2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Kiállítás az állatkert 50 évéről

2008. április 18. 16:40
Kiállítás nyílt 50 év fotóiból, relikviáiból a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. Megnyitó beszédében Debreczenyi János hangoztatta, ez az állatkert a miénk, veszprémieké, azoké is, akik 50 évvel ezelőtt, szinte a semmiből, maradék építőanyagokból, a saját kezükkel építették fel.
Kedves és szomorú történetekkel nosztalgiáztak a résztvevők a mai megnyitón, hiszen mint Debreczenyi János is mondta, az állatkertnek voltak fényes és nehéz időszakai egyaránt. Ötven évvel ezelőtt Kasza László kereste fel az akkori pártvezetést, támogassák, hogy Veszprémnek vadasparkja lehessen. Sokan élnek még ma is, akik akkor hordták a téglákat, építették a ketreceket és a kifutókat. Több kritika érte állatkertünket az elmúlt évtizedek során, részben azért, hogy hulladékból, maradék anyagokból építették, ahogy azért is, mert sokan úgy vélték, nincs kialakult arculata, mely meghatározná, milyen állatokat mutassanak be: a Bakony állatait, a hazánkban élő fajokat, vagy Európa és a világ állatait?A polgármester elmondta, hogy rengeteg fejlesztés történt Veszprém egyik legnagyobb turisztikai kincsében, az állatkertben. A fejlesztéseket pedig mindig profi építészmérnökök tervezték, úgy, hogy azért anyagi javakat sem vártak. Debreczenyi kijelntette, hogy méltán lehetünk büszkék a vadasparkunkra, mely nemcsak Magyarországon, de Európában is egyedülálló. Itt a sziklák eredeti sziklák, az erdei környezet természeti adottságunk. Ötven év emlékeinek felidézése során a polgármester kedves anekdotákat mesélt, többek közt az első majomról, melyet Kasza László egy motorral hozott el Csehszlovákiából, Böbéről és persze a medvepárról, Döméről és Katáról, valamint a szelíd vaddisznóról, aki idomárjával együtt járt sörözni, mivel a habzó italt nagyon szerette.1991-től 2007-ig, tizenhat éven át Sigmond István igazgatta az állatkertet. Ott töltötte napjai nagy részét, mert mindent látni, felügyelni akart. Áldozatkész munkájának köszönhető, hogy az állatkert nagyrészben megújulhatott és megőrizte régi hírnevét. December 31-ével Sigmond István nyugdíjba vonult. Azóta Török László fiatalos lendülettel, rengeg új elképzeléssel viszi tovább a fél évszázados munkát.A kiállítási tárgyakat a látogatók vitték el az állatkertbe, mivel a vadaspark két hónappal ezelőtt mindenkit arra kért, adják kölcsön egy tárlat erejéig a náluk fellelhető relikviákat, legkedvesebb emlékeiket, fotóikat, emléktárgyaikat. A kiállítást gazdagítják a rajzversenyen díjazott alkotások, valamint azok a tablók, amelyek végigkísérik az elmúlt 50 évet.Már a szombati sportnapra készül mindenki a vadasparkban. Délelőtt 10 órától a Jutasi úti Barátság parkból 4 kilométeren keresztül futhatunk az állatkertért, majd színes programokkal, koncertekkel, éjszakába nyúló utcabálllal ünneplik a születésnapot.
Füssy Angéla

További cikkek

Magyarországra jön Ferenc pápa
Magyarországra jön Ferenc pápa
Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn.
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon -mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
Március 4-én volt egy éve, hogy hazánkban azonosították az első koronavírusos fertőzöttet. A járvány áldozataira a veszprémi Fidelitas tagjai gyertyagyújtással emlékeztek.