Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit ünneplünk május elsején?

2013. április 30. 15:21
A munkát minden évben megünnepeljük azzal, hogy nem dolgozunk egy napig. Helyette élvezzük a szabadban a májusi időjárást az erkélyen iszogatva, a parkban üldögélve, vagy esetleg egy felvonulás közben.

Honnan ered a május elseje?

A május elseje már azóta ott a naptárban, mióta szerepel benne a május. Bután is nézne ki, ha április 30 után rögtön másodika következne. A munka ünnepére azonban egy jóval későbbi időpontig, egészen az ipari forradalomig várni kellett.

Akkoriban nehéz idők jártak mindenkire, aki a két keze munkájából élt meg. A zsugorodó mezőgazdaság és a növekvő ipar egyre több embert szolgáltatott ki a tőkések gátlástalan profitéhségének. Rettenetes munkakörülmények, alacsony fizetés, 10-16 órás munkaidő. Egy Robert Owen nevű gyártulajdonos azonban társainál jóval nagyobb szociális érzékenységgel rendelkezett és a munkások oldalára állt. Több tüntetést is szervezett, azonban az akkori jogrendszer lehetetlenné tett bármilyen változást. Végül 1856 áprilisában egy ausztráliai tömeges demonstráció során a munkások kiharcolták a munkaidejük csökkentését úgy, hogy a fizetésük ugyanannyi maradt, ráadásul utólag semmiféle retorzió nem érte őket. Úgy gondolták, érdemes ezt az eseményt megünnepelni.

robbantás a chicagoi tüntetésen

Miért pont május elsején?

1886-ban ezen a napon Chicagóban is tüntetni kezdtek a munkások a 8 órás munkaidőért.  A demonstrálók között néhány nap alatt azonban elvegyült néhány anarchista, akik bombákat dobáltak a rendőrökre, ennek hatására a rendfenntartó erők gondolkodás nélkül a tömegbe lőttek. Az események során a rendőrök és felvonulók közül többen életüket vesztették, az utóbbiak közül pedig rengeteg sérült nem mert kórházba menni mert félt az esetleges retorzióktól. A nemzetközi szocializmus ügyét szolgálni hivatott Második Internacionálé a chicagói események emlékére május elsejét tette meg a munkások nemzetközi ünnepének.  Ehhez a dátumhoz később alkalmazkodott a katolikus egyház is. 1955-ben XII Piusz pápa május elsejére helyezte át Jézus nevelőapjának, munkás Szent Józsefnek ünnepét.

Az első május elseje Budapesten 1890-ben.

Magyarországon hogy ünnepelték a munka ünnepét a szocializmus előtt?

Nálunk először 1890-ben vonultak fel május elsején Budapesten. A hatalom a későbbi ünnepségek rendezése ellen fellépett, ezért a munkások évekig csak piknikeztek vagy kisebb sztrájkokat szerveztek ezen a napon. 1899-től azonban az első világháború kitöréséig már legálisan vonulhattak a munkások. A tanácsköztársaság idejében aztán sikerült egyszer megülni az ünnepet, az utána következő a Horthy rendszer azonban nem tolerálta a dolgozó nép vonulgatását. Továbbra is maradtak a kisebb sztrájkok és piknikek, 1931-től pedig a nagygyűlések különböző elszigetelt helyeken.

Dehogy tilos! Egyenesen kötelező!

1945-ben a szovjet elvtársak felszabadítottak minket. Ennek a nagy sikernek annyira megörültek, hogy majdnem egy fél évszázadig elfelejtettek hazamenni. Honvágyukat azonban csillapítani szerették volna, a magyarok pedig vendéglátói szeretettől túlfűtve sok egyéb dolog mellett szovjet mintára alakították az addig tüntetéses jellegű május elsejét is. A munkások ünnepét átkeresztelték munka ünnepére, felállítottak egy tribünt, vörös giccsel nyakon öntötték az egészet, majd közölték a néppel, hogy ajánlott kinézni, különben még azt hihetnénk, hogy vannak olyanok, akik nem maradéktalanul boldogok ebben a rendszerben.


Május elseje 1964-ben

Május elseje a rendszerváltás óta

Az évtizedekig tartó kötelező jellege és a hozzá kapcsolódó rossz emlékek egy kicsit megtépázták az ünnep jó hírét. Ma már államilag rendezett óriási felvonulásról nem is hallunk. Helyette visszatértek a piknik jellegű kiülős kisebb majálisok. Akárhol is élünk, szinte mindenki találhat a közelében egy-egy ilyen jellegű rendezvényt. Érdemes valamelyikre kinézni, családdal vagy barátokkal tölteni az időt, és közben örülni csendben, hogy nem kell minden nap 16 órás műszakokban dolgoznunk.

Egy ideális május elseje

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.