Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Testvérvárosok bemutatkozása Füreden / – a polgármesterek szentesítették együttműködési szándékukat –

2008. április 19. 12:32
Balatonfüred húsz éve kötötte első testvérvárosi szerződését. Az akkor még vasfüggönyön túli országgal nem volt könnyű felvenni a kapcsolatot, de holland megkeresőik, majd a németek is kitartóak voltak. A németországi Germeringgel 1989-ben írták alá a két város közötti testvérvárosi szerződést, de már 1987 óta kapcsolat volt a mindkét településen működő testvérvárosi egyesületek között. A holland Castricummal pedig 1988-ban írták alá Castricumban a két város közötti testvérvárosi szerződést. A finnországi Kouvolával szintén 1988-ban írták alá – ezúttal Balatonfüreden – a szerződést. A sort a horvátországi Opatija követte 1996-ban, majd 2003-ban az erdélyi Kovászna, végül az itáliai Arpino következett 2007-ben.
 

A húszéves jubileumra aki tehette (önkormányzati, egyházi, civil szervezeti képviselők, művészeti csoportok), eljött, ám az ünnepi péntek esti aláíráson csak a holland, a német és a vendéglátó füredi polgármester írhatta alá a megújított testvérvárosi együttműködés okmányát (ld. fotónkon A. Emmens-Knol castricumi polgármester asszonyt, dr. Bóka István füredi polgármestert és a germeringi Peter Braunt), mert az esti időpontra nem érkezett meg mindegyik városvezető.

Az Anna Grand Hotel dísztermében nemzeti lobogókkal, virágokkal díszített színpadon először a testvértelepülések képviselői mondtak beszédet, őket követte a fentebb már említett ünnepélyes okmány-aláírási ceremónia. Ennek megpecsételéseként felhangzottak a nemzeti és az uniós himnuszok, majd egymást váltva léptek színpadra a német, holland, finn, horvát és hazai művészeti csoportok.

                 

A jubileumi események szombaton kulturális és kirándulási programokkal folytatódtak: ki a Kisfaludy Színpadon rendezett fúvósok muzsikájában, ki pedig a néptáncosok fergeteges táncában lelhette örömét. Az időnként el-elkeseredő időjárás ellenére lehetett hajókázni, kisvonatozni is.


A germeringi delegáció egy meglepetéssel is szolgált: a tavalyi arácsi Kő Kövön Alapítvány kőszobrász szimpózium egyik alkotójának ajándék szobrát avatták a Vasút utcai szoborparkban.

Zatkalik András
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.