Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kárpátok népei

2013. május 25. 16:35
A Kárpát-medence etnikai változásairól tartott előadást Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa szerdán a VEAB-székházban.

Kocsis Károly elmondta, a '80-as évektől végeznek etnikai kutatásokat a Kárpát-medencében honismereti céllal. Korábban ilyen felméréseket 1945 előtt készítettek, de akkor még a területi revízió miatt dolgoztak rajta. Ezek a régi térképek nagy segítséget jelentettek nekik és munkatársainak a kutatásban - tette hozzá.

Elmondta, az első felmérésük 1495-ből származik. Elhangzott, megnehezítette a kutatók munkáját, hogy a felvilágosodás előtti időkben még nem létezett a mai értelemben vett nacionalizmus. Főleg a földrajzi nevek írásából és a családnevekből próbáltak következtetni egy adott település etnikai képére – árulta el az előadó. Megtudhattuk, az eredmények szerint ekkor még a Kárpátok teljes népességének 2/3 része magyar volt.

Azonban a török hódítás, majd a Rákóczi-szabadságharc hatására az 1784-es népszámláláson a magyar ajkúak csupán 1/3 részét tették ki az itt élőknek. Pont a modern nacionalizmus születésénél kerültünk demográfiai gödörbe – jelentette ki Kocsis Károly.

Elhangzott, a nemzettudat megszületése után megindult a népesség kiegyenlítődése és lassan ismét a magyar lett a domináns nyelv. Azonban ez sem tudta megmenteni Székelyföld elszakadását a fő területtől – tette hozzá az előadó.

A népesség kiegyenlítődését az 1918-as trianoni békediktátum állította végül meg. Ennek hatására a Magyarországon belüli magyarság aránya elkezdett megnövekedni, a határon kívül esőké pedig csökkenni. Ez a folyamat azóta már csak rövid időre fordult vissza 1938 és 1944 között. Hatalmas átalakulásokat hozott emellett még a holokauszt és a német kisebbségek deportálása a háború után.

Az előadáson Kocsis Károly közölt némi információt a rendszerváltás óta jelen levő tendenciákról. Megtudhattuk, egyre kevesebben tüntetik fel a népszámlálási kérdőíveken az etnikai származásukat. Elhangzott, a cigány népesség növekedése lassulni látszik, azonban 20-30 év múlva még így is megjelenhetnek cigány többségű járások.

Az előadó végül egy különböző Kárpát-medencében élő népeket ábrázoló képpel búcsúzott. Elmondta, remélhetőleg sikerül megőrizni a térség sokszínűségét, hiszen ez hatalmas kincs lehet, ha megtanulunk toleránsak lenni.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.