Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Becsődölhetnek a kórházak, nem tudnak fizetni a beszállítóknak / Az egészségügyi alulfinanszírozottsága miatt 5,6 évvel csökkent hazánkban az átlagéletkor

2008. október 29. 23:58
Szeretnék visszakapni a kórházak a kormány által korábban beígért összeget, amit az ágazat maga takarékoskodott ki eddig a konvergencia programban. Ha ezt a forrásinjekciót nem kapják meg, akár meg is bénulhat a betegellátás Magyarországon – mondta a Vehírnek dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Gyurcsány kormány első egészségügyi minisztere. A mérleg jelenlegi állása szerint az év végig 70 milliárd forint lesz az intézmények összadóssága. A kórházak között olyan is akad, ahol a hiány eléri a 60 százalékot.

Béreken, és a közüzemi számlákon nem tudnak spórolni, ezért a beszállítók számláival zsonglőrködnek a kórházak. Viszont a beszállító cégek türelme is véges, s ha a jelenlegi pénzügyi világválság miatt nem jutnak hitelekhez, nem fognak tudni teljesíteni a kórházak felé, ami emberek életébe kerülhet. A gyógyintézmények tulajdonképpen most sem többletforrást kérnek, csak az általuk megtakarított összeget szeretnék visszakapni, hiszen a konvergencia programban eminens tanulónak bizonyultak. Az intézmények jelenlegi hiányuk nagy részét akkor halmozták fel, amikor a TB által engedélyezett teljesítményvolumen-korláton felüli betegellátásért egy fillért sem kaptak.

Ha egyszer ígéretet kapott az ágazat, hogy visszakapja a megtakarított pénzt, miért kell ezt most külön kérni, s egyáltalán mekkora összegre lenne szüksége a kórházaknak, hogy stabilizálják pénzügyi helyzetüket? – kérdeztük dr. Rácz Jenőt.

 

- Jó kérdés. Mi csak az úri becsületszó megtartását kérjük a kormánytól, s egyben figyelmeztetjük, hogy az egészségügytől nem lehet több forrást elvonni, mert annak végzetes következményei lehetnek. Az ágazat megértéssel fogadta, hogy 0,9 százalékkal csökkentették a GDP arányos részesedésünket, ami több száz millió forint kiesését jelentette. Megértettük, hogy részt kell vállalnunk a konvergencia programban, és eminens tanuló módjára spóroltunk, amin lehetett. De már nincs min! A egészségügy összmegtakarítása eléri az 50 milliárd forintot, tavaly 23 milliárdot, idén még ennél is többet. 2007-ben egyensúlyba is kerültünk, mivel takarékoskodtunk, és a szigorú TAJ-kártya ellenőrzéseknek köszönhetően a potyautasok száma is csökkent. Most ezért viseljük nehezen, hogy amiről lemondtunk, az bekerült a nagy kalapba, és könyörögni kell, hogy visszakapjuk. Ráadásul a költségvetés számait nézve, újabb megszorításokkal kell számolnunk.

- Hogy alakul a kórházak idei mérlege?

- Az Egészségügyi Minisztériummal közösen végeztünk felméréseket. 128-ból 98 kórház adatait dolgoztuk fel. Az összadósság év végére 70 milliárd forint lesz. Ez körülbelül 2 havi dologi kiadás fedezete. Egyébként a tavalyihoz képest 25 százalékkal nőtt. 13 intézménynek lesz mindössze pozitív a mérlege. Ellenben olyan kórház is van, ahol 60 százalék a hiány, ez már csődközeli állapot. Normális esetben a kórházak több mint felének 1-2 százalékos megtakarításának kellene lennie, de az alulfinanszírozottság miatt felborult a rendszer. Úgy tűnik, bejön a domino elv.

- Ez mit jelent konkrétan?

- 70 milliárd a beszállítók kintlévősége. Nem tudunk nekik fizetni, mert minden pénz elmegy a bérekre, és a közüzemi díjakra. Ők most vagy hitelt vesznek fel, ha kapnak egyáltalán, s azt sem jó kondícióval, s akkor a többletköltségüket áthárítják. Konkrétan 5-7 milliárd forint lesz durván a kamat, ennyivel lesz drágább az ellátás. Vagy ami ennél is rosszabb, behajtják a pénzüket. Ha nem tudunk fizetni, nem tudnak tovább szállítani. Csökken a munkaerő, s ezzel a járulékok is, ami megint csak az egészségügytől vesz el újabb forrásokat.


Nem túl jók a kilátások...

- Mi jelenthet hosszú távú megoldást?

