Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jövőnk a múltban gyökerezik

2013. február 14. 21:30
A Verancsics Akadémia dr. Palágyi Sylvia régész-történésznek adta meg az alkalmat csütörtökön, hogy elmondhassa gondolatait a régészetről és a történelemről a Dubniczay-palotában.

A régész az előadását egy felméréssel nyitotta, amelyben kikérte egyetemisták, középiskolások és általános iskolások véleményét a történelem kutatásának fontosságáról. Az eredmények azt mutatták, hogy ahogy a gyermekek felnőnek, elvesztik az érdeklődésüket a történelem iránt, vagy nem tartják hitelesnek azt. A történész tanulságként megállapította, hogy szükség van az általános iskolásokban megtalálható lelkesedés és érdeklődés fenntartására.


dr. Palágyi Sylvia

Egy másik felmérés során egyetemistákkal utazott Balácára, a római villába, ahol a hallgatók körülnéztek, majd utólag egy kérdőívet töltöttek ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatalok gyakran összekeverték az eredeti és a „virtuális” Baláca elemeit. A történész példának hozta fel Corneliust, a villa kitalált urát, akit a látogatás után sokan valós történelmi személynek gondoltak. Zavart okozott az is, hogy az egyik szobában ebédlőt rendeztek be, pedig valójában az ókori rómaiak nem annak használták. Ezt csak a tájékoztató feliratokból lehetett megtudni, amit úgy tűnik, sokan nem olvastak el. A régész kijelentette, ebből arra következtetnek, hogy az eredeti tárgyaknak hangsúlyosabbnak kellene lenniük, mint a másolatoknak, hogy megelőzzék a tárgyi tévedéseket.

A történész beszélt a múzeumok feladatáról. Elmondta, nem csak a tárgyak őrzése és kiállítása tartozik ide, hanem a gyűjtés és rendszerezés is.

Elhangzott a régészeti leleteket első lépésként terepbejárással szerzik meg. Elmennek egy megadott területre és régi tárgyak után kutatnak. Ha találnak egyet, azt összeszedik, rendszerezik, és bejelölik a helyét a térképen. Így készülnek a régészeti topográfiák, amiket sajnos a rengeteg kárt okozó „kincskeresők” miatt csak nagyon ritkán publikálnak.

Egy bizonyos területet feltárásának több módja is van. A falak vagy betemetett árkok megtalálásának egyik módja a légi felvételek vizsgálata. Megtudhattuk, Balácáról több fénykép is készült a levegőből. A felméréseknek az eszközei lehetnek még a talajellenállás vizsgálata, a földradarok és a fémdetektorok. A régész kiemelte, ezek a módszerek azonban sosem tudnak olyan pontos képet adni, mint maga az ásatás és teljes feltárás.


légi felvétel Balácáról (forrás: romaikor.blogter.hu)

Elhangzott, a kormeghatározásban szeretnének dendrokronológiai módszereket használni. Ez a megoldás az évgyűrűk segítségével képes akár egy év pontosságban megmutatni egy fából készült tárgy korát. Ennek alkalmazásához azonban rengeteg előzetes felmérésre lenne szükség az adott terület éghajlatáról és a fáinak felépítéséről.

Más anyagvizsgálati módszerekkel pedig meg lehetne állapítani, hogy égették ki az eleink a téglákat, milyen módszerekkel dolgozták fel a fémeket, és még sokáig lehetne sorolni.

A múzeumok sajnos azonban manapság nem kapnak elegendő finanszírozást. Balácának negyede-ötöde van még csak teljesen feltárva, 2006 óta mégis az anyagi helyzet miatt megszakadtak a munkálatok. A múzeumok számára kiírt pályázatok pedig leginkább kiállítások rendezésére vannak kiírva. Dr. Palágyi Sylvia kijelentette, ő azonban reménykedik abban, hogy az anyagi helyzet rendeződik, és folytathatják a múlt feltárását. 

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.