Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Közel kétezer projekt nyert támogatást a Balaton körül

2013. július 27. 9:24 // Forrás: mti
Közel kétezer uniós projekt nyert összesen kétszázmilliárd forint támogatást a Balaton körül az elmúlt három évben - mondta a Fidesz szóvivője pénteken Tihanyban.

A lényeg

  • 1900 projekt összesen 200 milliárd forintot kapott uniós forrásból
  • Csak a nagyságrend érzékeltetéséért: ebből a pénzből egy átlagos családi autóval 67 millió kilométert tehetnénk meg, tizenhatezerszer kerülhetnénk meg a Földet.
  • Ebből eddig 62 milliárdot fizettek ki

Balatonszerte nagy beruházások folynak

Selmeczi Gabriella a felújított tihanyi kikötő mólóján tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az 1900 projektre elnyert kétszázmilliárd forintból eddig 62 milliárd forintot fizettek ki. Úgy értékelte, hogy soha ennyi izgalmas fejlesztés nem volt a Balatonnál. A kormánypárti szóvivő kiemelte a családbarát és kulturális beruházásokat, köztük a tihanyi apátságot is érintő fejlesztéseket, illetve a 450 millió forintos támogatással most épülő balatonfüredi turisztikai központot. Ez utóbbiban fogják bemutatni édesvízi akváriumokban a Balaton élővilágát - tette hozzá.

Selmeczi Gabriella a beruházások közzé sorolta Balatonalmádi városközpontjának megújulását és az ott hamarosan elkészülő Európa szoborparkot, ahol az uniós tagállamokat egy klasszikus vagy kortársszoborral, illetve annak másolatával mutatják be. Hozzátette: önkormányzati, illetve kormányzati támogatással újul meg az egykori úttörőtábor Zánkán, Felsőörsön zenei központ és rendezvényhelyszín létesült, újjászületett Balatonfűzfő csillagvizsgálója, míg Balatonboglár a tóparti fejlesztéseivel a legcsaládbarátabb balatoni településsé nőtte ki magát.

Hamarosan elkezdődik a vasútvonal teljes korszerűsítése a déli parton

Bóka István, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, az Új Széchenyi Terv keretében jelentős és nagyszámú fejlesztés valósult, illetve valósul meg a Balatonnál. A nagyszabású település-rehabilitációs projektek szinte valamennyi tóparti települést és várost érintették, nincs olyan tóparti település, ahol ne történt volna valamilyen strand- vagy kikötőfejlesztés - mondta.

Kitért arra, hogy hamarosan elkezdődik a déli parton a vasútvonal teljes korszerűsítése, és a következő, 2014-től kezdődő uniós támogatási ciklusban nagyvonalú fejlesztésekre készülnek a közlekedés területén. Bóka István, aki Balatonfüred polgármestere is, az egyre népszerűbb kerékpárturizmusról szólva elmondta, 2014-től várhatók jelentős fejlesztések ezen a téren. A kerékpárturizmus fontosságára a kormány is figyel, hiszen kiemelt állami beruházássá nyilvánította a balatoni bringakörutat - tette hozzá.

A politikus az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a korábbi uniós fejlesztési ciklusban a Balaton-régióba jóval kevesebb támogatás került, mint az országos átlag, mára már arányosnak mondható a támogatási források elosztása.

vehir.hu
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.