2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Nagy Viktor a Győri Nemzeti Színház igazgatója / Koltay visszalépett, Forgács és Korcsmáros meg sem jelentek a döntő közgyűlésen

2008. április 18. 11:01
Negyed óra alatt véget ért a zárt ülés a győri városházán. Borkai Zsolt polgármester kihirdette, hogy a közgyűlés idén júliustól öt évre Nagy Viktort választotta meg a Győri Nemzeti Színház igazgatójának. Eredetileg öten pályáztak a posztra: Nagy Viktoron kívül Koltay Gábor filmrendező, a veszprémi Gergely László, a gazdálkodási okokból a színház éléről tavaly elbocsátott Korcsmáros György, valamint megbízott utódja, Forgács Péter. Koltay időközben visszavonta pályázatát. A pályáztatásra azért volt szükség, mert korábban Korcsmáros György direktort felmentették állásból. Az elmúlt több mint egy évben Forgács Péter megbizott igazgatóként vezette a teátrumot.
Németh Viktor, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke már a bizottsági ülés után elmondta, hogy bár minden pályázót meghívtak a múlt heti meghallgatásra, Korcsmáros György - aki ez alkalommal is pályázott - egy levelet küldött maga helyett. Ennek ellenére – ahogy a bizottság vezetője elmondta – az ő pályázatával is ugyanúgy foglalkoztak, mintha megjelent volna. A többiek – Nagy Viktor, Gergely László és Forgács Péter – megjelentek a városházán. „Bizottságunk minden tagja felkészült a pályázatokból, ám a személyes találkozás, ahogyan a pályázók elmondták, mit és hogyan gondolnak, így is nagyon fontos volt. A meghallgatások előtt ismertettem a bizottság tagjaival a szakmai testület véleményét. Ők is tettek egy javaslatot arra nézve, kit tartanak a leginkább alkalmasnak a színház vezetésére, és mi is kialakítottuk a saját álláspontunkat" - nyilatkozta Németh Viktor. Olyan embert kerestek a nagymúltú színház élére, aki szakmailag felkészült, megjeleníti a magyar kultúrát, a magyar nyelv ápolásának teret ad, gazdaságilag jó programmal rendelkezik és tudja, a színház nemcsak művel, de szórakoztat is.Miután Koltay Gábor visszalépett, a négy pályázó közül a bizottsági tagok egyhangúan Nagy Viktort támogatták, aki korábban dolgozott a budapesti Madách Színházban, az Állami Operaházban, valamint a Miskolci Nemzeti Színházban a zenés tagozat művészeti vezetője is volt.

A szakmai bizottságban helyet kapott: Ottófi Rudolf alpolgármester, Németh Viktor, az oktatási kulturális és sport bizottság elnöke, Kovács Béla megyei főjegyző, Füke Géza önkormányzati képviselő, dr. Ruppert István, a Széchenyi Egyetem zeneművészeti intézet igazgatója, Serfőző Istvánné kulturális csoportvezető, Tokivicz Edit színházi közalkalmazotti tanács vezetője, Bertram Gábor és Szakács Szabolcs színházi szakszervezeti vezetők, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Babarczi Etelka, a Pécsi Nemzeti gazdasági igazgatója.A közgyűlésen tegnap zárt ajtók mögött szavaztak a városatyák a versenyben maradt pályázatokról. Korcsmáros György és Forgács Péter meg sem jelent a díszeteremben. A képviselők döntő többsége Nagy Viktor mellett tette le a voksot, támogatva ezzel az Oktatási és Kulturális Bizottság álláspontját. Nagy Viktor a közgyűlés után terveiről szólva elmondta, szórakoztatva tanító, korszerű népszínházat szeretne csinálni a győri színházból. Meg akarja őrizni a teátrum értékekeit, ám a műsorpolitikában és a színház szerkezetében változásokat tervez bevezetni. A magas színvonalon teljesítő művészeket szeretné kiemelten megbecsülni. Az általa európai színvonalúnak tartott Győri Balett társulatával az eddigieknél szorosabb művészi együttműködést szeretne kialakítani. Arra a kérdésre, hogy hoz-e magával a fővárosból művészeket, azt válaszolta: nem hakniszínházat akar, de mindenki számára élmény "sztárszínészek" vendégszereplése.

Korcsmáros György korábban 15 évig vezette a színházat, majd 2007 februárjában az újonnan megválasztott városvezetés vizsgálatot indított a teátrum gazdálkodása kapcsán. A gazdálkodási területen tapasztalt hiányosságok és jelentős összegű költségvetési túlköltekezés miatt végül fegyelmi eljárás indult ellene, és felmentették állásából. Utódjának, a pályáztatás lezárulásáig Forgács Pétert nevezték ki. Az ügy viszont még nem zárult le, mivel Korcsmáros György beperelte az önkormányzatot, ez a bírósági eljárás pedig még nem zárult le.
Füssy Angéla

További cikkek

Magyarországra jön Ferenc pápa
Magyarországra jön Ferenc pápa
Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn.
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon -mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
Március 4-én volt egy éve, hogy hazánkban azonosították az első koronavírusos fertőzöttet. A járvány áldozataira a veszprémi Fidelitas tagjai gyertyagyújtással emlékeztek.