Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém példaképei

2013. március 8. 18:08
Európai Uniós forrásból valósult meg a városháza aulájában egy hónapig megtekinthető kiállítás, amely Veszprém neves polgárainak élettörténetét tárja az érdeklődők elé.

A Múlt – ismert és kevésbé ismert veszprémiek című, konferenciával egybekötött kiállítást pénteken délután nyitották meg.

Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében elmondta, a három állomást érintő, a múltat, jelent és jövőt bemutató projektelem keretében pénteken megnyitott kiállítás olyan veszprémi embereknek az életútját mutatja be, akiknek nevét sokan ismerjük, de történetükre kevesen emlékeznek. Az alpolgármester hangsúlyozta a civil részvétel fontosságát, hiszen a közönségnek átadott tárlat is a Város-Tér Kulturális Alapítvány és a Védegylet Veszprémért Egyesület munkájának köszönhetően jött létre. Brányi Mária ajánlotta az egybegyűlteknek, hogy olvassák végig a kiállított tablókat, ismerjék meg Veszprém nagyjainak élettörténetét, és emlékezzenek büszkén azokra, akik városunk fejlődését szolgálták.


Brányi Mária

Németh Károly, a Város-Tér Kulturális Alapítvány elnöke bemutatta a kiállítást megrendező szervezeteket. A Védegylet Veszprémért Egyesület 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy ápolja a nemzeti és helyi kulturális értékeket, és elősegítse a magyar hagyományok őrzését. Az egyesület fő tevékenysége Veszprém kulturális és oktatási helyzetének javítása, fejlesztése. E célok érdekében rendezvényeket, fórumokat szerveznek, kiadványokat készítenek el. Szeretnék elérni, hogy Veszprémet minden polgár a saját otthonának érezze, és a közösségi életben részt vegyen. A Védegylet Veszprémért Egyesület a Város-Tér Kulturális Alapítványt is a fenti célok érdekében hozta létre.


Németh Károly

Már a programsorozat címe is jól illusztrálja az alapítvány szellemiségét – folytatta Németh Károly. Eszerint a múltból gyökerező értékekre épülő jelent és jövőt kívánják bemutatni. Egyetlen nép, város, vagy család sem írhatja át vagy tagadhatja le a múltját, mert azzal meghamisítja a jelenét és kétes alapokra építi a jövőjét. A Múlt, jelen, jövő programsorozat neves veszprémiek bemutatásával nemcsak életrajzokat, hanem életutakon át kifejezett értékrendeket is a közönség elé tár. A bemutatott történetek arra biztatnak minket, hogy legyünk hűek önmagunkhoz és a történetünkhöz.

A húsz tablón bemutatott huszonhárom életrajz közül néhányat a kiállításmegnyitót követő konferencián is megismerhettek a résztvevők. Veszprém nagyjainak történetét neves szakemberek tárták a publikum elé, úgy mint dr. Ács Anna, Bándi László, Gopcsa Katalin, Gy. Lovassy Klára, dr. Hudi József, Kovács Győző, Márkusné Vörös Hajnalka és Rainer Pál.


Bándi László

A megidézett élettörténetek között Verancsics Faustus, Ányos Pál, Bolgár Mihály, Csermák Antal, Csikász Imre, Laczkó Dezső és Óvári Ferenc biográfiája is helyet kapott. Az ő történetüket bárki megismerheti, ha április 8-ig ellátogat a városházára.


A mikrofonnál Márkusné Vörös Hajnalka

A Múlt, jelen, jövő programsorozat következő elemeként fiatal tehetségek mutathatják meg magukat a március 28-án megrendezendő „Veszprémi tavasz – tiétek a jövő!” gálán, amelyre március 15-ig lehet jelentkezni a felhívásban szereplő elérhetőségek valamelyikén.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.