2022. január 18.
//
Piroska névnap

Mit veszít a VKSZ a rezsicsökkentéssel?

2013. július 11. 10:34
A legutóbbi közgyűlésen Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője napirend előtti kérdést tett fel a polgármesternek arról, hogy a VKSZ Zrt működésére milyen hatással van a rezsicsökkentés? Porga Gyula írásban válaszolt.

Milyen veszteséget szenvedett el a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt a rezsicsökkentés következtében, milyen forrásokat tud a fűtésszolgáltatás korszerűsítésére fordítani? Ezekre a kérdésekre válaszolt a polgármester, levelével azonban nem elégedett az LMP veszprémi stábja. Úgy gondolják ugyanis, hogy a rezsicsökkentés nem tükröz semmiféle hosszú távú szemléletet, és nem fenntartható – vázolta véleményét Gerstmár Ferenc csütörtöki sajtótájékoztatóján. A polgármesteri válaszból kitűnik, hogy a VKSZ folytatná a távhővezetékek cseréjét, jelentős felújítást hajtana végre a fűtőműben, amivel tízszázalékos földgáz-megtakarítást érhetne el.

Gerstmár Ferenc és Zelenák Adrián

Zelenák Adrián, az LMP veszprémi választmányának tagja szerint a rezsicsökkentés miatt fennálló bevételcsökkenés szűkíti a felújításra szánt keretet. Másrészt ismét előkerült az alternatív hőforrás fogalma, ami Zelenák szerint szemétégetőt jelent. Hangsúlyozta, az alternatív és a megújuló hőforrások nem összekeverendők, a szemétégetés nem számít megújuló hőforrásnak, azt az LMP rossz iránynak tartja. Valójában a hosszú távú tervként megemlített alternatív hőforrások telepítése is meghiúsulhat, a fűtőmű felújítása után ugyanis egyszerűen nem lesz pénz ilyen beruházásokra.

A veszprémi LMP ismét amellett foglalt állást, hogy a tartós, fenntartható rezsicsökkentést a lakások energetikai felújításával lehetne elérni.

A sajtótájékoztatón hivatkozott válaszlevélben a polgármester a következőket írta.

A „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. számára az eddigi rezsidíjcsökkentés 10 százalékos árbevétel-csökkenést jelentett a távhőszolgáltatás területén.

Azzal, hogy a társaság kamatigényt jelentett be a távfűtés késedelmes fizetésére, nem a rezsidíjcsökkentés miatti veszteségeit akarja mérsékelni, hanem a szerződéseiben rögzített jogos kamatterhet kívánja továbbterhelni.

A „VKSZ” Zrt. évente átlagosan a távhőellátó eszközök beruházására, felújítására, tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásának (amortizációjának) megfelelő összeget fordít. 2013. évben a tervezett összeg 61,61 millió forint.

A hosszú távú, fenntartható rezsicsökkentés eléréséhez a távhőrendszerek folyamatos korszerűsítésével, megújuló/alternatív hőforrások bevonásával kíván megfelelni. Folytatni kívánja a források figyelembevételével a hőtávvezetékek korszerű, előreszigetelt, közvetlenül földbe fektetett kivitelére történő cseréjét (jelenleg 53% ilyen rendszerű).

Kiemelt projekt a Haszkovó úti fűtőmű rekonstrukciója, melynek eredményeképp 10% földgáz megtakarítás várható. Az erre vontakozó KEOP pályázat elbírálás alatt van.

Középtávon megújuló/alternatív hőforrásból származó, kedvező árú hő vásárlással számol a társaság.

Söge

További cikkek

Veszprémben tartott fórumot a Mi Hazánk Mozgalom
Veszprémben tartott fórumot a Mi Hazánk Mozgalom
Veszprémben tartott lakossági fórumot a Mi Hazánk Mozgalom, amelyen a párt elnökhelyettese, Dúró Dóra ismertette országos programjuk legfontosabb elemeit, valamint az érdeklődők előtt bemutatkozott Kovacsics Zsolt is, a Mi Hazánk veszprémi jelöltje az áprilisi országgyűlési választásokon.
Három hónappal a választás előtt
Három hónappal a választás előtt
A baloldalról sokan azt mondják nekem, hogy Gyurcsány emlegetése a múltba tekintés, és erre nincs szükség. Iskolás koromban én is ezt mondtam történelem órákon, de mára azért megváltozott a véleményem. Sőt, ajánlatos lenne visszatekinteni akár csak 2019-re, amikor az ellenzéki pártok veszprémi vezetői a maguk listás helyeiért küzdve kizárták például a Lokálpatriótákat, Márki-Zay barátját, Kész Zolit stb... szóval bárkit, aki egyetlen helyet is követelt magának a befutóra várt listás helyek közül. Így a várt összefogás meghiúsult és maradt minden a régiben, de legalább a pártvezérek fizetése megmaradt. Adamecz Zoltán írása.
Április 3-ra tűzte ki a választást Áder
Április 3-ra tűzte ki a választást Áder
A köztársasági elnök közleményben tudatta a dátumot.
A Reformerek párt is indít jelöltet Veszprémben a jövő évi választáson
A Reformerek párt is indít jelöltet Veszprémben a jövő évi választáson
Négyre emelkedett a várható jelöltek száma, akik elindulnának a jövő évi országgyűlési választáson. Az ellenzéki Reformerek párt jelenlegi önkormányzati képviselőjét, Kovács Rajmundot küldi harcba, miniszterelnök-jelöltjük pedig Varga-Damm Andrea lesz. Minderről Veszprémben tartott sajtótájékoztatójukon számoltak be a politikusok.
Orbán: szeretném elkerülni a kötelező oltást
Orbán: szeretném elkerülni a kötelező oltást
Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott kedd délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök. Összefoglaló.