Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az Osztrák Szabadságpárt győzött a parlamenti választáson

ma 8:40 // Forrás: MTI
A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) áll győzelemre a vasárnap Ausztriában tartott parlamenti választáson a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint. A párt főtitkára történelminek nevezte az eredményt.

A szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérés szerint – amelyet az ORF közszolgálati televízió megbízásából a Foresight közvélemény-kutató cég végzett el – a Herbert Kickl vezette, ellenzéki FPÖ a voksok 29,1 százalékát szerezhette meg. A második helyen Karl Nehammer kancellár konzervatív Osztrák Néppártja (ÖVP) áll a szavazatok 26,2 százalékával. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a voksok 20,4 százalékát tudhatja magáénak. Az exit poll szerint a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) 8,8 százalékot, míg a Zöldek 8,6 százalékot szereztek.

Nehammer időközben elismerte, hogy pártja, az ÖVP alulmaradt az FPÖ-vel szemben. A néppárti kancellár ugyanakkor igyekezett kiemelni azt a pozitívumot, hogy az ÖVP-nek sikerült visszaküzdenie magát „onnan, ahol már egyesek láttak minket, mégpedig a politikai jelentéktelenségben”. Leszögezte: nem adják fel a küzdelmet. Nehammer hangsúlyozta, hogy a sikereket ugyanakkor el kell ismerni, s így jövő feladata lesz számukra annak megértése, „hogy a radikálisok miért kapnak több szavazatot” az ÖVP-nél, amely – mint fogalmazott – az FPÖ-vel szemben a politikai közepet és az észszerűséget képviseli. Christian Stocker, az ÖVP főtitkára kijelentette, hogy az Osztrák Néppárt nem fog közösen kormányozni a Kickl vezette FPÖ-vel.

Herbert Kickl, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és kormányfőjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek egy purkersdorfi szavazóhelyiségnél, miután voksolt az osztrák parlamenti választásokon 2024. szeptember 29-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)Herbert Kickl, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és kormányfőjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek egy purkersdorfi szavazóhelyiségnél, miután voksolt az osztrák parlamenti választásokon 2024. szeptember 29-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Michael Schnedlitz, a bevándorlásellenes szabadságpártiak főtitkára rendkívüli elégedettséggel fogadta a párt történetének szövetségi szintű választásokon elért legjobb eredményét, illetve azt, hogy az FPÖ az első alkalommal végzett első helyen parlamenti választáson. „Az osztrákok történelmet írtak” – mondta Schnedlitz az ORF-nek nyilatkozva és köszönetet mondott a választópolgároknak, egyben pedig Kickl pártelnöknek, akit az utóbbi évek megújhodásának hajtóerejeként méltatott.

Kickl az ORF-nek adott későbbi nyilatkozatában megköszönte választóinak „a derűlátást, bátorságot és bizalmat”, mint mondta, a választók „hatalmi szóval éltek” pártja érdekében, ami számára azt jelenti, hogy nem kell változtatniuk programjukon. Kickl szerint azoknak a pártoknak, amelyek személyes vezetése alatt kizártak egy lehetséges koalíciót – vagyis mindenekelőtt az ÖVP és az SPÖ – felül kell vizsgálniuk ezen álláspontjukat. Hangsúlyozta, hogy kész koalíciós tárgyalásokra minden párttal.

vehir.hu
további cikkek
Elindult az Állatvédelmi Témahét – Több mint 300 ezer gyermek csatlakozott a programhoz Elindult az Állatvédelmi Témahét – Több mint 300 ezer gyermek csatlakozott a programhoz Hétfőn kezdetét vette az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett Állatvédelmi Témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott. ma 10:20 Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat Veszprémi Szakképzési Centrum Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját. tegnap 13:28 Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. tegnap 16:31 Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. 2024. szeptember 28. 16:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.