2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Július végétől megszűnik az analóg sugárzás

2013. július 5. 21:18
A digitális átállás július 31-én zárul le Veszprém megyében – tudhattuk meg a pénteki sajtótájékoztatón a városházán.

Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója elmondta, a digitális átállás országosan két ütemben zajlik. Veszprém megyében az első ütemben, azaz július 31-én szűnik meg az analóg sugárzás.

A digitális sugárzás előnyei, hogy 3 helyett 7 csatorna fogható majd ingyenesen, valamint három rádióadó. A kép és hangminőség jelentősen jobb lesz, emellett igénybe vehetők majd olyan szolgáltatások, mint például a gyerekzár, a változtatható nyelv, vagy az elektronikus műsorújság. A kommunikációs igazgató figyelmeztetett, azokat érinti a digitális átállás, akiknek jelenleg a televíziójukon csak a három ingyenes analóg adó jön be, vagyis nem valamelyik kábelszolgáltatón keresztül tévéznek.

Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese közölte, az érintett állampolgárok csak akkor tudnak július 31 után is tévézni, ha a készülékük képes a digitális sugárzás fogadására, vagy beszereznek egy jelátalakítót, más néven set-top-box-ot. Hozzátette, a vételi viszonyok miatt lehetséges, hogy szükség lesz egy új antenna beszerzésére is. Aki ezt az utat választja, az a set-top-box megvásárlása után továbbra is ingyenesen veheti igénybe a műsorszolgáltatást. Új készüléket senkinek sem kell vásárolnia, de ha valaki mégis egy televízió vételén gondolkodik, annak érdemes olyat választania, amibe be van építve a jelátalakító.

Karl Károly, a hatóság hírközlésfelügyeleti főosztályvezetője elmondta, az NMHH ingyenesen szereli be a digitális vételi eszközöket az arra igényt tartó rászorulóknak. A megyében 2585, míg Veszprém városában 131 háztartás igényelte ezt a szolgáltatást.

Porga Gyula polgármester méltatta az NMHH és a város együttműködését. A magyar televíziózás mérföldkőhöz érkezett, amihez elengedhetetlen volt a partnerség a hatóság és az önkormányzat között. Az átállás következtében egy viszonylag alacsony kezdeti befektetés után több csatornát foghatnak majd az állampolgárok, ráadásul jobb minőségben. A polgármester elmondta, aki most szembesült a digitális átállással, még annak is van három hete, hogy megtegye a szükséges lépéseket.

Horák János

További cikkek

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.