2021. március 5.
//
Adorján névnap

Készül a turizmustörvény

2008. április 18. 17:13
MTI
A turizmusról szóló törvény már a jövő héten a kormány elé kerülhet, és az idei év első felében az Országgyűlés akár el is fogathatja - jelentette ki Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turizmusért felelős szakállamtitkára pénteken Kőszegen egy gazdasági fórumon.

"A célunk a törvénnyel az, hogy az állam amellett, hogy elismeri ennek az ágazatnak a jelentőségét, meghatározza azokat a feladatokat, amelyeket hosszú távon vállal a turizmus és a turizmusfejlesztés érdekében" - mondta. Hozzáfűzte: ilyen feladat, hogy az állam elkészítteti, végrehajtatja és ellenőrzi a nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát, de az is, hogy az állam nem vonulhat ki teljesen például a nemzeti turizmus marketing finanszírozásából.

Ez a törvény akkor tölthette volna be igazán a funkcióját, ha olyan irányba mozdíthatta volna el a magyar turizmus intézményrendszerét - ami Németországban, Ausztriában, Olaszországban jól bevált -, hogy a turizmus nem központi hatalmi, hanem inkább regionális kompetencia - mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta: a törvény lényeges eleme az állami és az önkormányzati feladatok meghatározása a turizmus fejlesztését illetően. Kovács Miklós előadásában közölte: 2007-2013 között több mint 300 milliárd forint európai uniós és hazai forrás áll majd rendelkezésre turizmusfejlesztésre.

Füssy Angéla

További cikkek

Megjelent a szigorításokat szabályozó kormányrendelet
Megjelent a szigorításokat szabályozó kormányrendelet
Így kell élnünk hétfőtől.
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a közrádióban. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
Olvasóink kérdeztek, a polgármester válaszolt
Olvasóink kérdeztek, a polgármester válaszolt
Főleg a közlekedéssel kapcsolatban kérdezték olvasóink Porga Gyulát, de ezen kívül kíváncsiak voltak arra, hogy lesznek-e újabb játszóterek a városban, valamint, hogy hogyan maradnak fenntarthatóak az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt fejlesztései. Cikkünkben mutatjuk, mit válaszolt ezekre a kérdésekre a polgármester.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Az egyetem, mint a művészetek, a design és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az együttműködés részeként a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek sikeres megvalósításán.