2021. szeptember 22.
//
Móric névnap

Filmes május Veszprémben

2013. április 26. 13:20
A kortárs magyar mozifilmek legjobbjai, és egy különleges filmes esemény - májusban nem csak mozizhatunk, de az alkotókkal is beszélgethetünk, és akár egy filmkészítő versenyen is részt vehetünk.

A Home, Street, Home egy Veszprém belvárosának megújulása apropóján létrehozott rendezvénysorozat a Life Vision Kft. és a Szellemi Regenerációs Társulás szervezésében. Az őszi belvárosi piknik és az Urbanista beszélgetések után tavasszal filmes rendezvények következnek.

Májusban öt olyan kortárs magyar filmet láthatunk, amelyek bár nagy sikereket értek el, mégsem – vagy csak alig - hozzáférhetőek a veszprémiek számára. A Lovassy László Gimnáziumban tartott vetítések után lehetőség lesz az alkotókkal való találkozásra, beszélgetésre is.

Május 10-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező osztálya által készített Nekem Budapest című film érkezik, amely egy mikro budget szkeccsfilm a fővárosról. A meghívott vendég Kapronczai Erika lesz, a film egyik rendezője. Ezután (május 14-én) A vizsga című filmet láthatjuk, a meghívott vendég pedig Bergendy Péter rendező. Az 1957-ben játszódó thriller a chicagói nemzetközi filmfesztiválon a legjobb új rendező díját nyerte, az Index olvasói pedig a legjobb 2012-es magyar filmnek választották.

Május 17-én a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagydíjával jutalmazott Csak a szél-t vetítik. A 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született, amatőr színészekkel forgatott film megtekintése utána Mécs Mónika és Muhi András producerekkel beszélgethetünk. 24-én Szajki Péter és Vörös Adél hozza el Veszprémbe a Nejem, nőm, csajom című romantikus vígjátékot. A májusi filmvetítések utolsó állomásán (29-én) a nemzetközi koprodukcióban készült Aglaját láthatjuk, vendég Deák Krisztina, rendező.

A vetítések ingyenesek, és mindegyik program 17 órakor kezdődik.

Május 11-12-én egy Veszprémben eddig példa nélkül álló esemény részesei lehetnek a filmezéssel kacérkodók. A VeszPlán egy 24 órás esemény filmeseknek, ahol az indulóknak 24 óra, azaz 1 nap áll rendelkezésükre, hogy a rendezvény kezdetekor kihirdetett szempontok alapján elkészítsék rövid alkotásaikat. A jelentkező forgatócsoportok, vagy egyszemélyes stábok a helyszíni nevezés után kapják meg a kötelező elemeket, amelyeknek mindenképp szerepelniük kell kisfilmjüknek. A nevezés - és a VeszPlán startja – a Café Piazza (Veszpém, Óváros tér 4.) teraszán május 11-én, 10 órakor történik. Más megkötés nincs, nevezési díj nincs, a rövidfilm bármilyen műfajú lehet, és készülhet bármilyen digitális eszközzel – kamerával, fényképezőgéppel, mobiltelefonnal, tablettel.

Látnivalókban és képi ötletekben nem lesz hiány – a nevezők a verseny ideje alatt is zajló Gizella Napok összművészeti fesztivál forgatagában bármilyen témához találhatnak hátteret, nem beszélve a történelmi város egyéb nevezetességeiről. A VeszPlánról további információt a pannonfiling@pannonfiling.hu címen kaphatnak az érdeklődök.

A Home, Street, Home rendezvénysorozat európai uniós forrásból, az Új Széchenyi Terv támogatásával valósul meg.

vehir.hu

További cikkek

Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
A Veszprémi Petőfi Színházban hamarosan a nézők is megtekinthetik az évad első nagyszínházi bemutatóját, ugyanis a Tasnádi Csaba által színpadra állított Ken Ludwig darab pénteken debütál.
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából.
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.
Sportos-zenés délután a telepen
Sportos-zenés délután a telepen
A Jutasi úti lakótelep több helyszínén színes programokkal várták az érdeklődőket vasárnap.
Testünk a mérték
Testünk a mérték
Eric Kressnig munkáiból nyílt kiállítás szombaton a Csikász Galériában.