mennyezeti festmény nem csupán a világegyetemet körforgásban tartó kétarcú istenséget, a négy évszakot szimbolizáló alakokat és a bolygók jeleit tartalmazó puttókat ábrázol, hanem a 18. században a palotát építtető Koller Ignác püspök születésnapjára tett titkos utalásokat is rejt. Cimbal műve, amely a festő egyetlen világi témájú alkotása, különlegessé válik több jelentésrétege miatt, és a csillogása a festék temperás alkalmazásának eredménye, amely telítettebb színeket és tartósabb ragyogást biztosít. A restaurálás révén a díszterem ma már valóban lenyűgöző látványt nyújt, ahol a barokk falképek és a mennyezetkép összhangban jeleníti meg a város történelmi és kulturális örökségét.

A piarista gimnázium, a tárlatvezetés utolsó kiemelt helyszíne, amely az 1700-as évek elején kezdte meg működését, az egyik legrégebbi oktatási intézmény Veszprémben. A piarista rend tagjai elkötelezettek voltak a tudomány és a kultúra terjesztésében, így az intézmény hosszú időn keresztül a város szellemi életének középpontja maradt. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a gimnázium tanárai nemcsak a helyi fiatalokat oktatták, hanem országos szinten is jelentős hatással voltak a magyar oktatási rendszer alakulására, ezzel is hozzájárulva Veszprém aranykorához.

A város történelme szorosan összefonódik azzal, hogy 2023-ban Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, amely kiemeli a város művészeti és kulturális értékeit. Ez a cím nemcsak a múlt örökségének megőrzését célozza, hanem lehetőséget biztosít arra is, hogy a város jövője a kultúra és a tudás köré épüljön. A tárlatvezetés során a résztvevők nemcsak a helyszíneket láthatták, hanem Veszprém történelmi pillanatait is átélhették, így valódi betekintést nyerhettek a város gazdag múltjába és ígéretes jövőjébe, amely a kultúra és az oktatás szellemében folytatódik.

Balogh Dóra
Vámosi Patrik
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.