A 2010-ben Békés megyében indított, a közétkeztetés megújítására irányuló kezdeményezés mára országos kiterjesztést kapott.
Nemrég a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve adott helyet a Mintamenza Program programindító régiós munkaértekezletének – Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Zala megyék mintamenza csapatainak részvételével, ahol a koordinátorok szakmai felkészítése történt meg.
A program folytatásaként a megyei koordinátorok a közétkeztető konyhák fenntartóit (pl.: járási hivatalok, Veszprém megyei közétkeztető cégek) keresik meg, hogy kívánnak-e a programhoz csatlakozni.
A program célja: a közétkeztetés megújítása, egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása. Ennek érdekében a program valamennyi résztvevője elkötelezett a cél megvalósításában:
- Egészséges, változatos étkeztetés bölcsődékben, óvodákban, általános iskolában, fekvőbeteg intézményekben.
- Nem megfelelő gyakorisággal használt nyersanyagok (pl. hal, gyümölcs, teljes őrlésű pékáru) szélesebb körű alkalmazása.
- A helyi termékek, valamint a bioélelmiszerek legalább 30%-os megjelenítése a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben.
- A legfontosabb táplálkozási kockázati tényezők csökkentése, az étlapok megújítása
- Csatlakozó konyhákon menüsorok értékelése, étlap-értékelés,tápanyag kiszabatok feldolgozása, értékelése.
- Megfelelő étkezési kultúra kialakítása.
- Közétkeztetésben választható menüsorok lehetőségének biztosítása.
- Beszerzés, közpénzek felhasználásának kontrollja a felhasznált alapanyagok vonatkozásában
A Mintamenza csapat a cél eléréséért vállalja:
- A Programhoz csatlakozó konyhákon konzultáció, tanácsadás lehetőségét, menüsorok értékelését.
-
Étlap-értékelést, tápanyag-kiszabatok feldolgozását, értékelését (NutriComp programmal)
- kiindulási állapot felmérése
- a Program szellemében kialakított étrend értékelése
- nyomon követés - Igény szerint „kerekasztal” megbeszélés szervezését
A Programhoz csatlakozó intézmény a cél eléréséért vállalja:
- Együttműködik a Mintamenza program irányítóival.
- Az étlap- és tápanyag-kiszabatok értékelése kapcsán felmerülő hibákat kiküszöböli
- A nyersanyag-felhasználást felülvizsgálja az egyes tápanyagok életkori szükségleti értékek biztosítása érdekében.
A Programhoz csatlakozó fenntartó vállalja:
- Rendszeres konzultáció a Mintamenza Csapattal és a közétkeztetési intézménnyel
- Eredmények és a soron következő feladatok megbeszélése
- Intézményeiben a Program népszerűsítése
- Helyi termelők megszólítása a helyben megtermelt alapanyagok közétkeztetésbe történő bevonása érdekében
- A konyhák állapotának ismeretében eszközpark fejlesztésének támogatása
A programmal kapcsolatos bővebb információk, elérhetőségek, letölthető dokumentumok a http://efrira1.antsz.hu/bekes/index.html a Menza minta=Mintamenza- Közétkeztetés megújítása menü alatt találhatók.
További információk:
dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos
Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
Tel: 88/428-686,
titkarsag@kdr.antsz.hu