Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sokszínű Erdély

2013. március 5. 20:17
A 16. századi Erdély eszméi és társadalma címmel tartott előadást a Szaléziánumban dr. Őze Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

Az előadás előtt dr. Márfi Gyula érsek is felszólat. Kijelentette, büszkék lehetünk arra, hogy több mint 400 éve először a magyarok hoztak döntést a vallásszabadságról. Hozzátette, ez a szabadság azonban addig jó, amíg vannak neki határai. Ami kis mértékben gyógyszer, az nagy mennyiségben méreg lehet, húzta alá dr. Márfi Gyula. Ezért kell reménykedni abban, hogy hamarosan olyan döntés születik, amely megakadályozza a bizniszegyházak, és a másoknak ártó vallási csoportok működését, zárta a bevezetőjét az érsek.


dr. Őze Sándor

Dr. Őze Sándor az előadásában elmondta, Erdély több kultúra, nyelvcsalád, és vallás ütközőpontja volt. Hatalmas várai, változatos tájai miatt a magyarok a tündérkertnek hívták. Elhangzott, habár sok nép élt együtt mégsem beszélhetünk multikulturalizmusról. Az erdélyi népcsoportok egymástól szigorúan elkülönülve éltek, de a mongolok és az iszlám hódítók általi folyamatos fenyegetettség miatt együttműködésre kényszerültek. Ez a terület volt a nyugati kereszténység utolsó védőbástyája ezért keletről és délről folyamatos támadások érték. Az itt letelepített népek főleg katonáskodással foglalkoztak, elsődleges feladatuk az ország védelme volt.

Megtudhattuk, három jogi nemzet élt egymás mellett Erdélyben, a magyarok, szászok, és székelyek. A románok ezekben az időkben inkább pásztorkodással foglalkoztak, így nem volt nagy szerepük a katonaságra építő országrész irányításában. Az előadó elmondta, a székelyek eredete homályba vész. Ők a hunok leszármazottainak tartják magukat, azonban ennek ellent mond, hogy ők is magyarul beszélnek. A székelyek a 16. századig rengeteg előjoggal rendelkeztek, például adót sem kellett fizetniük. Báthory István erdélyi vajda azonban úgy döntött megnyirbálja ezeket a kiváltságokat. A székely szabadságot végül Bethlen Gábor állította vissza.

Az előadás végén dr. Őze Sándor ismét hangsúlyozta az erdélyi népek és vallási csoportok együttműködését a kényszer és a folyamatos fenyegetettség szülte. Az országrész sokszínű, ám mégsem multikulturális terület volt. 

A rendezvény a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár szervezésében jött létre.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.