- Látni kell, hogy ugyan abban a rendszerben nem lehet több beteget ellátni. Tehát vagy kevesebb intézményt tartunk fenn, ami újabb összevonásokat, kórházbezárásokat jelent, vagy nyúlnak a várólisták. Harmadik esetben csökken a minőség: kevesebb nővér, kevesebb orvos, olcsóbb műszerek és olcsóbb gyógyszerek, amik nyilvánvalóan nem annyira hatékonyak. Ha a kifizetések és a finanszírozás között két hónapra csökkentenénk a csúszást, az megoldaná, hogy legalább fizetni tudjunk, és visszaállítaná az ágazat hitelességét is. Már most döbbenetes, mit eredményezett az egészségügy alulfinanszírozottsága. Nem véletlen, hogy azt mondjuk: az innen elvett forintok emberéleteket jelentenek. Készült egy felmérés, ami szerint az OICD országok között Magyarország az utolsó helyre került. Az alulfinanszírozottság és az ebből következő felépítési rendszer következtében 5,6 évvel csökkent a születéskor megállapítható átlagéletkor. És mi is eredményezi ezt? A veszprémi kórházban hiába volt minden eszköz adott, két hónapig álltunk és nem tudtunk gyógyítani, mert kifogyott a volumen-korlát. Romlott a hatékonyságunk!

- A veszprémi kórházat is hiány fenyegeti…

- Igen. Ha a maradványelosztás megtörtént volna, az nekünk 400-500 milliót jelentett volna. Pontosan ennyi lesz a hiány év végére, ha nem történik meg a visszafizetés. Amúgy viszont épp nullszaldósra jövünk ki. A jövőre nézve jelenleg A, B, C, D, E terv van, és kell is ennyi. Ha lesz kötelező béremelés, persze fedezet nélkül, s ugyan így 13. havi bérek, ehhez hozzájön a prognosztizálható 3-4 százalékos infláció, bekövetkezhet egy 5 százalékos likviditási pozícióromlás. Vagyis baj lesz. Fél fokkal alacsonyabbra fűtjük majd fel a kórtermeket, spórolunk a vízzel, a villannyal és javaslatot fogok tenni a takarítószolgálat visszavételére. A nem lévő nővérek számát nem lehet csökkenteni, ahogy az orvosokét sem. De még mindig jó a helyzetünk a többi kórházéhoz képest, így tudnak ránk mutogatni: a bezzeg kórház.

- A most már non-profit gazdasági társaság tulajdonosa, a megyei önkormányzat további integrációt tervez. Mely intézmények esetében lát erre esélyt?

- Sümeg és Doba már hozzánk került, amivel együtt 260 milliós adósságuk is, de kifizettük. Jelenleg együttműködési megállapodásunk van még Zirccel, és Várpalotával. Mindkét esetben megtörtént a profiltisztítás is. A farkasgyepüi tüdőgondozóról is teljes szakmai egyetértés van. A jövőben áttevődhetne hozzánk Balatonfüredről az izotóp diagnosztika, amely területén fejlesztéseket is végrehajtanánk, de akár komplett intézményszinten is lehet együttműködés. Pápán a szemészeti és a gyermekgyógyászati ellátást mi segítjük ki orvosainkkal. Pápa esetében egyébként több lehetőség is van, de egyik sem járna az ottani kórház csonkításával. Győr ugye oda elég közel van, nem lenne jó, ha másik megyébe vándorolnának át a betegek. Az ajkai kórházzal más a kapcsolat, ugye ők a megye második legnagyobb egészségügyi intézménye, így tehát versenytársak vagyunk. Nekik viszont átadtuk a fertőzőbeteg ellátást. Tapolcán megszűnt a szülészet-nőgyógyászat, ami hozzánk került, viszont cserébe 2500 beteg belgyógyászati-sebészeti ellátását átadtuk nekik.

 

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Gulyás Gergely is támogatja Veszprém törekvését, hogy elnyerjen egy újabb európai címet Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek mutatták be azt a tervet, amivel szeretnék elnyerni Veszprémnek Európa Sportrégiója 2026 címet. ma 15:14 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat A sporton keresztül a legkönnyebb megszólítani a fiatalokat Pénteken a Jutasi úti műfüves pályán rendezték meg az autómentes napot és a sportágválasztót.  ma 12:28 Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Bezár a Balaton legnépszerűbb vegán étterme, a Veganeeta Home Árvai Anita, a Veganeeta megálmodója és üzemeltetője a közösségi médiában részletesen indokolta, hogy miért hozta meg a nehéz döntést. Gondolatait viszont azzal zárta: „Hogy lesz-e Home, valahol, valamilyen formában? Hát hagyhatlak én titeket étterem nélkül?” ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.