Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C

Vízszolgáltatók a Víz világnapján

2013. március 26. 11:24
A szombathelyi VASIVÍZ Zrt és a kecskeméti BÁCSVÍZ Zrt vezérigazgatói válaszoltak két alapvető kérdésre, abból a sok százból, ami a huszadik alkalommal megrendezésre kerülő szakmai ünnepen azonosan érinti a két távoli város lakóit. A Magyar Tulajdonú Hírportálok tömörülése, a REGON médiacsoport célja, hogy hamarosan az összes vízszolgáltatóhoz eljussanak a kollégai, hiszen nem lehet kérdéses, hogy ebben a változó világban méltó kérdések mellett méltó válaszokra is szükség van.

Idén 20 éve ünnepeljük a Víz Világnapját. Az ENSZ 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferenciáján kezdeményezték, hogy minden évben  március 22-én legyen a Víz Világnapja, amelyet először 1993-ban ünnepeltek meg.  Minden Víz Világnapnak eltérő, központi - vízhez kötődő - témája, és más – más mottója van. A 2013-as világnap középpontjában a víz, mint az életforrása áll és hangsúlyt kap, hogy mekkora szükség van a vízzel foglalkozó szakemberek és a társadalom többi szereplője közötti együttműködésre, összefogásra és együttgondolkodásra.

Az idei világnap szlogenjét 2013. február 11-én hirdették ki, amelyet 180 országból származó 5654 pályázó 12 151 javaslata közül választottak ki, és amely illeszkedik a vízi együttműködés gondolatához is. Így az idei év nyertese a „Tiszta víz mindenkinek jár” szlogen lett. A biztonságos, megbízható vízellátást Magyarországon összesen mintegy 300 vállalat közel 18 000 munkavállalója biztosítja az év 365 napján. Ez az ágazat nemcsak munkahelyeket biztosít, hanem elősegíti egyes terülteken az ipar és beruházások letelepedését és fejlesztését is.

Elégedett-e a víziközmű szakmák oktatási-továbbképzési jelenlegi rendszerével?

 Dr. Kohuth Viktor VASIVÍZ Zrt. - A felsőoktatási színvonallal elégedettek vagyunk, azonban úgy látjuk, hogy mind a közép- és felsőfokú szinten nincs megfelelő szakember-létszám a víziközmű szakmában. Hasznosnak tartanánk a középfokú szakirányú képzések erősítését, iskolák számának növelését, továbbá a képzési tananyagok aktualizálását, új technológiák oktatását.
Szükségszerűnek látjuk az új technológiák és eljárások rendszeres megismertetését a gyakorló szakemberek számára, a szervezett iskolai képzésen túl, továbbképzések formájában.

Kurdi Viktor BÁCSVÍZ Zrt. - A víziközmű szolgáltatás területén napjainkban történő változások kihatással lesznek a szakképzés különböző területeire és formáira. A szolgáltató szervezetek integrációja, valamint a velük szemben támasztott akkreditációs követelmények új lehetőségeket és kihívásokat jelenthetnek az oktatási intézmények számára is. A cégek igénye várhatóan megnő a magasabban kvalifikált szakirányú végzettséggel rendelkező technikusok és szakmunkások iránt is. A víziközmű-szolgáltatás területén dolgozó mérnökök többsége a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint a Bajai Főiskolán szerezte diplomáját. A két oktatási centrum fenntartását szükségesnek és elégségesnek tartjuk. Várhatóan a víziközmű-szolgáltatás területén végbemenő strukturális változások kiszámíthatóbbá teszik a szakirányú mérnöki diplomával rendelkezők iránti keresletet.

Van-e valami elképzelésük a csökkenő vízigények miatt feleslegessé, vagy túlméretezetté vált létesítmények, berendezések problémakörének megoldására?

 Dr. Kohuth Viktor VASIVÍZ Zrt. - A VASIVÍZ ZRt-t jelenleg nem érinti a probléma, hiszen a jelentkező vízigényekhez és szennyvíztisztítás mennyiségekhez mérten az üzemeltetési területünkön nem jellemzőek a feleslegesen túlméretezett létesítmények, berendezések. 

Kurdi Viktor BÁCSVÍZ Zrt. - A vízigények drasztikus csökkenése az 1990-es évek közepén következett be, az elmúlt években a csökkenés már nem számottevő, sőt a BÁCSVÍZ Zrt. 2012. évben – az ipari tevékenység erősödésének köszönhetően – enyhe emelkedést regisztrált. A vízellátó alrendszerekben a műszaki adottságok függvényében a szükséges intézkedéseket megtettük, a feleslegessé váló kutakat tartalékállományba helyeztük, a nagyobb telepeken szűrőket vontunk ki az üzemből. A kutak eltömedékelését, a szűrők bontását nem tervezzük, azok jelenleg az ellátás biztonságát, későbbiekben a távlati nagyobb igények kielégítését szolgálják. A csökkenő vízigények következtében az ivóvíz-elosztóhálózatoknál a fővezetékek egy része vált túlméretezetté. Az átépítés jelentős beruházási forrást igényelne, mely jelenleg nem áll rendelkezésünkre. A lassúbb áramlásból következő vízminőség romlás kockázatának csökkentésére, a kormányrendeletben meghatározott vízminőségi paramétereknél jobb minőségű vizet táplálunk be.

vehir.hu
további cikkek
Kedvezően változhatnak 2016-ban is a reálbérek Az Utazás Kiállításon hosszú idő után váratlanul találkoztunk össze és egyeztettünk Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral, hogy egy későbbi időpontban szerkesztőségünk interjút készít vele. 2016. április 21. 9:48 300 százalékkal többen olvassák a hirado.hu-t a megújítás óta Közleményben tájékoztat a közmédiát felügyelő MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) többek között a hirado.hu internetes hírportál látogatottságának elmúlt egy évben mért növekedéséről. 2016. április 15. 11:47 Korszerű ultrahang diagnosztikai készüléket kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház Április közepén teljesítette a Duna Aszfalt a Bács-Kiskun Megyei Kórház kérését, melyben egy ultrahang-diagnosztikai eszköz vásárlásához járult hozzá nagymértékben a Neurológiai és Stroke Osztálya számára. A hordozható eszköz várhatóan évente legalább 4.000 beteg vizsgálatát teszi majd lehetővé, fontos szerepe lesz a stroke betegség korai felismerésében, a betegek monitorozásában, illetve a prevencióban is. A betegség diagnosztizálása a készülékkel biztosabbá és gyorsabbá válik. A vállalat adománya egy jól átgondolt és célzott támogatási terv része, amely a jövőben is sokak számára biztosíthat reményt és lehetőséget. 2016. április 14. 15:37 Válaszolt a támadásokra az 500 milliárdnyi projektet menedzselő NFP Jelentős feladat vár az elkövetkező időszakban az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-re (NFP), melynek határidőre kell előkészítenie és megvalósítania több száz beruházást a hulladékgazdálkodás, az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés területén. A napokban a sajtóban számos találgatás jelent meg a szervezet tevékenységéről, nem a legjobb fényben beállítva az NFP által négyéves keretmegállapodásokra meghirdetett pályázatokat. További feltételezések helyett a cég vezetőjével ültünk le Kecskeméten tisztázni a legfőbb kérdéseket. 2016. március 24. 12:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.