Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közösen a drog ellen

2008. november 6. 18:25
Ezzel a címmel rendezett csütörtökön szakmai fórumot a veszprémi önkormányzat Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma és a Megyei Rendőr-főkapitányság. Az érdeklődők a rendőrség tapasztalatairól, a veszprémi kábítószer-ellenes stratégiáról, mindennapi függőségeinkről, a feketepiac működéséről hallgathattak előadásokat délelőtt. Délután a pápai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum számolt be tapasztalatairól, továbbá bemutatták a "Közösen a drog ellen" című módszertani DVD-t.
A szakmai találkozót Veszprém város polgármestere, Debreczenyi János nyitotta meg. Ezután Futtató Norbert őrnagy, kiemelt főelőadó kezdte az előadások sorát, bemutatva azokat a megyei statisztikákat, amelyeket a kábítószerrel összefüggő nyomozások során nyert adatokból állított össze a rendőrség. Az előadó elmondta, az adatok nem reprezentatívak, de a trendek jól láthatók ezek alapján is. Ugyan 2007-ben is csak a bűncselekmények 1,12%-át tették ki a kábítószerekkel kapcsolatos ügyek, valószínűleg nagy a látencia, hiszen a tevékenységet alapvetően rejtetten végzik (főként) a fiatalok. Hangsúlyozta, hogy csupán a jéghegy csúcsa lehet az, ami a rendőrségen jelentkezik, de vélhetően a bemutatottakhoz hasonló arányok jellemezhetik a valóságot is. Kiemelte, nagy a civil szféra és a megelőzés jelentősége, szerinte ezzel léphetünk fel leghatékonyabban a káros jelenségekkel szemben.


A felmérések szerint az ügyek 23%-ban van szó kábítószer-terjesztés bűncselekményéről, 77%-ban fogyasztók ellen járnak el. A kábítószer-használók 88%-ban férfiak, míg a nőknél magasabb a legális drogok, altatók és gyógyszerek fogyasztása. Főként a 19-24 éves korosztály érintett, őket követi a 14-18 évesek, a 25-30 évesek majd a 31 év felettiek csoportja. 78%-ban büntetlen előéletűek az eljárás alá vontak. Az esetek közel 60%-ában csak marihuána fogyasztásról van szó, de további 20-30%-ban más drogok is szerepelnek a cannabis mellett. A szakember szerint nem létezik az úgynevezett "beetetés" jelensége, az ügyek azt mutatják, hogy a többség, 60% vásárolta a kábítószert, 30% kapta valakitől, 4-5% termeszti és 4-5% azt vallotta, találta vagy szedte.
vehir.hu
további cikkek
Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből Európa Kulturális Fővárosa Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből Átadták a Közgáz egykori tornatermében és környezetében kialakított új rendezvényközpontot pénteken. tegnap 16:30 Gyorsítaná és tisztítaná a közlekedést, ha többen buszoznának és kerékpároznának közlekedés Gyorsítaná és tisztítaná a közlekedést, ha többen buszoznának és kerékpároznának Szemléletformáló kerékpáros délutánt rendeztek általános iskolásoknak csütörtök délután a Barátság-parkban. tegnap 11:14 Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Közel százmillió forintos EKF-támogatással újította meg, illetve bővítette a közösségi- és játszótereket Veszprém különböző területein a VKSZ Zrt. tegnap 14:28 A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk kereszténység A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk A klímaváltozás témája, a mesterséges intelligencia térhódításának kérdésköre, a fiatalok helyezete, a média működése, ezek mind-mind olyan társadalmi témák, amelyekre az egyháznak konkrét válaszai vannak. A közelgő országos Katolikus Társadalmi Napokon ezek is terítékre kerülnek Veszprémben. 2023. szeptember 21. 15:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.