Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kalevala napja Veszprémben

2013. február 27. 20:43
A finn kultúra napja alkalmából rendezett előadást a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület szerdán a Dubniczay-palotában.

Az eseményt dr. Szoboszlai András, az egyesület elnöke nyitotta. Elmondta, február 28. a Kalevala napja, a finnek ezen a napon ünneplik kultúrájukat. Kijelentette, örömmel tölti el, hogy a rendezvény idejére a Dubniczay-palotára kikerült a finn zászló. Elhangzott, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület idén május végén lesz 30 éves, ennek alkalmából egy ünnepséget rendeznek majd, ahova várnak minden érdeklődőt. Megtudhattuk munkásságuk nem csupán a kultúráról szól, hanem az oktatás felé is elkanyarodta. Csereprogramokat szerveznek Rovaniemi városába.


dr. Szoboszlai András

A köszöntő után Battyányi–Nagy Annamária előadta Széki Patka László Finlandia, valamint Mukka Timo lappföldi költő Április c. költeményét. Következőnek Hajdu Rita, a Dohnányi Szakközépiskola növendéke játszotta el fuvolán Szigeti István: Ritornelli c. művét. Az irodalmi és zenei részt Morgan Matilda zárta A három selyplány című magyar népmesével.


Morgan Matilda

Végül Forgó Marietta, az ELTE doktorandusz hallgatója állt ki a közönség elé, hogy bemutassa Aleksis Kivi nevű 19. századi írót, a modern finn identitás megteremtőjét. Elhangzott, a művészt életében mellőzték, és csak halála után kezdték felismerni jelentőségét. Fő műve, a Hét testvér című regény nagy hatással volt a finnek önmeghatározására, ám megjelenésekor még rengeteg negatív kritikát kapott. Az akkori irodalomban az idealista népábrázolás volt az elvárt, Aleksis Kivi azonban realista képet festett a társadalomról, és ezért sokan nem ismerték el művének irodalmi értékét. Regényének rossz fogadtatása annyira megviselte, hogy megőrült és hamarosan meg is halt. A 20. században azonban a könyv egyre népszerűbbé vált, és a Kalevala mellett ez lett a finn identitás egyik legmeghatározóbb műve. Az írás megmutatja a finnek természetszeretetét, a toleráns viselkedésüket, a makacsságukat, és a hagyományaik tiszteletét.


Forgó Marietta

A könyv több mondatából is szállóige lett, a hét testvérre pedig személyiségtípusokként tekintenek. A Lélek gőze című film, amely a finn férfiakról szól Aleksis Kivi egy versével zárul, ez is mutatja a mű jelentőségét. A könyv egyébként rendkívül érdekes és szórakoztató, mindenképp érdemes elolvasni, zárta az előadását Forgó Marietta. 


részlet a Lélek Gőze című filmből

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.