Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az élő magyar kultúra

2013. január 21. 12:22
1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját. Állítólag ezen a napon tisztázta le Kölcsey a Himnusz kéziratát. És mi mit teszünk a magyar kultúráért?

 Egy internetes oldalon magyar kultúra napjának célja a következőképpen van megfogalmazva:

„Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.”

Ez valóban nemes cél, de egy fontos dolog még hiányzik ebből a definícióból. Ez pedig a jelen kultúrája.

Természetesen fontos foglalkozni a múlttal, ismerni a gyökereinket, tudni honnét jöttünk. Azonban ez nem elég.

A kultúra segít meghatározni, hogy kik vagyunk, és kikhez tartozunk. Ha külföldön magyarral találkozunk, több mint valószínű, hogy nemcsak a nyelv lesz, ami összeköt minket, hanem biztosan találunk egyéb témákat is.

A kultúra emellett egy adott közösség valóságértelmezése, a gondolkodásmódjának tárgyakba és viselkedési módokba való leképezése. A világ problémák tömkelegével szembesít, a kultúra pedig igyekszik ezekre a problémákra választ adni.

A világ változik, így ha a kultúra élni akar, akkor neki is változnia kell. Ha őseink tudását változatlanul őrizzük, egy idő után azt vesszük észre, hogy a kultúra nem tud megfelelő megoldásokat adni a felmerülő problémákra. Rossz válaszokat ad, így lassan az emberek más értékrendek felé fordulnak.

Ezt egyedül úgy előzhetjük meg, hogy a kultúrát nemcsak karbantartjuk, hanem építjük is.

Az információ korában ez pedig közel sem lehetetlen feladat.

Vége annak a korszaknak, amikor az ember kizárólag valakin keresztül tudta gondolatait a nagyközönség elé tárni. Az alkotóknak már nem kell valamelyik pénzes figuránál kuncsorognia némi megjelenési felületért. Az interneten megszólíthatja közvetlenül a közönséget. Aztán ha összegyűlt egy közönség, már viszonylag nagy biztonsággal lehet könyvet vagy albumot kiadni, kiállítást vagy felolvasó estet rendezni.

Ezért aki úgy érzi, hogy tud hozzáadni a magyar kultúrához, az ne tétovázzon!
Elő a hangszereket, a szövegszerkesztőket, az ecseteket, a varrókészleteket, vagy amit csak szeretnének!
Tegyük még szebbé és erősebbé a magyar kultúrát azzal, hogy hozzáadjuk a magunk részét!

Ha valaki viszont kételkedne ezen kijelentések létjogosultságában, annak zárásként álljon itt Kölcsey híres költeménye a Huszt. Érdemes ismerni, érdemes rajta elgondolkodni. Főleg a vers második felén.

„Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.
Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott
Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!”

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.