Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A csontok meséltek

2013. március 23. 13:18
Széchenyi Pál érsek és Romzsa Tódor görögkatolikus püspök földi maradványainak vizsgálatáról tartottak előadást a kutatók szerdán a Laczkó Dezső Múzeumban.

A közönség elsőnek Kristóf Lilla Alida beszámolóját hallhatta. Megtudhattuk, Széchenyi Pál múmiáját elsősorban azért akarták megvizsgálni, hogy megtudják valóban mérgezés okozta-e az érsek halálát. Szóba került a test kiemelésének és szállításának problémái. Elhangzott, a múmiát antropológusok és patológusok mellett mérnökök is vizsgálták, hogy később rekonstruálni tudják az érsek arcát, lemásolhassák a csontvázat. Itt megmutatták a közönségnek a koponya fekete utánzatát is. Kristóf Lilla elmondta, egyértelműen kiderült hogy az érseket nem mérgezték meg. Hozzátette, találtak arzént a múmián, ám a vizsgálatok egyértelművé tették, hogy ennek az anyagnak Széchenyi Pál halála után a holttest tartósításában volt szerepe. A kutató felidézte, a vizsgálat alatt egy katolikus pap végig velük volt, aki ügyelt arra, hogy méltóképpen és tisztelettel bánjanak a múmiával. Hozzátette, az atya személye nem volt zavaró, sőt inkább egy magasztos légkört adott az egész kutatásnak.


Kristóf Lilla Alida

A vizsgálatokról egy könyvet is kiadtak Széchenyi Pál érsek emlékezete címen. A kötetet a közönségnek Eperjes Károly, a Petőfi Színház művészeti tanácsadója ajánlotta. A színész elmondta, hatalmas rajongója Széchenyinek és arra biztat mindenkit, hogy olvassa el a kiadványt, mert nagyon érdekes és izgalmas.

A bemutató után Pap Ildikó előadásával folytatódott a program. A kutató Romzsa Tódor, görögkatolikus püspök maradványainak feltárásáról beszélt. Elmondta, 1998-ban a munkácsi templomban ismeretlen ember maradványai találták meg. Több jel utalt arra, hogy a második világháború után meggyilkolt egyházi vezetőt találták meg. Megtudhattuk, 1947-ben a püspök éppen egy szekéren tartott hazafelé néhány társával egy templomszentelésből, mikor egy teherautó beléjük rohant. Az ütközés után Romzsa Tódort és a vele utazókat még nagyon brutálisan meg is verték. A püspök néhány napon belül a kórházban belehalt sérüléseibe.

Megtudhattuk, a kriptát, ahova az egyházi vezetőt temették körbebetonozták, ezért a helyiségben 17-19 fok uralkodott, a páratartalma pedig rendkívül magas volt. Az előadó közölte, ezek a körülmények sokat ártottak a holttest állagának.

Elhangzott, a püspököt több szempontból igyekeztek beazonosítani. A ruhái viszonylag épen megmaradtak, így a ravatalról készült fényképek segítségével már nagyjából sikerült a személyazonosságát megállapítani. A bizonyosságot azonban a holttest biológiai tulajdonságainak vizsgálata nyújtotta. A koporsóban fekvő férfi életkorban, testfelépítésben is azonosságot mutatott Romzsa Tódorral. A végső bizonyíték azonban a fogazatban rejlett. A püspöknek az ütközés és a verés miatt több foga és az állkapcsa is eltört, amit a kórházban rézzel rögzítettek, a koponya vizsgálata pedig utalt ezekre a sérülésekre és a korrigálási kísérletre.

A programot a többek között Romzsa Tódor életét is kutató Puskás László atya „vértanúságot szenvedő görögkatolikus papok boldoggá avatása” című előadása zárta.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.