Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

Nyári kulturális programok Veszprémben

2013. június 13. 19:33
Ha a nyár során a strandolás és a szórakozóhelyek mellett egy kis kultúrára is vágynánk, akkor a Laczkó Dezső Múzeum, a Pannon Várszínház, és a Művészetek háza tárt karokkal vár bennünket!

Laczkó Dezső Múzeum nyári programjai

Időszaki kiállítások:

Szívdobbanás – A kardiológia múltja és jelene
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szívről és szívgyógyászatról szóló vándorkiállítása augusztus 4-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlat a kardiológia bemutatása mellett felhívja a figyelmet egészségünk megőrzésének fontosságára is.

Cserhát – Szent Iván-szeg városrésztörténeti kiállítás
A Laczkó Dezső Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára közös kiállítása 2014. január 5-ig lesz megtekinthető. Aki nem élte át személyesen a Cserhát átalakulását, az rengeteg érdekességet találhat a tárlaton, aki pedig átélte, felidézheti ifjúkorát és nosztalgiázhat kicsit.

Születés – A gyermekáldás kultúrája
A július 31-ig megtekinthető kiállítás négy témakör köré csoportosul: a várandóság, szülés, gyermekágy, és keresztelés. A tárlat az ezekhez kapcsolódó népszokásokat mutatja be, egészen napjainkig.

Rendezvények:

Népi Vallásosság A Kárpát-Medencében Kötetbemutató
2013. június 18. (kedd) 16.30
Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 27
Előadó: S. dr. Perémi Ágota
Előadó: S. dr. Lackovits Emőke

Múzeumok éjszakája Szent Iván Ünnep
2013. június 22. (szombat) 17-24 óráig

Bakonyi Ház kiállításmegnyitó
2013. június 27. (csütörtök) 16.30

Somogyi Győző kiállításmegnyitó
2013. augusztus 20. (kedd)


Pannon Várszínház nyári programjai

Börtönmusical
Augusztus 4 - 20.30

Az előadás a történelem első valóság-show-jának drámai eseményeit mutatja be. Az 1900-as évek közepén egy amerikai egyetem hallgatói közül - pszichológiai kísérlet céljából - önkéntes jelentkezés alapján tucatnyi fiatalember egy használaton kívüli börtön falai közé költözik. Sorshúzással döntik el ki lesz a rab, ki lesz a börtönőr. Néhány nap alatt kialakul az emberi társadalom hierarchiája, elfelejtődnek a valóságos viszonyok, létrejön az erő és a kiszolgáltatottság rendszere. Mindez kamerák kereszttüzében. A folyamat és a végkifejlet megrázó pillanatait bontja ki a fiatalos rockzenével színesített produkció.
(forrás: pannonvarszinhaz.hu)

Hotel Menthol
Augusztus 16 – 20.30

Fenyő Miklós és Novai Gábor neve összefonódott a Hungária együttes kultuszával, annak stiláris jegyeivel, a magyar rock and roll-al.
A Hotel Menthol a rock and roll korszak immár elveszett világa, ahová visszavágynak hőseink. Visszavágynak a lázadás, az önfeledség, a humor, a polgárpukkasztásból túlflitterezett és színezett ruhák, a fölfésült frizurák, a sajátos napszemüvegek birodalmába.
Az álomvilág csak ezeken a furcsa szemüvegeken át látható, melyben az utat egy sajátos rock-Puck, Mike mutatja. Ő szövi a hálókat a szerelemek és összetűzések között, melyekbe néha maga is belebotlik. Ám a minduntalan felhangzó rock and roll muzsika mindenre megoldást hoz: még a romos, privatizálandó Hotel Menthol is új életre kel.
(forrás: pannonvarszinhaz.hu)


Művészetek ház nyári programjai

Veszprém Tavaszi tárlat
Csikász Galéria/Piarista Gimnázium/Várgaléria
Időtartam: 2013.05.11.-06.22.

Veszprémi Tavaszi Tárlat keretén belül 116 alkotó több mint 200 műve tekinthető meg 3 helyszínen. A tárlaton megtalálhatóak a hagyományos képzőművészeti alkotások, festmények, grafikák, plasztikák, szobrok, de a legmodernebb technikák is.

Reflexió/Reflexion – Haász István kiállítása
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
Időtartam 2013.06.01-07.14.

Haász István, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, érdemes művész és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjének tulajdonosa. 1970-től több mint 90 csoportos és 40 egyéni kiállításon szerepeltek munkái Magyarországon és külföldön. Alkotásai mintegy 30 közgyűjteményben találhatók meg, itthon többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a budapesti Ludwig Múzeumban, a Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeumában, a Kassák Múzeumban, a Paksi Képtárban, a szentendrei Ferenczy Múzeumban, a veszprémi Modern Képtár Vass László- gyűjteményében. Külföldön a  Miejska Galeria Sztuki, Łódz; a Muzeum Okregowe, Chelm;  a Museum für Konkrete Kunst, Ingolstadt;  a Museum Ritter,  Waldenbuch; a Museum im Kulturspeicher Würzburg gyűjteménye őrzi munkáit.

Meixner Etelka porcelántervező kiállítása
Dubniczay-Palota/ Várgaléria
Időtartam: 2013. június 29-augusztus 04.

A Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze immár 11 éve. Munkássága nyomán a Herendi Porcelánmanufaktúra klasszikus termékei mellett megjelentek az új felfogású, formabontó, úgynevezett designer darabok is, amelyek elsősorban a fiatalabb vásárlók tetszését nyerték el. Herend számára készült darabjaira felfigyeltek külföldön: sárkányfiguráját 2012-ben a Vogue magazin ünnepi ajándéknak javasolta. Többek között ő tervezte a 2008-as frankfurti Ambiente Herend standjának fő látványosságát, a Tengeri jelenetet, és az idei vásáron is nagy sikert aratott a „Gyöngyös” készlete. Kültéri szobra, a négy méter magas, egy tonna súlyú, belső világítással rendelkező porcelánból készült életfa a Veszprém Aréna előtt látható. Újabb szobrát hamarosan a balatonalmádi Kézfogás szobor parkban állítják fel.

Ulrich Erben kiállítása
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
Időtartam: 2013.07.20-tól

Az 1940-ben született düsseldorfi művész többek között Urbino, Velence, Hamburg, München és Berlin művészeti akadémiáin tanult grafikai dizájnt és freskófestészetet. Képeiben az eredeti koncepció és a spontaneitás alkalmazása egyenlő mértékben jelenik meg, továbbá a tipikus olasz vidéki tájkép hatása is érvényesül.

Ézsaiás/70 – Ézsiás István kiállítása
Dubniczay-Palota/ Magtár
Időtartam: 2013.július 6-szeptember 8.

1943-ban született Vináron. Tanulmányait – a gimnázium előtt - lakatos-műszerész szakmával kezdte Pápán, az így szerzett vas és acél anyagformálás ismeret később szobrászi alkotó munkájának fontos alapja lett.
1965-tól 1980-ig a Veszprém, Bakonyi Múzeum munkatársa, a Központi Restaurátor és Kiállítás Rendező Osztály vezetője. Az 1980-as években a győri művésztelep „Rábasymposion-acélszobrász csoport”-jában dolgozott. 1986-től 1998-ig a győri Petőfi Sándor Művelődési Központ Art Galériájának és a győri Műcsarnoknak a vezetője.1993-1998-ig a Győri Nemzetközi Művésztelep szervezője, vezetője.
2006-ban Veszprémben kurátora és létrehozója az„Európa Szoborpark” Nemzetközi Állandó Szabadtéri Kiállításnak mely a Vetési Albert Gimnázium Parkjában található. Mostani kiállításával ünnepli a Művész 70. születésnapját.

Géczi János kiállítása
Dubniczay-Palota/ Várgaléria
Időtartam: 2013. augusztus 8-szeptember 1.
Géczi János képzőművész, József Attila díjas író kollázsaiból nyílik kiállítás.

Uwe Will (Hagen-Németország) kiállítása
Dubniczay-Palota/ Várgaléria
Időtartam: 2013. szeptember 7-október 13.

Uwe Will munkáival 1993-ban találkoztunk először amikor a hageni művészetszervező-galerista, Horst Horseling kiállítását rendezett Uwe Will képeiből Magyarországon, Veszprémben. Képeit megismerve tisztán követhető festészetének széles skálán való mozgása; a figurativitás és az informel megfogalmazás között. A műfajok közötti átjárás – festészet, grafika, szobrászat – és a technikai sokszínűség természeteses következménye a művész felkészültségének és világlátásának. Világunk látható képeinek és a művész belső képeinek formálásával alakul ki jellegzetes Uwe Will-i kép. Realitás és képzelet alakítja azt a végső formát, ami testet ölt a képeken. A képein megjelenő portrék, figurák, tájak folyamatosan oldódnak fel és alakulnak át a teljes képfelületet betöltő horizontális és vertikális forma- és színélménnyé. A képet egyszerre alakítják a művész élmény-rétegei és a festék valóságos egymásra rétegződései. A sötét-világos színfoltok, a fény-árnyák örök dichotómiája, az expresszív rajzosság, a lírai színhasználat adja képeinek esszenciáját. A színfelületek kapcsolatai, szétválásai és újbóli összekapcsolódásai vizuális élmények és nehezen fordíthatóak le a szavak nyelvére. A színek, a formák, a felületek, a rétegek, a struktúrák a képek történetei.

Múzeumok Éjszakája – Galériák Éjjele
Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Dubniczay-palota – László Károly

Időtartam: 2013. 06. 22. programok 15 órától éjjel 2-ig.Tárlatvezetések, zenei koncert és múzeumpedagógia foglakozások a galériákban.


A Petőfi Színház korábban sajtótájékoztatón ismertette nyári programját

A nyáron két tábort is rendeznek. Június 26-30 között a balett és a tánc világába kalauzolják a fiatalokat, míg július 1-jétől tíz napon át a színházzal ismerkedhetnek meg a 10-17 év közötti diákok a társulat tagjainak közreműködésével. A VeszprémFest egyik eseményeként Roby Lakatos lép majd fel a színházban július 20-án 18 órától. A nyarat augusztus 30-án Polyák Lilla és Homolyai Zsolt koncertjével zárják majd.

vehir.hu
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.