2021. március 5.
//
Adorján névnap

Balatonfüred: testvérvárosok találkozója / - jubileumi bemutatkozás a sportcsarnokban -

2008. április 18. 10:42
A rendszerváltás előtti években csaknem lehetetlen volt egy „vasfüggönyön” túli településnek nyugati várossal hivatalos kapcsolatot létesíteni. Balatonfürednek (és még néhány városnak) ez sikerült. Először finn, majd holland, német, erdélyi, végül pedig olasz településekkel építették ki az együttműködési megállapodásokat. Erről Takács Miklós, a város idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott képviselője szólt a ma délelőtti hivatalos megnyitón.
 

A városi szabadidőközpontban először a vendéglátók mutatkoztak be egy rövidfilmmel, majd Castricum (Hollandia), Germering (Németország) és Kuovala különböző szintű vezetői idézték fel a testvérvárosi kapcsolat felvételétől eltelt időszak legfontosabb állomásait (Kovászna és Arpino képviselői este csatlakoznak társaikhoz).

Valamennyien egyetértettek abban, hogy a Balaton-parti várossal nem formális a kapcsolatuk, hiszen az eltelt évek során (más-más időpontokban vált testvérvárossá Kouvola, Germering, Castricum,  Kovászna és Arpino) kiépültek a civil kapcsolatok. Számos kölcsönös látogatásra is sor került, sőt: házasság is köttetett a kezdeti nyelvi nehézségek ellenére.

A délelőtti bemutatkozás érdekes eleme volt a fentebb említett kisfilmek levetítése. Különösen azok számára jelentettek újdonságot, akik még nem járhattak valamelyik testvérvárosban.    

A testvérvárosi rendezvények este folytatódnak az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol ünnepélyes körülmények közepette aláírásukkal újra szentesítik a városok vezetői a kapcsolatokat.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Megjelent a szigorításokat szabályozó kormányrendelet
Megjelent a szigorításokat szabályozó kormányrendelet
Így kell élnünk hétfőtől.
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a közrádióban. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
Olvasóink kérdeztek, a polgármester válaszolt
Olvasóink kérdeztek, a polgármester válaszolt
Főleg a közlekedéssel kapcsolatban kérdezték olvasóink Porga Gyulát, de ezen kívül kíváncsiak voltak arra, hogy lesznek-e újabb játszóterek a városban, valamint, hogy hogyan maradnak fenntarthatóak az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt fejlesztései. Cikkünkben mutatjuk, mit válaszolt ezekre a kérdésekre a polgármester.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Az egyetem, mint a művészetek, a design és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az együttműködés részeként a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek sikeres megvalósításán.