Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 5. Imre
Veszprém
6°C
2024. november 5. Imre
Veszprém
6°C

Menza minta = Mintamenza

2013. február 5. 18:21 // Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal
Legyünk egészségesek, legyünk sikeresek, mert sikeres országot csak egészséges emberek tudnak építeni.

A 2010-ben Békés megyében indított, a közétkeztetés megújítására irányuló kezdeményezés mára országos kiterjesztést kapott.

Nemrég a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve adott helyet a Mintamenza Program programindító régiós munkaértekezletének – Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Zala megyék mintamenza csapatainak részvételével, ahol a koordinátorok szakmai felkészítése történt meg.
A program folytatásaként a megyei koordinátorok a közétkeztető konyhák fenntartóit (pl.: járási hivatalok, Veszprém megyei közétkeztető cégek) keresik meg, hogy kívánnak-e a programhoz csatlakozni.

A program célja: a közétkeztetés megújítása, egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása. Ennek érdekében a program valamennyi résztvevője elkötelezett a cél megvalósításában:

  • Egészséges, változatos étkeztetés bölcsődékben, óvodákban, általános iskolában, fekvőbeteg intézményekben.
  • Nem megfelelő gyakorisággal használt nyersanyagok (pl. hal, gyümölcs, teljes őrlésű pékáru) szélesebb körű alkalmazása.
  • A helyi termékek, valamint a bioélelmiszerek legalább 30%-os megjelenítése a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben.
  • A legfontosabb táplálkozási kockázati tényezők csökkentése, az étlapok megújítása
  • Csatlakozó konyhákon menüsorok értékelése, étlap-értékelés,tápanyag kiszabatok feldolgozása, értékelése.
  • Megfelelő étkezési kultúra kialakítása.
  • Közétkeztetésben választható menüsorok lehetőségének biztosítása.
  • Beszerzés, közpénzek felhasználásának kontrollja a felhasznált alapanyagok vonatkozásában   

A Mintamenza csapat a cél eléréséért vállalja:

  • A Programhoz csatlakozó konyhákon konzultáció, tanácsadás lehetőségét, menüsorok értékelését.
  • Étlap-értékelést, tápanyag-kiszabatok feldolgozását, értékelését (NutriComp programmal)
    - kiindulási állapot felmérése
    - a Program szellemében kialakított étrend értékelése
    - nyomon követés
  • Igény szerint „kerekasztal” megbeszélés szervezését

A Programhoz csatlakozó intézmény a cél eléréséért vállalja:

  • Együttműködik a Mintamenza program irányítóival.
  • Az étlap- és tápanyag-kiszabatok értékelése kapcsán felmerülő hibákat kiküszöböli
  • A nyersanyag-felhasználást felülvizsgálja az egyes tápanyagok életkori szükségleti értékek biztosítása érdekében.

A Programhoz csatlakozó fenntartó vállalja:

  • Rendszeres konzultáció a Mintamenza Csapattal és a közétkeztetési intézménnyel
  • Eredmények és a soron következő feladatok megbeszélése
  • Intézményeiben a Program népszerűsítése
  • Helyi termelők megszólítása a helyben megtermelt alapanyagok közétkeztetésbe történő bevonása érdekében
  • A konyhák állapotának ismeretében eszközpark fejlesztésének támogatása

A programmal kapcsolatos bővebb információk, elérhetőségek, letölthető dokumentumok a http://efrira1.antsz.hu/bekes/index.html a Menza minta=Mintamenza- Közétkeztetés megújítása menü alatt találhatók.

További információk:

dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos
Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
Tel: 88/428-686,
titkarsag@kdr.antsz.hu

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.