Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Az ország legnagyobb Afrika kifutója épül Veszprémben

2013. március 20. 13:56
Nagyszabású infrastruktúrális fejlesztések zajlanak a veszprémi állatkertben. Az idei szezonban már 30 hektáron várják a látogatókat. Az ország legnagyobb szavanna kifutója is nálunk kap helyet.

Új látogatói utak is készülnek a kivitelezés részeként, ennek köszönhetően az állatkert két külön álló területe között a látogatók szabadon közlekedhetnek a jövőben - hangzott el a projektet bemutató sajtótájékoztatón az új Gulya-dombi bejárat előtt, szerdán.

Török László és Brányi Mária ismerteti az állatkerti fejlesztéseket

Brányi Mária alpolgármester kiemelte, a város számára fontos az állatkert fejlődése, hiszen a Veszprémbe látogató turisták többsége ezért jön hozzánk, évente több mint 250 ezren látogatják a létesítményt. Hozzátette, méltán lehetünk büszkék az itt folyó munkára, elég ha csak a Csimpánzvilágra, vagy az Afrika kifutóra gondolunk.

Épül az állatkert új bejárata a Gulya-dombon

2013 az infrastruktúrális fejlesztések éve az állatkertben - hangoztatta Török László, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark igazgatója. Elmondta, az elmúlt évek látógatói létszámnövekedése egyértelművé tette számukra, hogy kinőtték a Fejes-völgyi parkolót, új helyszín után kellett nézniük, ezért épült meg tavaly a 8-as út és a Gulya-domb közötti bekötőút, a nyári nagy forgalmat lebonyolító bejárat is itt készül el, így kényelmesebb, kulturáltabb keretek között, szinte korlátlan pakolási lehetőséggel tudják fogadni a látogatókat. Török László kiemelte, a jövőben egy gyalogos átjáró segítségével közlekedhetnek a vendégek az állatkert két területe között.

Közel a duplájára nő az Afrika kifutó területe. Jobbra az új kilátó.

Mindezzel együtt bővül az Afrika kifutó területe, 1,5 hektáron lehet majd megcsodálni a zsiráfokat, orrszarvúkat, zebrákat, s a tervek szerint struccok is érkeznek a nyár előtt. Újdonságként a látogatók szinte testközelből figyelhetik meg az afrikai állatok életét egy, a kifutó közepén felállított kilátónak köszönhetően.

A beruházás teljes összege mintegy 149 millió forint, a műszaki átadást április közepére tervezik, a látogatók májustól csodálhatják meg a végeredményt. Az önkormányzat idei költségvetésében 60 millió forint támogatást különített el az állatkert működésére.

Cseh Zoltán
további cikkek
A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. ma 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.