Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Filmes május Veszprémben

2013. április 26. 13:20
A kortárs magyar mozifilmek legjobbjai, és egy különleges filmes esemény - májusban nem csak mozizhatunk, de az alkotókkal is beszélgethetünk, és akár egy filmkészítő versenyen is részt vehetünk.

A Home, Street, Home egy Veszprém belvárosának megújulása apropóján létrehozott rendezvénysorozat a Life Vision Kft. és a Szellemi Regenerációs Társulás szervezésében. Az őszi belvárosi piknik és az Urbanista beszélgetések után tavasszal filmes rendezvények következnek.

Májusban öt olyan kortárs magyar filmet láthatunk, amelyek bár nagy sikereket értek el, mégsem – vagy csak alig - hozzáférhetőek a veszprémiek számára. A Lovassy László Gimnáziumban tartott vetítések után lehetőség lesz az alkotókkal való találkozásra, beszélgetésre is.

Május 10-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező osztálya által készített Nekem Budapest című film érkezik, amely egy mikro budget szkeccsfilm a fővárosról. A meghívott vendég Kapronczai Erika lesz, a film egyik rendezője. Ezután (május 14-én) A vizsga című filmet láthatjuk, a meghívott vendég pedig Bergendy Péter rendező. Az 1957-ben játszódó thriller a chicagói nemzetközi filmfesztiválon a legjobb új rendező díját nyerte, az Index olvasói pedig a legjobb 2012-es magyar filmnek választották.

Május 17-én a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagydíjával jutalmazott Csak a szél-t vetítik. A 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született, amatőr színészekkel forgatott film megtekintése utána Mécs Mónika és Muhi András producerekkel beszélgethetünk. 24-én Szajki Péter és Vörös Adél hozza el Veszprémbe a Nejem, nőm, csajom című romantikus vígjátékot. A májusi filmvetítések utolsó állomásán (29-én) a nemzetközi koprodukcióban készült Aglaját láthatjuk, vendég Deák Krisztina, rendező.

A vetítések ingyenesek, és mindegyik program 17 órakor kezdődik.

Május 11-12-én egy Veszprémben eddig példa nélkül álló esemény részesei lehetnek a filmezéssel kacérkodók. A VeszPlán egy 24 órás esemény filmeseknek, ahol az indulóknak 24 óra, azaz 1 nap áll rendelkezésükre, hogy a rendezvény kezdetekor kihirdetett szempontok alapján elkészítsék rövid alkotásaikat. A jelentkező forgatócsoportok, vagy egyszemélyes stábok a helyszíni nevezés után kapják meg a kötelező elemeket, amelyeknek mindenképp szerepelniük kell kisfilmjüknek. A nevezés - és a VeszPlán startja – a Café Piazza (Veszpém, Óváros tér 4.) teraszán május 11-én, 10 órakor történik. Más megkötés nincs, nevezési díj nincs, a rövidfilm bármilyen műfajú lehet, és készülhet bármilyen digitális eszközzel – kamerával, fényképezőgéppel, mobiltelefonnal, tablettel.

Látnivalókban és képi ötletekben nem lesz hiány – a nevezők a verseny ideje alatt is zajló Gizella Napok összművészeti fesztivál forgatagában bármilyen témához találhatnak hátteret, nem beszélve a történelmi város egyéb nevezetességeiről. A VeszPlánról további információt a pannonfiling@pannonfiling.hu címen kaphatnak az érdeklődök.

A Home, Street, Home rendezvénysorozat európai uniós forrásból, az Új Széchenyi Terv támogatásával valósul meg.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.