2022. augusztus 14.
//
Marcell névnap

Mit veszít a VKSZ a rezsicsökkentéssel?

2013. július 11. 11:34
A legutóbbi közgyűlésen Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője napirend előtti kérdést tett fel a polgármesternek arról, hogy a VKSZ Zrt működésére milyen hatással van a rezsicsökkentés? Porga Gyula írásban válaszolt.

Milyen veszteséget szenvedett el a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt a rezsicsökkentés következtében, milyen forrásokat tud a fűtésszolgáltatás korszerűsítésére fordítani? Ezekre a kérdésekre válaszolt a polgármester, levelével azonban nem elégedett az LMP veszprémi stábja. Úgy gondolják ugyanis, hogy a rezsicsökkentés nem tükröz semmiféle hosszú távú szemléletet, és nem fenntartható – vázolta véleményét Gerstmár Ferenc csütörtöki sajtótájékoztatóján. A polgármesteri válaszból kitűnik, hogy a VKSZ folytatná a távhővezetékek cseréjét, jelentős felújítást hajtana végre a fűtőműben, amivel tízszázalékos földgáz-megtakarítást érhetne el.

Gerstmár Ferenc és Zelenák Adrián

Zelenák Adrián, az LMP veszprémi választmányának tagja szerint a rezsicsökkentés miatt fennálló bevételcsökkenés szűkíti a felújításra szánt keretet. Másrészt ismét előkerült az alternatív hőforrás fogalma, ami Zelenák szerint szemétégetőt jelent. Hangsúlyozta, az alternatív és a megújuló hőforrások nem összekeverendők, a szemétégetés nem számít megújuló hőforrásnak, azt az LMP rossz iránynak tartja. Valójában a hosszú távú tervként megemlített alternatív hőforrások telepítése is meghiúsulhat, a fűtőmű felújítása után ugyanis egyszerűen nem lesz pénz ilyen beruházásokra.

A veszprémi LMP ismét amellett foglalt állást, hogy a tartós, fenntartható rezsicsökkentést a lakások energetikai felújításával lehetne elérni.

A sajtótájékoztatón hivatkozott válaszlevélben a polgármester a következőket írta.

A „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. számára az eddigi rezsidíjcsökkentés 10 százalékos árbevétel-csökkenést jelentett a távhőszolgáltatás területén.

Azzal, hogy a társaság kamatigényt jelentett be a távfűtés késedelmes fizetésére, nem a rezsidíjcsökkentés miatti veszteségeit akarja mérsékelni, hanem a szerződéseiben rögzített jogos kamatterhet kívánja továbbterhelni.

A „VKSZ” Zrt. évente átlagosan a távhőellátó eszközök beruházására, felújítására, tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásának (amortizációjának) megfelelő összeget fordít. 2013. évben a tervezett összeg 61,61 millió forint.

A hosszú távú, fenntartható rezsicsökkentés eléréséhez a távhőrendszerek folyamatos korszerűsítésével, megújuló/alternatív hőforrások bevonásával kíván megfelelni. Folytatni kívánja a források figyelembevételével a hőtávvezetékek korszerű, előreszigetelt, közvetlenül földbe fektetett kivitelére történő cseréjét (jelenleg 53% ilyen rendszerű).

Kiemelt projekt a Haszkovó úti fűtőmű rekonstrukciója, melynek eredményeképp 10% földgáz megtakarítás várható. Az erre vontakozó KEOP pályázat elbírálás alatt van.

Középtávon megújuló/alternatív hőforrásból származó, kedvező árú hő vásárlással számol a társaság.

Schöngrundtner Tamás