Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elképesztő költségvetés – ilyet még Kádár se látott / 100-300 ezer munkahely szűnhet meg a közeljövőben

2008. november 6. 22:17
Ilyen költségvetésre még nem volt példa Magyarországon. Hat év alatt duplájára nőtt az államadósság, nőt a munkanélküliség, és a gazdasági szféra 100.000-300.000 megszűnő munkahellyel számol. Nagyon nagy a baj és a kormány nem találja a kivezető utat – mondta Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő, épp hazatérve a költségvetési vita mai napjáról.

Jelenleg a hármas számú változat van előttünk, de ez csak a felszín, hogy mi van még a minisztériumok szintjén azt homály fedi – mondta a politikus, aki szerint a Kádár rendszerben sem volt ekkora káosz hazánkban, mint napjainkban. A mai napon 17 ezer milliárd forint az államadósságunk, tehát 6 év alatt pontosan a duplájára nőtt, és a jelek nem arra utalnak, hogy ez a szám a jövőben csökkenne, hiszen most kerül sor a következő hitelfelvételre. Államadósság szempontjából hazánk az unió országai közt jelenleg az a második helyen van, Belgium után. Foglalkoztatottságban ezen a héten már a 26. helyen állunk, vagyis csak Málta van mögöttünk – mondta Bernáth Ildikó, majd hozzátette, hogy 46 ezer fővel nőtt a munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy ma 424 ezer magyar embernek nincs munkája. Közülük 140 ezren tartósan munkanélküliek, vagyis egy éve nem tudnak elhelyezkedni. Ez ügyben még a kormánypárti politikusok sem látnak tisztán, hiszen míg Szűcs Erika miniszterasszony 40-50 ezer újabb munkahely megszűnésének lehetőségét prognosztizálja, addig Bajnai Gordon szerint ez a szám elérheti a 100 ezret is. A gazdasági szféra 100.000 és 300.000 közé teszi a veszélybe került munkahelyek számát.

 

Bernáth Ildikó szerint ezért a mai helyzetért az elmúlt hat év elhibázott gazdaságpolitikája a felelős. Régiónkról szólva a képviselő elmondta, hogy tájékozódott, és úgy látja egyidejűleg itt is több baj van. Csoportos leépítésekre számíthatunk, ezért kezdeményezték a konzultációt a cégvezetőkkel, képviselőtársával, Horváth Zsolttal. Azért nem látható át egyértelműen, hány megszűnő munkahellyel kell számolni, mert a nagyvállalatok jelentős mennyiségű kölcsönözött munkaerővel dolgoznak. Ha az ő szerződésük megszűnik, amit nem kell bejelenteni előre, még nem tűnnek fel a munkanélküliek sorában, csak akkor, ha bejelentkeznek majd a lakóhelyükhöz tartozó munkaügyi központhoz.

Füssy Angéla
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.